Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δεν μάσησε τα λόγια της: η υποτιθέμενη πασχαλινή εκεχειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν – κατά την ίδια – απλώς ένα πολιτικό κόλπο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα «τέχνασμα του Κρεμλίνου για να μην χάσει την υπομονή του ο Ντόναλντ Τραμπ».
Παρά τις διακηρύξεις για παύση πυρός, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν, δείχνοντας – σύμφωνα με την Κάλας – ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει πραγματικά την ειρήνη, αλλά «παίζει καθυστέρηση» προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
Αιχμές προς ΗΠΑ από Κάλας: «Έχετε τα μέσα, αλλά δεν τα χρησιμοποιείτε»
Σε συνέντευξή της στο AFP, η Κάλας έστρεψε τα βέλη της προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν έχουν αξιοποιήσει το πλήρες οπλοστάσιο πίεσης που διαθέτουν. «Γιατί δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τον πόλεμο;», διερωτήθηκε, ασκώντας ανοιχτά κριτική στον αμερικανικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.
Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε. εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ κρατούν τα “κλειδιά” των εξελίξεων – αλλά δεν τα χρησιμοποιούν με αποφασιστικότητα.
Καμία υποχώρηση για την Κριμαία – «Είναι Ουκρανική»
Η Κάλας έστειλε και σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον σχετικά με την Κριμαία: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την προσάρτησή της από τη Ρωσία. «Η Κριμαία είναι Ουκρανία», δήλωσε κατηγορηματικά.
Την ίδια στιγμή, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο, τονίζοντας ωστόσο πως η συμμετοχή της θα είναι «αναπόφευκτη» λόγω του κρίσιμου ρόλου της στο μέτωπο των κυρώσεων.




