Η Mercedes δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε καλύτερο τέλος για το πρώτο μισό της σεζόν από μια διπλή νίκη του Τζορτζ Ράσελ και του Λιούις Χάμιλτον στο Βελγικό Grand Prix της Κυριακής, μόνο για να μετατραπεί η επιτυχία σε πικρή απογοήτευση όταν ο Ράσελ αποβλήθηκε από τον αγώνα όταν διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητό του ήταν κάτω από το όριο βάρους.
Η ομάδα διεξάγει τώρα την εσωτερική της έρευνα, με τον διευθυντή μηχανικής, Άντριου Σόβλιν, να αναφέρει μία θεωρία ότι η στρατηγική ενός pit stop του Ράσελ άφησε τα ελαστικά τους ελλιπή σε βάρος στο τερματισμό.
Η διαφορά ήταν 1,5 κιλά, 375 γρ. ανά τροχό – για να έχουμε μια εικόνα, πρόκειται για περίπου δύο κατοικίδια χάμστερ – και ο διευθυντής αγώνων της Pirelli σημείωσε ότι ένα ελαστικό μπορεί να χάσει έως και 1 κιλό κατά τη διάρκεια μιας στάσης. Αυτό φυσικά λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς βάρους πριν από τον αγώνα, αλλά η απροσδόκητη αλλαγή σε έναν αγώνα με μόνο ένα pit stop μπορεί να μην είχε συμπεριληφθεί στην εξίσωση. Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και οι Φερνάντο Αλόνσο και Γιούκι Τσουνόντα πραγματοποίησαν μόνο μία στάση και δεν βρέθηκαν ελλιπείς σε βάρος.
Όποιο και αν είναι το συμπέρασμα που θα βγάλει η Mercedes, δεν θα απαλύνει τον πόνο του Ράσελ, αλλά η ομάδα πηγαίνει στις διακοπές της στην καλύτερη κατάσταση που έχει βρεθεί όλη τη σεζόν. Το αυτοκίνητο είναι θεμελιωδώς δυνατό πλέον, ικανό να παλέψει για νίκες σε ορισμένες πίστες και ο Ράσελ θα έχει σίγουρα άλλη ευκαιρία αυτή τη σεζόν. «Δεν περιμέναμε να ανταγωνιζόμαστε με τις McLaren ή τις Red Bull σε αυτό το σημείο της σεζόν με την αρχή που είχαμε,» είπε ο Χάμιλτον. «Οπότε το να έχουμε κλείσει την ψαλίδα, σημαίνει ότι θα είναι σίγουρα ένα τρομακτικό δεύτερο μισό της σεζόν.»
Χρόνος για εστίαση για τον Νόρις και τη McLaren
Για τον Λάντο Νόρις, τον μόνο πραγματικό διεκδικητή του τίτλου εναντίον του Μαξ Φερστάπεν φέτος, το να απομακρυνθεί από την καμπίνα είναι μια ευκαιρία για περισυλλογή. Όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχει κάνει πάρα πολλά μικρά λάθη στους τελευταίους αγώνες για έναν οδηγό που θέλει να βρίσκεται σε αυτή τη μάχη. Από την τέταρτη θέση στην εκκίνηση, έβαλε ένα τροχό έξω από την γραμμή εξόδου της La Source στον πρώτο γύρο στο Βέλγιο, αρκετό για να του κοστίσει τρεις θέσεις και τον άφησε να τερματίσει πίσω από τον Φερστάπεν, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την 11η θέση σε έναν αγώνα όπου ήταν κρίσιμο να του αποσπάσει βαθμούς.
«Χρειάζομαι τη θερινή διακοπή για μια επαναφορά,» είπε. «Έχω χάσει πολλούς βαθμούς στους τελευταίους τρεις ή τέσσερις αγώνες λόγω ανόητων πραγμάτων, λαθών και κακών εκκινήσεων. Ήταν μικρά πράγματα, όχι καν δύσκολα.» Ο Νόρις είναι γνωστός για την αυτοκριτική του, οπότε αυτό είναι στο χαρακτήρα του, αλλά αν θέλει να ασκήσει πίεση στον Φερστάπεν, ο οποίος τώρα προηγείται με 78 βαθμούς, όταν επιστρέψει θα ξέρει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στον Ολλανδό ούτε μια ίντσα.
Απομένουν δέκα αγώνες για τη σεζόν, κάνοντας κάθε βαθμό πολύτιμο, αλλά η McLaren δεν έχει δώσει προτεραιότητα στον Νόρις έναντι του teammate του, Όσκαρ Πιάστρι. Ο Ζακ Μπράουν, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, είπε ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της θερινής διακοπής, αλλά θα εξετάσουν επίσης και τον άλλο πιο σημαντικό στόχο τους. Βρίσκονται μόνο 42 βαθμούς πίσω από τη Red Bull στο πρωτάθλημα κατασκευαστών και θα μπορούσαν να τους προσεγγίσουν, στοχεύοντας στον πρώτο τίτλο κατασκευαστών τους εδώ και 25 χρόνια.
Ο Φερστάπεν εστιάζει στη συνέχεια
Με προβάδισμα 78 βαθμών, ο Φερστάπεν παραμένει άνετα επικεφαλής του πρωταθλήματος από τον Νόρις. Ακόμα κι αν η McLaren έχει το ανώτερο αυτοκίνητο, απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς τουλάχιστον μία εγκατάλειψη. Ο 26χρονος δεν παίρνει τίποτα για δεδομένο. Πιστεύει ότι θα είχε μια καλή ευκαιρία για νίκη στο Βέλγιο χωρίς την ποινή grid και η ταχύτητά του στην κατατακτήρια και στον αγώνα δείχνει ότι αυτό θα ήταν πράγματι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, θέλει περισσότερα από την ομάδα του για να κάνει την πορεία του προς τον τέταρτο τίτλο όσο το δυνατόν λιγότερο πιεστική.
Κάτι που η ομάδα θα αξιολογήσει πριν από τον επόμενο γύρο στο Ζάντφορτ είναι ότι το αναβαθμισμένο αεροδυναμικό πακέτο υψηλής πίεσης που έφεραν στην Ουγγαρία δεν είχε επιτυχία, προς απογοήτευση του Φερστάπεν, και θα εξετάσουν επίσης πότε θα μεταφέρουν τους πόρους τους στο αυτοκίνητο της επόμενης χρονιάς.
Η Ferrari έχει δουλειά να κάνει
Το Βέλγιο ήταν ο πιο ανταγωνιστικός αγώνας της Ferrari για κάποιο καιρό. Ο Σαρλ Λεκλέρκ έδωσε μια εξαιρετική επίδοση, όπως συχνά κάνει, με έναν υπέροχο γύρο για να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην κατατακτήρια – pole position λόγω της ποινής του Φερστάπεν – αν και ήταν αρκετά μακριά από τον χρόνο του Ολλανδού. Στον αγώνα, έδωσε μια γενναία προσπάθεια σε ένα αυτοκίνητο που τώρα έχει ξεπεραστεί ολοκληρωτικά από τις McLaren και Mercedes. Η θέση στην πίστα λειτούργησε υπέρ του στην άμυνα κατά του Φερστάπεν και του Νόρις στον αγώνα, αλλά ο Λεκλέρκ δεν είχε αυταπάτες ότι, χωρίς την θέση εκκίνησης, θα είχε πιθανώς ηττηθεί και από τους δύο οδηγούς.
Μετά από μια ισχυρή αρχή της σεζόν, η SF-24 δεν έχει εξελιχθεί. Στην πραγματικότητα, η σειρά αναβαθμίσεων που εισήγαγαν στην Ισπανία, με στόχο την βελτίωση της ταχύτητας στις γρήγορες στροφές, αποδείχθηκε επιβλαβής, προκαλώντας προβλήματα με το αναπήδημα. Η ομάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει τώρα αυτά τα προβλήματα και ο Λεκλέρκ τερμάτισε μόνο οκτώ δευτερόλεπτα πίσω από τον Ράσελ, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αλλά ήταν κατηγορηματικός ότι η Ferrari έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει στο δεύτερο μισό της σεζόν.
Πηγή: Guardian