Ταχεία αποκατάσταση (FAST TRACK) στην ολική αντικατάσταση του ισχίου - Karfitsa.gr
Health Ροή

Ταχεία αποκατάσταση (FAST TRACK) στην ολική αντικατάσταση του ισχίου

Γράφει ο ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΠΗΣ

Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείς επί 3ετία στην Αμερική στη χειρουργική Ισχίου και Γόνατος

κιν: 6945-597249, e-mail: koukoubi@otenet.gr, www.hipkneereplacement.eu

 

Με ειδικές σύγχρονες μεθόδους και υλικά είναι δυνατόν να επιτύχουμε ασφαλή και ταχεία αποκατάσταση των ασθενών με έξοδο από την κλινική σε λιγότερο από 24 ώρες!»

Είναι γνωστό ότι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία στην προχωρημένη αρθρίτιδα του Ισχίου είναι η Ολική Αντικατάσταση (ή Αρθροπλαστική) του Ισχίου. Τα αποτελέσματά της έχουν αλλάξει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχει χαρακτηριστεί από την  ιατρική ότι αποτελεί την επέμβαση του 20ου αιώνα!

Ταυτόχρονα, η συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική ή/και φυσιοθεραπεία) δεν έχει κανένα ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επίσης, καθυστέρηση της οριστικής και μόνιμης αυτής θεραπείας είναι ενδεχόμενο να έχει επιζήμια αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει διότι δύναται να  εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας (πχ καρδιολογικά) αλλά και η ύπαρξη αυτής της αρθρίτιδας να επιδεινώσει την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, το γόνατο κτλ. Επίσης, λόγω του άλγους και της δυσκινησίας που προκύπτει, η αναγκαστική σχετική αχρησία και περιορισμένη λειτουργικότητα του κάτω άκρου έχει σαν αποτέλεσμα ατροφία των μυών και ρίκνωση των συνδέσμων. Αυτά με την σειρά τους έχουν σαν  αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αποκατάστασης αλλά και το τελικό αποτέλεσμά της να είναι υποδεέστερο.

Η Ολική Αντικατάσταση της Άρθρωσης του Ισχίου είναι μεν μεγάλη επέμβαση, αλλά σήμερα έχουν αναπτυχθεί ειδικές χειρουργικές τεχνικές, εργαλεία, υλικά και φάρμακα που απλοποιούν την αποκατάσταση και την καθιστούν ταυτόχρονα και ασφαλέστερη.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης υπάρχουν ειδικές χειρουργικές τεχνικές και εργαλεία, οι αποκαλούμενες «ελάσσονος επεμβατικότητας – MIS», οι οποίες ελαχιστοποιούν το τραύμα των μαλακών μορίων. Αυτό με την σειρά του επιτρέπει την κινητοποίηση και την βάδιση του χειρουργημένου αμέσως μετά το χειρουργείο, μόλις συνέλθει από την νάρκωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές αυτές δεν συνδέονται άμεσα με το μήκος της τομής του δέρματος, αλλά με το εσωτερικό τραύμα των μαλακών μορίων.

Τα σύγχρονα υλικά, που είναι το Τιτάνιο και το Ταντάλιο, και η σχεδίασή τους επιτρέπουν καλύτερη πρώιμη σταθεροποίηση της πρόθεσης στο οστού. Με το τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα άμεσης και ασφαλέστερης μετεγχειρητικής φόρτισης. Ταυτόχρονα, τα Κεραμικά υλικά νέας γενεάς (Delta Ceramic) και το Πολυαιθυλένιο υψηλής συνδεσιμότητας (x-link με ή χωρίς βιταμίνη Ε), προσφέρουν κίνηση με μειωμένη τριβή επιτυγχάνοντας μακροβιότερη επιβίωση της πρόθεσης λόγω ελαττωμένης φθοράς.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω, δηλαδή οι σύγχρονες χειρουργικές MIS προσπελάσεις με τα σύγχρονα υλικά, θέτουν ως στόχο την επιβίωση των προθέσεων για περισσότερο από 20-25 έτη.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει σχέση με την άμεση και ασφαλή κινητοποίηση είναι η σωστή αναισθησιολογική προσέγγιση. Με τον τρόπο αυτό οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση του Ισχίου είναι χαλαρωμένοι διεγχειρητικά και δεν τραυματίζονται, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει σημαντική αιμορραγία ώστε να μην απαιτηθεί παροχή αίματος, δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές παρενέργειες όπως η ναυτία και είναι ασφαλέστερη από πλευράς καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας. Μέρος της επίσης αποτελεί και η κατάλληλη εξατομικευμένη αναλγησία, ώστε ο χειρουργημένος να δύναται άμεσα να κινητοποιείται χωρίς να πονά και η κίνηση του κάτω άκρου να ελέγχεται πλήρως και σταθερά από το μυϊκό του σύστημα.

Επιπλέον, πολύ μεγάλο ρόλο έχει και η σωστή διεγχειρητική διήθηση των ιστών με κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων ώστε να μην αιμορραγούν, να ελαχιστοποιηθεί η φλεγμονώδης αντίδραση από τους χειρισμούς και να είναι η κινητοποίηση ανώδυνη.

 

Τέλος, η άμεση αυτή κινητοποίηση δύναται να προκαλέσει και μείωση των επιπλοκών (καρδιοαναπνευστικών, κατακλίσεων και θρομβώσεων).

Με το σύνολο όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι δυνατή η άμεση και ασφαλής κινητοποίηση (“fast track” όπως αποκαλείται) όπως και η πρόωρη έξοδος από την κλινική. Με το πρόγραμμα αυτό η συνήθης παραμονή των χειρουργημένων ασθενών με Ολική Αντικατάσταση του Ισχίου είναι 2 μέρες. Είναι εφικτό δε, τουλάχιστον σε επιλεγμένες περιπτώσεις,  η παραμονή στην κλινική να είναι λιγότερο από 24 ώρες !

Συμπερασματικά, με τις ειδικές σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάσσονος επεμβατικότητας, κατάλληλα εργαλεία, σύγχρονα υλικά προθέσεων, ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή επιτυγχάνουμε ασφαλή και άμεση κινητοποίηση των ασθενών, με έξοδο από την κλινική που είναι δυνατόν να είναι και λιγότερο από 24 ώρες. Φυσικά, είναι λογικό ότι για να είναι εφικτά όλα τα ανωτέρω (ταχεία αλλά και ασφαλή αποκατάσταση) θα πρέπει ο ορθοπεδικός χειρουργός να είναι ιδιαίτερα έμπειρος στις επεμβάσεις αυτές.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ