, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα Διασπορά: Νόστιμον ήμαρ

 
Γιάννης Αμανατίδης
του Γιάννη Αμανατίδη*
Με αφορμή την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι άλλος από την επιστροφή σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η υγιής βάση, ωστόσο, για αυτήν την ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την νέα γενιά. Η νέα γενιά που δοκιμάστηκε όσο λίγοι στα χρόνια της κρίσης, επιλέγοντας την μετανάστευση ως λύση επιβίωσης. Δεν έχει  καταγραφεί επακριβώς, και λόγω αντικειμενικών συνθηκών,  από την ελληνική πολιτεία ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν λόγω της επιβολής των μνημονιακών πολιτικών, αυτών που οδήγησαν στην ύφεση και την ανεργία από το 2010 και εξής. Με τα υπάρχοντα στοιχεία  περισσότεροι από 300.000 Έλληνες αποτελούν την νέα Διασπορά, επιλέγοντας να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Κύπρο, την Νορβηγία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση του πληθυσμού αυτού-προσπάθεια που θα βοηθηθεί και από την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όπως και ο σχεδιασμός για την επανασύνδεσή του με την μητέρα – πατρίδα. Για να οικοδομήσουμε το μέλλον, πρέπει να βασιστούμε στους νέους ανθρώπους,  να τους δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή. Από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας αναπτύξαμε το σχέδιό μας για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Έλληνες επιστήμονες στον απεγκλωβισμό από την κρίση, με δεδομένη τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την οικονομική ανάπτυξη.
Η επιστημονική συνεργασία και η μετατροπή του «brain drain» σε «brain circulation» μεταξύ της διασποράς και της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση. Ως εκ τούτου, η χρήση των δεξιοτήτων των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συντονιστεί στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής μας πολιτικής, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά το κύμα επανόδου των νέων Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στην μητέρα – πατρίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κατανομή ευρωπαϊκών πόρων και η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ε.Σ.Π.Α, απευθείας  στους νέους επιστήμονες, είναι μια πολιτική που ήδη εφαρμόζουμε, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, προωθούνται ήδη δράσεις, όπως η αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, η ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και συστάδων επιχειρήσεων και η στήριξη των νέων ερευνητών και τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων, καθώς και η απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες. Επιδίωξή μας είναι η νέα Διασπορά να επανενταχθεί στον παραγωγικό ιστό της χώρας με θέσεις και συνθήκες εργασίας που θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αναπτύσσουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας.  Χρέος μας να εργαστούμε σκληρά, ώστε όχι μόνο  να σταματήσει η αιμορραγία της χώρας μας αλλά να υπάρξει για τα παιδιά μας επιτέλους ¨νόστιμον ήμαρ¨
*Ο κ. Αμανατίδης είναι υφυπουργός Εξωτερικών

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.