ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Βόρεια Μακεδονία: Αλυσοδένουν τους ασθενείς στα ψυχιατρεία, βασανίζουν τους κρατούμενους

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
15/05/2024
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Βόρεια Μακεδονία: Αλυσοδένουν τους ασθενείς στα ψυχιατρεία, βασανίζουν τους κρατούμενους

Σοκαριστικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας από την επίσκεψή της στα Σκόπια, τον Οκτώβριο του 2023.

Η επίσκεψη εστίασε στη μεταχείριση από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των ερευνών για καταγγελίες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς και τις συνθήκες κράτησης σε τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα και ένα εκπαιδευτικό κέντρο ανηλίκων. Εξέτασε ακόμη την θεραπεία και τις συνθήκες διαβίωσης ασθενών σε δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία και τρόφιμων σε οίκους κοινωνικής φροντίδας.

Καμία βελτίωση στη μεταχείριση κρατουμένων

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στη μεταχείριση των ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία, από την επίσκεψη της Επιτροπής το 2019. Η CPT έλαβε πολλές καταγγελίες για κακομεταχείριση από την αστυνομία σχετικά με τον χρόνο σύλληψης ή ανάκρισης σε γραφείο επιθεωρητών της αστυνομίας. Καλεί τις Αρχές να υιοθετήσουν επιτέλους μία συνεκτική στρατηγική για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Επιπλέον το πρόσφατα συσταθέν τριμερές όργανο λογοδοσίας της αστυνομίας, δηλαδή ο Μηχανισμός Εξωτερικής Εποπτείας, πρέπει να υποστηριχθεί με την υιοθέτηση μεθοδολογίας για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών για τέτοιους ισχυρισμούς με βάση τις συγκεκριμένες συστάσεις της επιτροπής.

Αναφορικά με τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Επιτροπής για την κατάσταση στις φυλακές των Σκοπίων η έκθεση διαπιστώνει κάποιες βελτιώσεις στις φυλακές του Στιπ και του Πρίλεπ, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου υγιεινής και κατάστασης επισκευών στα κελιά.

Related Post

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε πάρκο της Βόρειας Καρολίνας – Αναφορές για «πολλά θύματα»

Τραμπ: Ακόμα και απόψε η υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με κατάληψη ιρανικού πλοίου από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Ιράν: Απορρίπτει δεύτερο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ λόγω «υψηλών απαιτήσεων»

Η κατάσταση στη φυλακή Ιντριζοβο παρέμενε ανησυχητική ωστόσο, με την έκθεση να επισημαίνει τη σωματική κακομεταχείριση από το προσωπικό αλλά και την παρατεταμένη απομόνωση αμφισβητούμενων κρατουμένων, τα υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ κρατουμένων και τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.

Ο σοβαρός συνωστισμός στα τμήματα του κλειστού καθεστώτος επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα, ενώ η διάχυτη διαφθορά αλλά και η ευνοιοκρατία του προσωπικού υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και έχουν ως αποτέλεσμα κρατούμενοι σε μειονεκτική θέση να κρατούνται στις χειρότερες συνθήκες.

Συμπερασματικά η CPT επαναλαμβάνει την άποψη ότι η στρατηγική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξάλειψη της διαφθοράς μεταξύ του προσωπιού και στον επαγγελματισμό της διοίκησης των φυλακών μέσω διαφανών, αξιοκρατικών και αποπολιτικοποιημένων διορισμών καθώς και στη διασφάλιση της ιεραρχικής υποταγής τους στη διοίκηση των φυλακών.

Ασθενείς χωρίς ιατρική επίβλεψη

Στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία που επισκέφθηκε η Επιτροπή, οι ασθενεις σε γενικές γραμμές έλαβαν σωστή θεραπεία. Ωστόσο η έκθεση είναι επικριτική σε ό,τι αφορά τις άτυπες πρακτικές διαχωρισμού ασθενών που παρατηρούνται στην ιατροδικαστική πτέρυγα του ψυχιατρείου των Σκοπίων όπου ασθενείς κρατούνταν χωρίς ιατρική επίβλεψη ή τους προσφέρονταν εξατομικευμένες θεραπευτικές δραστηριότητες.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις δύο εγκαταστάσεις διέφεραν ανάλογα την κατάσταση ανακαινισης και συντήρησης των θαλάμων, με ορισμένους να είναι ερειπωμένοι και ανθυγιεινοί. Η έκθεση επικρίνει επίσης την πρακτική που παρατηρείται στο ψυχιατρείο του Ντεμίρ Χισάρ, του περιορισμού των ασθενών σε κρεβάτι με μεταλλικές αλυσίδες και λουκέτα που μπορεί να ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και πρέπει να τερματιστεί αμέσως.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ειδικό ίδρυμα για άτομα με νοητική αναπηρία, Demir Kapija, έχει σημειωθεί πρόοδος από το 2019 με τη μεταφορά ορισμένων τροφιμων σε μονάδες στέγασης της κοινότητας. Οι Αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ένοικοι επωφελούνται από ένα κατάλληλο φάσμα δραστηριοτήτων και να επανεξετάσουν ιδιαίτερα το προσωπικό.

Πηγή: Newsbomb.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε πάρκο της Βόρειας Καρολίνας – Αναφορές για «πολλά θύματα»
Διεθνή

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε πάρκο της Βόρειας Καρολίνας – Αναφορές για «πολλά θύματα»

Το πρωινό της Δευτέρας, γύρω στις 10, ένα σοβαρό επεισόδιο διατάραξε την ηρεμία του πάρκου Leinbach, το οποίο βρίσκεται σε...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
20/04/2026
Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών με το Ιράν – «Κάτι μπορεί να συμβεί στο Πακιστάν μέσα σε 48 ώρες»
Διεθνή

Τραμπ: Ακόμα και απόψε η υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς και η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσουν εντός των επόμενων ωρών στο Πακιστάν,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
20/04/2026
Next Post
Κασσελάκης στην Κ.Ο: Δεν θα είναι εμπόδιο η καρέκλα μου για την ενότητα της παράταξης - Από μηχανής Θεός δεν υπάρχει

ΣΚ στη Θεσσαλονίκη για τον Στ. Κασσελάκη

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa