, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Είναι λύση οι εκλογές;

Βασιλειάδης
του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Η ΔΕΘ ξεκίνησε, η παραμύθα άρχισε. Το κοινό όμως περιορίστηκε γιατί πλέον δεν πιστεύει κανέναν και τίποτε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας: η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Και αντί αυτό να δουλέψει υπέρ της αναζήτησης της αλήθειας, άλλωστε εδώ που φτάσαμε μόνο η αλήθεια έχει νόημα, λειτουργεί εντελώς αντίστροφα, προς την αναζήτηση της ακόμα μεγαλύτερης  παραμύθας.
Οι επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι πολλές. Θα μπει στη διαδικασία να απολογείται για ό,τι έχει κάνει και δεν θα γίνεται πιστευτή για ότι θα υπόσχεται από δω και πέρα. Άρα το μόνο που της απομένει είναι να προσπαθήσει να κάνει μια καλή επικοινωνιακή πολιτική τέτοια που θα της διασφαλίζει την παραμονή των ψηφοφόρων της και τον περιορισμό των απωλειών της προς άλλους χώρους ή και προς την παραίτηση (αποχή). Το κοινό της είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί (ναι, και αυτοί και μην σας φαίνεται παράδοξο, οι περισσότεροι από   αυτούς περνάνε μια χαρά με τον Καμμένο). Στο κοινό αυτό θα δώσει την εικόνα τουλάχιστον, μιας μισθολογικής σταθερότητας αποφεύγοντας όλες τις πιθανές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η ίδια έχει με την υπογραφή της δεσμευτεί, υποχρεώνοντας όλους όσους δεν είναι δικοί της (συνήθως είναι αυτοί που πληρώνουν φόρους) σε καταναγκαστική εργασία και φορολογική αφαίμαξη για όσο χρονικό διάστημα μπορούν να δουλεύουν και να δίνουν αίμα.
Πώς κατά την άποψη μου πρέπει να κινηθεί η ΝΔ. Απ’ ό,τι διαβάζω η ΝΔ και ο Πρόεδρός της θα κινηθούν με άξονα την αλήθεια. Δεν θα υποσχεθούν παροχές και θα μιλήσουν για συμμάζεμα στον δημόσιο τομέα. Αυτό σίγουρα θα θεωρηθεί βούτυρο  στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα του δώσει το επιχείρημα ότι μόλις έρθουν αυτοί (οι ΝΔκράτες) θα κάνουν απολύσεις. Επίσης θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το συγκεκραμένο εκλογικό σώμα (δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί). Άρα με αυτή τη ρητορική η ΝΔ θα χάσει ολοσχερώς στον δημόσιο τομέα (όχι ότι τον είχε) και θα συγκρατήσει αυτούς που ήδη έχει και που θα  τους είχε είτε είχε πει την μεγάλη αλήθεια για τους δημόσιους υπαλλήλους, είτε όχι.
Είναι νωρίς λοιπόν να ζητάει εκλογές. Δεν λέω πως δεν πρέπει να το κάνει, αντιπολίτευση είναι και αυτή είναι η δουλειά της. Ούτε πρέπει να κατεβάσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα. Απλά δεν πρέπει να γίνουν όσο υπάρχει εκλογικό σώμα που δεν έχει καταλάβει (ή κάνει πως δεν έχει καταλάβει) το μέγεθος της  εξαπάτησης. Υπάρχουν άνθρωποι – πολίτες που αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από ότι η ΝΔ. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να πάρουν (-πάρουμε) το μάθημά τους. Αν δεν το πάρουμε το μάθημά μας δεν πρόκειται ούτε η ΝΔ να μας σώσει ούτε κανένας.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.