ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

To μαγαζί που φτιάχνονται τα φύλλα για το πιο διάσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+Video)

Έλενα Μητσάλη Αναρτήθηκε από Έλενα Μητσάλη
28/03/2024
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
To μαγαζί που φτιάχνονται τα φύλλα για το πιο διάσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+Video)

Σ´ ένα «κρυφό» εργαστήρι της Θεσσαλονίκης ξεκινάει η δημιουργία του τριγώνου πανοράματος, όπου παράγεται το χειροποίητο φύλλο κρούστας εδώ και τρεις γενιές, με στόχο εκατοντάδες πολίτες να γεύονται αυτό το μοναδικό γλυκό.

Όλα ξεκίνησαν το 1967, σ’ ένα εργαστήριο που «κρύβεται» σ’ ένα από τα χιλιάδες στενά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην οδό Μιαούλη. Εκεί παράγονται σε καθημερινή βάση περισσότερα από 250 χειροποίητα φύλλα κρούστας, δηλαδή το Ά και το Ώ του τριγώνου πανοράματος.

Η Karfitsa μπήκε στο εργαστήριο παρασκευής  φύλλου και σύμφωνα με τους εργαζομένους οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς όπως είπαν στην Karfitsa «Στην δουλειά μας ο καιρός είναι το παν».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως για να φτιαχτεί το πιο διάσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το τρίγωνο πανοράματος, κρύβεται από πίσω μια μυστική συνταγή αλλά και μια σημαντική διαδικασία προκειμένου να είναι αυτό που λέμε το απόλυτο.

Πως παρασκευάζεται το φύλλο για τα τρίγωνα Πανοράματος και ποιά είναι η διαδικασία του

Μιλώντας στην Karfitsa, o κρουστοποιός, Κωνσταντίνος Καρανίκος τόνισε «Εδώ βγάζουμε το χειροποίητά φύλλα κρούστας και είναι για το τρίγωνο πανοράματος Θεσσαλονίκης που βγαίνει μόνο σε αυτό το εργαστήριο. Το εργαστήριο αυτό είναι από το 1967 και συνεχίζουμε εμείς εδώ ως 3η γενιά. Τα φύλλα βγαίνουν καθημερινά και είναι 3χ3. Για να φτιαχτεί το φύλλο από την αρχή μέχρι το τέλος θέλει ένα 8ωρο στα 160 κιλά αλεύρι Φύλλα για την παραγωγή τρίγωνου πανοράματος. Εμείς πουλάμε 3,60 ευρώ το κιλό ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε 6 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, έχουμε τρεις πάγκους στο εργαστήριο και ο κάθε πάγκος βγάζει την ημέρα 120 φύλλα, επομένως στο σύνολο βγάζουμε 360 φύλλα ημερησίως. Μέσα στο ζυμωτήριο μπαίνει 120-160 κιλά αλεύρι την ημέρα ανάλογος τα άτομα, βγαίνει στο κάθε ζευγάρι στο μάστορα και στον βοηθό 80 κιλά αλεύρι, το οποίο βγαίνει γύρο στα 120-130 κιλά φύλλο γιατί προσθέτουμε μετά και άλλο αλεύρι, νεύρο, αλάτι, το νισεστέ το άμυλο που ρίχνουμε και διάφορα αλλά. Η παρασκευή του φύλλου γίνεται με το αλεύρι, το αλάτι , το νερό και το άμυλο. Το άμυλο φυσικά το ρίχνουνε στο τέλος άμα είναι λίγο μαλακό το φύλλο για να μην κολλάει. Βάζουμε στο ζυμωτήριο 80 κιλά αλεύρι, ζυμώνεται με το νερό ζυμώνεται με το αλάτι, ρίχνουμε τις πρώτες ύλες και μόλις ζυμωθεί δηλαδή περίπου 1 ώρα μετά, το βγάζουμε το κόβουμε σε μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι είναι 2 κιλά και 700 γραμμάρια. Στην συνέχεια τα πλάθουμε με το χέρι και μετά τα παίρναμε σε ένα μικρό μηχάνημα, έναν κύλινδρο που έχουμε με δυο ραβδώσεις που γυρίζουνε».

Related Post

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές

131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Μεταμεσονύχτια βόλτα Ταχιάου στο μετρό Θεσσαλονίκης για την 24ωρη λειτουργία – «Βελτίωση στις δημόσιες συγκοινωνίες» (ΦΩΤΟ+Video)

Φάμελλος για Νίκο Παππά από Θεσσαλονίκη: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του, καμία ανοχή στη βία

«Ο καιρός είναι το παν στην δουλειά μας»

Στην συνέχεια, ο εργαζόμενος Βαλάντης Αλεξόπουλος τόνισε στην Karfitsa «Εδώ είναι μια καθημερινή ρουτίνα, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Το μόνο που αλλάζει είναι ο καιρός. Ανάλογα με τον καιρό, βγαίνει και το ανάλογο φύλλο. Πρέπει να προσέχουμε συνέχεια, αν κάτι πάει στραβά το διορθώνουμε, αν δεν πάει κάτι στραβά είμαστε μια χαρά. Θέλει προσοχή όσον αφορά τον καιρό γιατί ο καιρός είναι το παν στη δουλειά μας. Δηλαδή αν έχει υγρασία κάνουμε άλλα πράγματα αν έχει ξηρασία κάνουμε πάλι διαφορετικά πράγματα. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι βροχερός προσέχουμε να έχουμε πάντα αέρα μέσα στο μαγαζί ώστε το φύλλο να ξεραίνεται και να γίνει ακριβώς όπως θέλει να γίνει γιατί αν είναι μαλακό δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα ούτε εμάς ούτε το παιδί που θα το χρησιμοποιήσει. Αν υπάρχει ηλιόλουστη μέρα όλα κυλάν πάρα πολύ καλά, γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά, πιο σωστά το φύλλο».

Tags: Must ReadΘεσσαλονίκη
Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη - Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές
Θεσσαλονίκη

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά είναι μια εποχή που οι περισσότεροι γιορτάζουν με τις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι πηγαίνουν...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
23/12/2025
131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη
Πρώτο Θέμα

131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα των 69 εκατ. ευρώ του Δ. Θεσσαλονίκης για το 2026 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΚΑΡΥΠΊΔΟΥ Εργα, μικρά,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
21/12/2025
Next Post
Η τελετή στέψης του Καρόλου θα περιλαμβάνει και πρόσκληση προς το κοινό να ορκιστεί πίστη στο νέο μονάρχη

Βασιλιάς Κάρολος: Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Πέντε απρόσμενα οφέλη του να κρατάτε ημερολόγιο

Ποια ζώδια το 2026 θα βγουν κερδισμένα και ποια όχι

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
24/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa