ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Τέσσερις αγαπημένες νοστιμιές που βλάπτουν την καρδιά μας

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
30/05/2025
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Τέσσερις αγαπημένες νοστιμιές που βλάπτουν την καρδιά μας

Παρά τη μεγάλη δημοφιλία τους και την αδυναμία που τους δείχνουμε – ιδίως σε στιγμές συντροφιάς ή χαλάρωσης -, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ενδέχεται να απειλούν σοβαρά την καρδιαγγειακή μας υγεία. Η καρδιολόγος Δρ. Lauren Baldwin προειδοποιεί ότι «ορισμένες από τις πιο κοινές διατροφικές μας επιλογές μπορεί να λειτουργούν υπονομευτικά για την καρδιά, ακόμα κι αν καταναλώνονται περιστασιακά». Σύμφωνα με την ειδικό, 4 κατηγορίες τροφίμων ξεχωρίζουν για την επιβλαβή  επίδρασή τους.

Οι 4 κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα πατατάκια και, γενικότερα, τα επεξεργασμένα σνακ. Πρόκειται για τρόφιμα φτωχά σε θρεπτική αξία, τα οποία «γεμίζουν» τον οργανισμό με κενές θερμίδες, χωρίς να παρέχουν βασικές βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες. Όπως επισημαίνει η Δρ. Baldwin, «παρά την υψηλή θερμιδική τους απόδοση, στερούνται ζωτικών συστατικών και ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Η επόμενη κατηγορία αφορά το fast food, που αν και συχνά προσφέρει γευστική ικανοποίηση, μπορεί να εμπεριέχει τρανς λιπαρά – γνωστά για τη συμβολή τους στην αύξηση της χοληστερόλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πολλά εστιατόρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά στις παρασκευές τους, με αποτέλεσμα οι επιλογές αυτές να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την καρδιαγγειακή υγεία».

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το κόκκινο κρέας – βοδινό ή χοιρινό – που, σύμφωνα με την ειδικό, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την παρουσία ενώσεων, όπως η τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO), οι οποίες «παράγονται κατά τη διάσπαση του κρέατος στο έντερο και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου».

Το ποπ κορν του κινηματογράφου, αν και αθώο στην όψη, συγκαταλέγεται επίσης στις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται. Ο λόγος είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε αλάτι και η χρήση λιπαρών στοιχείων, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. «Συχνά περιέχει κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, ενώ όταν εμπλουτίζεται με αρωματικό βούτυρο, η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη», εξηγεί η Δρ. Baldwin.

Τι να προτιμήσουμε για την καρδιαγγειακή μας υγεία

Η επιστημονική κοινότητα δεν περιορίζεται μόνο στις προειδοποιήσεις. Αντιθέτως, δίνει κατευθύνσεις για μια πιο «προστατευτική» διατροφή. Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών σε σχέση με τις ζωικές σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους επί 30 χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η υποκατάσταση των ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε έως και 27% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Related Post

Ενημερωτικές δράσεις της 3ης ΥΠΕ για την πρόληψη , έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καρκίνων και καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα

Δωρεάν εξετάσεις από τα Δημοτικά Ιατρεία το πλαίσιο του Οκτωβρίου- μήνα πρόληψης

Ροζ κύμα ελπίδας στην Θεσσαλονίκη (PHOTO)

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Frank Hu, τονίζει: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και εντάσσοντας στη διατροφή μας περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καρδιαγγειακή μας υγεία».

Στις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης συγκαταλέγονται: φακές, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, τόφου, τέμπε, κινόα και μυκοπρωτεΐνη.

 

Οι «θησαυροί» της θάλασσας και τα δημητριακά ολικής άλεσης

Πέρα από τις φυτικές επιλογές, η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Όπως προτείνει ο Δρ. John Burke, ιατρός, «η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο φρέσκος τόνος, δύο φορές την εβδομάδα, παρέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δρουν προστατευτικά έναντι πληθώρας καρδιολογικών παθήσεων». Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η συμβολή των δημητριακών ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί μια εξαιρετική, χωρίς γλουτένη επιλογή, πλούσια σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά» προσθέτει ο Δρ. Burke.

 

 

Share215Tweet135Send

Σχετικά Άρθρα

Ενημερωτικές δράσεις της 3ης ΥΠΕ για την πρόληψη , έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καρκίνων και καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health

Ενημερωτικές δράσεις της 3ης ΥΠΕ για την πρόληψη , έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καρκίνων και καρδιαγγειακών νοσημάτων

Πέντε παράλληλες ενημερωτικές δράσεις διοργανώνει η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας (3η ΥΠΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω»,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
05/11/2025
Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα
Health

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από γυναίκα χειρουργό στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, στις 17 Οκτωβρίου 2025, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
30/10/2025
Next Post
Σήμερα η πληρωμή της δεύτερης δόσης για το επίδομα παιδιού Α21

Σήμερα η πληρωμή της δεύτερης δόσης για το επίδομα παιδιού Α21

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa