, Κυριακή
28 Απριλίου 2024

search icon search icon

3o U_TH FESTIVAL: Μια γιορτή δημιουργικότητας για τους εφήβους της Θεσσαλονίκης

Την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά τους μπροστά στο κοινό είχαν έφηβοι από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμμετείχαν στο 3ο U_TH Festival. Με πλούσιο πρόγραμμα και παραστάσεις σύγχρονου αλλά και κλασικού ρεπερτορίου, έφηβοι της Θεσσαλονίκης ξετύλιξαν τα ταλέντα τους στο φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικόλας Μαραγκόπουλος και η εκπαιδευτικός Δόμνα Χουρναζίδου μιλούν στην Karfitsa για το φεστιβάλ.

Τι περιλαμβάνει το φετινό U_TH Festival;

Νικόλας: Φέτος θα δούμε 17 παραστάσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης! Έργα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και έργα βασισμένα στο θέατρο της επινόησης με κείμενα γραμμένα εξ ολοκλήρου από τους εφήβους. Επίσης, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη συμπεριληπτική μουσικοθεατρική ομάδα «2 πρώτες ώρες» που θα παρουσιάσει το συλλογικό έργο «Όνειρο 10».

Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να εμπλουτίζουμε συνεχώς τη διοργάνωση, φέτος προστέθηκαν δύο ημέρες γεμάτες παράλληλες δράσεις και εργαστήρια στην αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης που μας παραχώρησε τον χώρο.

Ποια είναι η ανταπόκριση των νέων που στελεχώνουν τις παραστάσεις; Υπάρχουν θεατρικές ανησυχίες στους εφήβους της πόλης;

Δόμνα: Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτείτε ότι φέτος είχαμε 34 αιτήσεις! Οι έφηβοι είναι από τη φύση τους ανήσυχοι και το θέατρο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές καταφύγιο προκειμένου να διοχετεύσουν όλη τους την ενέργεια, την ορμή και τη δημιουργικότητα.

Στο πρόγραμμα βλέπουμε έργα του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και σύγχρονα.

Είναι στόχος του φεστιβάλ να έχουν οι νέοι συμμετέχοντες αλλά και θεατές μια ολιστική προσέγγιση του θεάτρου μέσω της διοργάνωσης;

Δόμνα: Το βασικό ζητούμενο είναι τα έργα να αφορούν τους ίδιους τους εφήβους που συμμετέχουν, να θέλουν να πουν κάτι μέσα από αυτά, γι’ αυτό και όλα, από τα πιο κλασικά έως και τα πιο σύγχρονα, έχουν μέσα και τη δική τους πινελιά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κείμενα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς της ομάδας.

Με βάση την εμπειρία σας είναι ένας τρόπος το φεστιβάλ ώστε να καλλιεργήσουν οι νέοι τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε ανάλογες σπουδές μετά το πέρας των μαθητικών τους χρόνων;

Νικόλας: Σκοπός του U_TH FESTIVAL δεν είναι να μυήσει τους εφήβους στον κόσμο του θεάτρου, θέλοντας να επηρεάσει τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Αυτή η γιορτή θα θέλαμε να πάρει λίγο από το βάρος που κουβαλoύν καθημερινά στις πλάτες τους οι έφηβοι και να τους φέρει κοντά. Το θέατρο είναι η αφορμή.
Πιστεύουμε πολύ στη δύναμη της ομάδας και ένα φεστιβάλ θεατρικών εφηβικών ομάδων αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να την αναδείξει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.