, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

katastimata
Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα μικρά καταστήματα (έως 250 τετραγωνικά μέτρα) που δεν ανήκουν σε «αλυσίδες» και βρίσκονται στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου του Εμπορικού Συλλόγου:
Σύμφωνα με το Νόμο 4177/2013-άρθρο 16, καθώς και με το Νόμο 4314/2014-άρθρο 108, καθορίζονται οχτώ Κυριακές, κατά τις οποίες επιτρέπεται (προαιρετικά) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων.
Οι Κυριακές αυτές είναι:
> Τέσσερις Κυριακές που αντιστοιχούν στην πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτωτικών περιόδων.
> Δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων (Ν.4177/2013, άρθρο 16)
> Η τελευταία Κυριακή του έτους (Ν. 4314/2014, άρθρο 108)
> Η Κυριακή των Βαΐων
Πέραν των παραπάνω οχτώ Κυριακών, κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχης ορίζει τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, υπό προϋποθέσεις:
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κατόπιν συμφωνίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2835-7 Νοεμβρίου 2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπόμενων, ως εξής:
Τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τις παραπάνω δύο Κυριακές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα 250 τετραγωνικά μέτρα,
β. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11:00 έως τις 20:00.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις επιτρέπεται να λειτουργήσουν τις δύο Κυριακές της 81ης ΔΕΘ, 11 & 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Τι λεν οι εμποροϋπάλληλοι

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης στρέφεται κατά του Εμπορικού Συλλόγου για τη στήριξή του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ και καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να φροντίσει για την τήρηση της νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση των εμποροϋπαλλήλων:
Το άνοιγμα των καταστημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ, 11 και 18 Σεπτέμβρη, και η στήριξη ως προς αυτό από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα το να έχουν δουλειά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, είναι εμπαιγμός. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς στην ανεργία και στις μεγάλες εταιρείες θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ΓΑΝ ΜΕΘ οικ.1897/24-10-2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά θα πρέπει να πληρούν τις εξής ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
α. να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,
β. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise)
γ. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Επομένως, κανένα από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης δε νομιμοποιείται να ανοίξει.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε αρμόδιου φορέα, ως προς την τήρηση της νομοθεσίας.
Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας για όλα τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα
  • Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, βασικός μισθός στα 751 ευρώ
  • Επαναφορά επιδομάτων και συντάξεων
  • Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.