«83η ΔΕΘ- Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ας τη βοηθήσουν να τις αξιοποιήσει» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«83η ΔΕΘ- Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ας τη βοηθήσουν να τις αξιοποιήσει»

Άρθρο του Λάζαρου Κυρίζογλου Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Η ​​συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της Βόρειας Ελλάδας είναι διαχρονική και αναμφισβήτητη. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που μετρά 83 διοργανώσεις, είναι γεγονός ότι έχει έναν πολυδιάστατο ρόλο, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία και για την τουριστική προβολή της πόλης και του νομού συνολικά.

Είναι, πράγματι, ένας θεσμός διαχρονικός, σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα και  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και  οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Ως εδώ καλά. Γιατί η πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη, αφού οι πολίτες της βιώνουν, δυστυχώς, τις δυσμενείς συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Ανεργία σε υψηλά ποσοστά, επιχειρήσεις που είτε κλείνουν, είτε υπολειτουργούν, μετρόπληκτοι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται πίσω από τις λαμαρίνες, μεγάλη

φορολογία, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. έχουν δημιουργήσει ένα καταθλιπτικό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη κλίμα. Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα, αντί να μειώνονται αυξάνονται και η φοροδιαφυγή διογκώνεται. Είναι γεγονός πως χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει και εξακολουθούν να μεταναστεύουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξαιτίας του δυσμενούς φορολογικά και επενδυτικά περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την περιοχή μας και για την εθνική μας οικονομία.

Φυσικά η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη, γεωγραφικά και στρατηγικά, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από την Αθήνα. Πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί στη Βαλκανική σε κέντρο της ανάπτυξης, της παιδείας, της έρευνας, των νέων τεχνολογιών. Αυτό όμως δεν γίνεται με τις αντιλήψεις και τις πολιτικές των κυβερνώντων.  Τί νόημα έχουν οι από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγελίες κάθε χρόνο, χωρίς να γίνεται τίποτε ουσιαστικό για την περιοχή μας, που να οδηγήσει σε αναστροφή του κλίματος που υπάρχει;

 

Ανάσα από την Αυτοδιοίκηση

Στον αντίποδα, ευτυχώς, υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στα χρόνια της κρίσης διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο  στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Παρά τις άγριες περικοπές των πόρων μας (πάνω από 65%) στα χρόνια της κρίσης η αυτοδιοίκηση άντεξε και με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές της (ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κλπ) στήριξε τον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με τους Δήμους ανέλαβε, όλα αυτά τα χρόνια, σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία.

Μέσα από έργα, δράσεις και προγράμματα, πιέζοντας παράλληλα την κεντρική εξουσία, κατόρθωσε να προωθήσει ένα πλαίσιο πιο ισόρροπης ανάπτυξης, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και να προτάξει την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των πρωτευουσών των νομών (Περιφερειακών Ενοτήτων) και της υπαίθρου τους.

Η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να δοθούν  λύσεις σε ζητήματα όπως η ανεργία και η φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα λουκέτα και η αποεπένδυση, η αύξηση της εγκληματικότητας, οι μετακινήσεις με τον ΟΑΣΘ, η ολοκλήρωση του Μετρό με τις επεκτάσεις του, τα προβλήματα της σχολικής στέγης, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ολόκληρου του Θερμαϊκού Κόλπου, η αντιπλημμυρική προστασία, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.

Όλα αυτά βέβαια και ακόμη περισσότερα  θα μπορούσαν ίσως να γίνουν αν η Κυβέρνηση αρχίσει να εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην είναι εχθρική απέναντι της. Για να μπορούν  να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της κρίσης και να βγούμε ευκολότερα από αυτήν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ