Σαφές μήνυμα υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον ευρωπαϊκό κανονισμό SAFE, τονίζοντας ότι «διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον» και δεν επιτρέπει ερμηνείες εις βάρος της χώρας μας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας, όχι μόνιμη θεσμική διαδικασία, το οποίο ενισχύει την αμυντική συνεργασία των κρατών-μελών.
Η Ελλάδα επέβαλε την αρχή της ομοφωνίας
Ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε ότι με συντονισμένες ενέργειες του Γιώργου Γεραπετρίτη και της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθεί στον κανονισμό η απαίτηση για ομοφωνία σε οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με τρίτες χώρες. Έτσι, καμία συμφωνία με την Τουρκία ή άλλη τρίτη χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση της Αθήνας.
Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για το casus belli
Ο Υφυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη τη σχετική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το casus belli: «Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η άρση του είναι εύκολη υπόθεση, ας εξηγήσει γιατί δεν το κατάφερε τόσα χρόνια που κυβέρνησε», δήλωσε με νόημα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το casus belli είναι μια απειλή πολέμου που υφίσταται εδώ και 30 χρόνια, παραβιάζοντας το πνεύμα κάθε ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας.
Ο Μητσοτάκης πρώτος έθεσε τη στρατηγική αυτονομία
Ολοκληρώνοντας, ο Τ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες στην Ε.Ε. που μίλησαν για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον αμυντικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η φωνή της Ελλάδας μετρά και διαμορφώνει τις εξελίξεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.



