, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανάπτυξη: Ισορροπώντας στο εφικτό, διεκδικώντας το ανέφικτο

Μακρη
της Ζέττας Μακρή*
Η ανάπτυξη ως έννοια και εφαρμογή, ως πρόταση και προοπτική αποτελεί αναμφίβολα τη λέξη – κλειδί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και κυρίως για την ανατροπή των δυσμενών δεδομένων. Η Νέα Δημοκρατία με θέσεις και προτάσεις δεν στοχεύει απλά για λόγους ψηφοθηρικούς στην ανατροπή δεδομένων αλλά ουσιαστικά και σταθερά στη συνέχιση του προγράμματος αναδόμησης της χώρας με κύριο στόχο την ανάπτυξη.
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν ηχούν προς τέρψιν πολιτών και αλίευση ψήφων. Ας υπολογιστεί και ας θεωρηθεί δεδομένη η πείρα και η γνώση σε θέματα πολιτικής και οικονομίας που βιώθηκαν στο πλαίσιο κρίσης και κακών πολιτικών συγκυριών. Και κυρίως ας διατηρηθεί η μνήμη ως συλλογική αξία για θέσεις και προγράμματα που αναμφίβολα θα είχαν εξελίξει δείκτες και οικονομία.
Καταληκτικά η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην ανάπτυξη στο πλαίσιο  των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δεδομένων αναδεικνύοντας με την έννοια της ενεργοποίησης εκ νέου θέσεων που αφορούν στη φοροδιαφυγή και στην αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, στη δυναμική αντιμετώπιση με κίνητρα και κυρώσεις του θέματος των λεγόμενων κόκκινων δανείων, στην ενεργοποίηση Επενδυτικού Ταμείου και στην εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση του θέματος που αφορά στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Κι ακόμα χρειάζεται  κοινωνικός διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις  και επέκταση του εγγυημένου ελαχίστου εισοδήματος σε όλη τη χώρα και κυρίως η ανάδειξη της διάθεσης για νέα δεδομένα για τις νέες γενιές, για τους νέους επιστήμονες που θεωρούν μοναδικό δρόμο επιβίωσης την έξοδό τους από τη χώρα.
Η επανεκκίνηση προγραμμάτων, η υιοθέτηση και διαχείριση προτάσεων με την αξιοποίηση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και παράλληλα την ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα για διαφάνεια και  λογοδοσία μπορούν να επιφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη συνεχή εξέλιξη του τομέα της πληροφορικής οφείλει να λειτουργήσει προς όφελος της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και γενικότερα των υπολοίπων δομών και υπηρεσιών.
Ευαίσθητοι και νευραλγικοί τομείς όπως ο χώρος της Υγείας και της Παιδείας δεν πρέπει να αποτελούν «πεδία» δοκιμών και καταλήγουν δοκιμασίες ανακόπτοντας ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή και το αύριο, στη δράση και στην εξέλιξη. Οι θέσεις που είναι αποτέλεσμα γνώσης και επεξεργασίας αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής και κυρίως της καθημερινότητας δίνοντας βάση και βαρύτητα στην επιχειρηματική δράση ιδιωτικής αλλά και δημόσιας πρωτοβουλίας αποσκοπώντας στη διαφοροποίηση νοοτροπίας και συμπεριφοράς.
Η οδυνηρή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε δίνει το μέτρο και δημιουργεί το πλαίσιο των προτάσεων που αφορούν σε όλους και κυρίως στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δίκαια αντιδρούν. Με δεδομένη τη γνώση αναζητούμε την επίγνωση που θα προσδώσει δύναμη και δυναμική στην εφαρμογή προτάσεων καθώς δεν προσεγγίζουμε την καθημερινότητα με την αίσθηση της κατανόησης αλλά την ενσυναίσθηση της γνώσης που αναλογεί στην οικειοποίηση των θεμάτων και κυρίως στη διάθεση ανατροπής με την εφαρμογή μέτρων και προτάσεων.
Και είμαστε ρεαλιστές! Στο Γαλλικό Μάη το σύνθημα ήταν «ας διεκδικήσουμε το ανέφικτο : να κερδίσουμε» Μόνο που εμείς διεκδικούμε το εφικτό ως ορισμό της πολιτικής και συνακόλουθα της αξιοπρέπειας.
* Η κ. Μακρή είναι πρώην Υφυπουργός Υγείας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.