ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

«Μάχη» για καθαρό αέρα στη Θεσσαλονίκη

Newsroom Αναρτήθηκε από Newsroom
23/02/2025
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
«Μάχη» για καθαρό αέρα στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση με … δέντρα εξαπολύουν οι δήμοι – 12.000 νέες δενδροφυτεύσεις σε 15 μήνες στον Δ.Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αναστασία Καρυπίδου

Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «πράσινο» εξαπολύουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να μειωθεί η αέρια ρύπανση και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι δήμαρχοι, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, πως μόνο με την προσθήκη νέων δέντρων ο αστικός ιστός θα μπορέσει να «ανασάνει», ενώ θα απορροφούνται τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία μπορούν εύκολα να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας αναπνευστικές και καρδιακές ασθένειες.

Από την αρχή της θητείας του Στέλιου Αγγελούδη, ο πολλαπλασιασμός των δέντρων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέσα στην πρώτη χρονιά της θητείας, το 2024, φυτεύτηκαν περίπου 7.000 δέντρα σε όλες τις γειτονιές, τα οποία ήρθαν και αυξήθηκαν την τρέχουσα φυτευτική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν «ριζώσει» σε όλη την πόλη έως σήμερα 10.500 νέα δέντρα.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οπότε και θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός και αναγκαστικά θα σταματήσουν οι φυτεύσεις, ο αριθμός των νέων δέντρων στον δήμο Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει τις 12.000. 

Related Post

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές

131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Μεταμεσονύχτια βόλτα Ταχιάου στο μετρό Θεσσαλονίκης για την 24ωρη λειτουργία – «Βελτίωση στις δημόσιες συγκοινωνίες» (ΦΩΤΟ+Video)

Φάμελλος για Νίκο Παππά από Θεσσαλονίκη: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του, καμία ανοχή στη βία

«Οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ορατές: αύξηση μέσης θερμοκρασίας, παρατεταμένοι καύσωνες και ανομβρία. Πώς καταπολεμώνται; Μόνο με το πράσινο. Κάθε δέντρο αφαιρεί 16 κυβικά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αρα όσο πιο πολλά δέντρα φυτεύουμε, τόσο βελτιώνουμε την κατάσταση. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε πυκνώνοντας το υπάρχον πράσινο», δηλώνει στην εφημερίδα «Κ» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης. 

‘Οπως αναφέρει ο κ.Διαμαντάκης, η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε συνολικά 58.000 δέντρα, τα 43.000 ήταν φυτεμένα στα πεζοδρόμια και τα άλλα 15.000 στα πάρκα, οπότε στις αρχές της άνοιξης θα φτάσει τον αριθμό των δέντρων στις 70.000.

Ποιοι τόποι «πρασινίζουν» στον Δ.Θεσσαλονίκης – Τα νέα «Πάρκα Τσέπης»

Αυτό το διάστημα τα συνεργεία του δήμου φυτεύουν δέντρα στην κάτω πλευρά της Νέας Παραλίας, από το άγαλμα του Καραμανλή και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» πυκνώνοντας το πράσινο. Υπολογίζεται πως το παραλιακό τοπίο θα ενισχυθεί με άλλα 400 μεγάλα δέντρα, ενώ θα ακολουθήσουν φυτεύσεις στο πάρκο της ΧΑΝΘ, αντικαθιστώντας αρκετά από αυτά που έπεσαν στην κακοκαιρία Bora, στο Πεδίον του Άρεως και στο παρκάκι που βρίσκεται πλησίον της ΕΥΑΘ, στην Εθνικής Αμύνης. 

Στο πλάνο του δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός από την κάλυψη με δέντρα των κενών σημείων που υπάρχουν σε πάρκα, πλατείες και δενδροδόχους είναι και η δημιουργία «Πάρκων Τσέπης» προσφέροντας πράσινο αλλά και χώρους αναψυχής στους κατοίκους. Αυτό το διάστημα γίνεται η μελέτη για τη δημιουργία επτά «Πάρκων Τσέπης» τα οποία θα είναι έτοιμα και θα παραδοθούν σταδιακά μέσα στο χρόνο.

Ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Και στη δυτική Θεσσαλονίκη γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση του πρασίνου με τον δήμο Παύλου Μελά να διαθέτει στους κόλπους του αρκετούς χώρους όπου οι πολίτες θα απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί 2.500 δέντρα, από πεύκα, κυπαρίσσια κι έλατα μέχρι φλαμουριές, αμυγδαλιές, καρυδιές και δαμασκηνιές. Υπολείπονται να φυτευτούν άλλα 1.000 δέντρα και 4.000 θάμνοι ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν και συμπληρωματικές φυτεύσεις σε επόμενη φάση. 

Στο συγκεκριμένο έργο, που θα δώσει πνοή σε όλη την πόλη, ξεχωρίζουν το «ρεματικό» αλσύλλιο με ρεματικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, διότι σε εκείνη την περιοχή είχαν εντοπιστεί ίχνη ρέματος (ιτιά, λεύκα, πλατάνι, λυγαριά, σκλήθρο κ.α.) όπως επίσης και ο δενδρόκηπος με βυσσινιές, κυδωνιές, αγριοαχλαδιές, ροδιές κ.α.

Επιπλέον, στο άλσος των Μετεώρων έχουν φυτευτεί 200 κωνοφόρα δέντρα, κυρίως Πεύκα, ενώ στους δρόμους και τις γειτονιές του δήμου προστέθηκαν 450 νέες φυτεύσεις, μανόλιες, καλλωπιστικές κερασιές και μηλιές.

Όσον αφορά το περιαστικό Δάσος Ευκαρπίας  με τις υποδείξεις της Δασικής Υπηρεσίας μειώθηκε ο αριθμός των νέων δέντρων καθώς προκρίνει και θέλει εκεί όπου υπάρχουν πουρνάρια να γίνει δενδροποίηση αυτών των υφιστάμενων. Ουσιαστικά θα είναι μια μικτή λύση, δενδροποίησης των πουρναριών, που θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο και νέων φυτεύσεων, οι οποίες προχωρούν.

«Στόχος μας είναι η μετατροπή του δήμου Παύλου Μελά σε έναν  “πράσινο δήμο – πρότυπο” και αυτό περνά και μέσα από τις δενδροφυτεύσεις και την ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά μια ρεαλιστική, εφικτή και η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο μας», υπογραμμίζει από τη δική του πλευρά στην «Κ» ο δήμαρχος, Δημήτρης Ασλανίδης.

Προσθέτει πως «δενδροφυτεύουμε συστηματικά αλλά παράλληλα κλαδεύουμε και περιποιούμαστε όλα τα δέντρα και όλα τα πάρκα. Τα δέντρα είναι ζωή, είναι οξυγόνο. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια  που ξεκινά από τις καθημερινές δράσεις μέχρι την προμήθεια υλικών και σύγχρονου εξοπλισμού».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Tags: Θεσσαλονίκη
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη - Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές
Θεσσαλονίκη

Μοναχικά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη – Φουλ οι κρατήσεις των μονόκλινων στα ξενοδοχεία για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά είναι μια εποχή που οι περισσότεροι γιορτάζουν με τις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι πηγαίνουν...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
23/12/2025
131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη
Πρώτο Θέμα

131 έργα «χτίζουν» τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα των 69 εκατ. ευρώ του Δ. Θεσσαλονίκης για το 2026 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΚΑΡΥΠΊΔΟΥ Εργα, μικρά,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
21/12/2025
Next Post
Γερμανία: Ο πληθωρισμός σε πιθανό διψήφιο ποσοστό για άλλα δύο χρόνια

Εκλογές στη Γερμανία: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Bild για τις γερμανικές εκλογές

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Aυτό είναι το ζώδιο που κρύβει Μυστικά και εκδικείται Σιωπηλά

Aυτό είναι το ζώδιο που κρύβει Μυστικά και εκδικείται Σιωπηλά

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
22/12/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa