, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι προτεραιότητές μας…

KIRIAKOS POZRIKIDIS
του Κυριάκου Ποζρικίδη*
Η 81η ΔΕΘ και η πορεία των 90 ετών που συμπληρώνει φέτος η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο, που μας επιφορτίζει με ευθύνες και αυτονόητες υποχρεώσεις, αναλογιζόμενοι την πορεία του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Οι ευθύνες μας έχουν να κάνουν με την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος της έκθεσης, αξιοποιώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη και τις πλούσιες εμπειρίες του παρελθόντος.
Η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της έκθεσης, ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων μας με νέα εκθεσιακά γεγονότα και θεματικά πάρκα και η λειτουργία του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης 365 ημέρες το χρόνο, συμπυκνώνουν ενδεικτικά ορισμένες από τις προτεραιότητες μας. Την ίδια στιγμή δεν λησμονούμε ότι χωρίς τους εκθέτες και τους επισκέπτες τίποτε δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί αυτά τα 90 χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό οι ανθρώπινες αναμνήσεις, που αποτελούν κομμάτια ενός μοναδικού «ιστορικού παζλ», θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε μια κοινή αφήγηση με αφορμή την ιστορία της ΔΕΘ.
Ο εορτασμός των 90 χρόνων περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, ενώ συνδέεται και με ορισμένα ακόμη ιδιαίτερα γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν φέτος, όπως η συμμετοχή της Ρωσίας, ως Τιμώμενης Χώρας, στην 81η ΔΕΘ. H φετινή έκθεση είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας εξαετίας με πάνω από 1.000 συμμετοχές εκθετών, Ελλήνων και ξένων, ενώ καλύπτεται κυριολεκτικά και το τελευταίο διαθέσιμο εκατοστό του εκθεσιακού κέντρου.
Εάν επιχειρούσα να αναφέρω ορισμένες μόνο από τις καινοτομίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, θα υπογράμμιζα τα ακόλουθα:
–           Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το Amanda project, ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας κατά του bullying, που ανέπτυξαν φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Το Amanda project κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία World Citizenship στον 14ο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft. Η ΔΕΘ-Helexpo ανέλαβε πρωτοβουλία για την υποστήριξη της συμμετοχής των τεσσάρων φοιτητών, οι οποίοι ανέπτυξαν το Amanda project, στο Imagine Cup που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Το project θα παρουσιαστεί στο θεματικό αφιέρωμα E-gaming της 81η ΔΕΘ και θα βρεθεί στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, που διοργανώνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, “Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)”, με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε.
–           Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 42 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και με 230 επιχειρήσεις.
–           Παράλληλα, ξεχωριστό επετειακό περίπτερο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του θα έχει το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Περίπτερο με πολλές επιχειρήσεις θα έχει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
–           Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει με ένα ολόκληρο βαγόνι του μετρό. Θα αναδειχθεί ιδιαίτερα η ονομασία της στάσης του Μετρό στο Σιντριβάνι σε στάση ΄΄ Σιντριβάνι–Έκθεση΄΄.
–           Μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο σε μήκος και σε αριθμό συμμετεχόντων ποντιακό χορό «Ομάλ», θα επιχειρηθεί μέσα από τη συναυλία «Μαζί…με ψυχή!» των αδελφών Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, στη συναυλία των Ματθαίου και Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα σχηματιστεί ένας χορός «Ομάλ», ο οποίος θα περικυκλώσει όλο το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένα μέρος του κέντρου της πόλης!
–           Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, δημιουργήθηκε ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα αποκαλύψουν προς το παρόν ένα μικρό μόνο μέρος από τα σπαρταριστά μυστικά τους, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.
*Ο κ. Ποζρικίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.