ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Πως ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην Ευρώπη

Η νότια Ευρώπη βρίσκεται στη μέση ενός ιλιγγιώδους καύσωνα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και 46 βαθμούς Κελσίου

Σταύρος Καρανέστωρ Αναρτήθηκε από Σταύρος Καρανέστωρ
01/07/2025
Διεθνή, Περιβάλλον
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Πως ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει την ακραία ζέστη, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς και προβλέπονται χιλιάδες επιπλέον θάνατοι τις επόμενες ημέρες.

Η νότια Ευρώπη βρίσκεται στη μέση ενός ιλιγγιώδους καύσωνα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 46 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Χέλβα της Ισπανίας – ένα νέο εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν επίσης καυτές θερμοκρασίες, μαζί με πυρκαγιές και θύματα μεταξύ των πολιτών

Σύμφωνα με το Politico, ένας εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση εχθές Δευτέρα (30/06), ζητώντας περισσότερη δράση για να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες «περιττοί και σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμοι θάνατοι».

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα έχουμε καύσωνα, αλλά πόσους θα βιώσουμε φέτος και πόσο θα διαρκέσουν», δήλωσε η Marisol Yglesias Gonzalez, τεχνική υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στον ΠΟΥ στη Βόννη.

Related Post

Ο γγ του ΟΗΕ συνηγορεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου στον Λίβανο μέσω «διπλωματικών οδών»

Ζελένσκι: Το Κίεβο επιθυμεί χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας αντιμετώπισης των επιθέσεων drones στη Μ. Ανατολή

Το Ισραήλ ενέκρινε ποσό 827 εκατ. δολαρίων για «έκτακτες» στρατιωτικές αγορές

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε πως καμία απευθείας διαπραγμάτευση δεν προβλέπεται με τον Λίβανο

Politico: Ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει 4.500 θανάτους

Όσον αφορά το πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν, ο Pierre Masselot, στατιστικολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι αυτός ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 4.500 υπερβολικούς θανάτους μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου.

Οι χώρες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα υψηλότερα ποσοστά υπερβολικών θανάτων είναι η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, είπε. «Οι χειρότερες ημέρες θα είναι πιθανότατα η Τρίτη (η σημερινή ημέρα) και η Τετάρτη».

Η ζέστη στοιχίζει κάθε χρόνο περισσότερες από 175.000 ζωές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ – που εκτείνεται από την Ισλανδία έως τη Ρωσία – κάθε χρόνο.

Μια μεγάλη μελέτη που συνυπογράφει ο Masselot και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η οποία κάλυψε 854 ευρωπαϊκές πόλεις, προειδοποίησε ότι οι θάνατοι από τη ζέστη θα αυξηθούν απότομα εάν δεν δοθεί προτεραιότητα σε σημαντική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τo Reuters εξηγεί πόσο επικίνδυνα είναι τα ακραία φαινόμενα ζέστης λέγοντας ότι λειτουργεί «σαν να βάζετε ένα καπάκι σε μια κατσαρόλα που βράζει». Το σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει από κάτω θερμό αέρα, ο οποίος θερμαίνεται και συμπιέζεται σχηματίζοντας έναν «θόλο». Αυτό εντείνει τη θερμότητα και αποτρέπει το σχηματισμό σύννεφων, επιτρέποντας σε ακόμα περισσότερη ακτινοβολία από τον ήλιο να φτάσει στο έδαφος από κάτω.

Τέτοιες συνθήκες μπορούν να διαρκέσουν από ημέρες έως εβδομάδες. Ο «θόλος» που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σταματήσει μόνο σε περίπτωση που «ξεσπάσει» ένα άλλο καιρικό σύστημα, όπως μια καταιγίδα ή ένα σύστημα χαμηλής πίεσης με ψυχρότερες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνει το σύστημα υψηλής πίεσης, που προκαλέι τον καύσωνα.

ΠΟΥ: Έντονη ζέστη «χτυπά» και την Ελλάδα

Ο ΠΟΥ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, σημαίνει ότι οι καύσωνες θα γίνουν πιο συχνοί, επικίνδυνοι και έντονοι, οδηγώντας σε περισσότερες σοβαρές ασθένειες και θανάτους.

Μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία, εκπρόσωπος δήλωσε ότι αναμένεται έντονη ζέστη σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 3 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, προειδοποιήσεις για καύσωνα ισχύουν επίσης στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε παράκτιες πόλεις κοντά στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στην Τουρκία, κυρίως λόγω πυρκαγιάς κοντά στη Σμύρνη

Στην Αλβανία, 26 πυρκαγιές αναφέρθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ενώ στη Σερβία, οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η περασμένη Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή ημέρα από την έναρξη των καταγραφών τον 19ο αιώνα.

Ο ΠΟΥ συνέστησε να παραμένουν ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν τη μεσημεριανή ζέστη και να διατηρούν τα σπίτια δροσερά, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών, των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να προσέχουν, δήλωσε ο Yglesias Gonzalez, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε μια έρευνα του 2022, μόνο 21 από τις 57 χώρες στην περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ ανέφεραν ότι διαθέτουν εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία λόγω καύσωνα. Από αυτές, οι 14 ήταν στην ΕΕ.

Ο ΠΟΥ θα εκδώσει νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για τις κυβερνήσεις το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών σχετικά με στρατηγικές «ψύξης με επίκεντρο τον άνθρωπο» σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο για την προστασία των ανθρώπων από τη ζέστη, πρόσθεσε.

 

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕυρώπηΚαύσωνας
Share218Tweet136Send

Σχετικά Άρθρα

Ο γγ του ΟΗΕ συνηγορεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου στον Λίβανο μέσω «διπλωματικών οδών»
Διεθνή

Ο γγ του ΟΗΕ συνηγορεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου στον Λίβανο μέσω «διπλωματικών οδών»

  Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έκρινε χθες Σάββατο ότι είναι «εφικτές» συνομιλίες, ότι μπορεί να...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
15/03/2026
Ζελένσκι: Χτυπήσαμε ρωσικές βάσεις με 117 drones – Το αρχηγείο μας ήταν δίπλα στην κρατική ασφάλεια της Ρωσίας
Διεθνή

Ζελένσκι: Το Κίεβο επιθυμεί χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας αντιμετώπισης των επιθέσεων drones στη Μ. Ανατολή

Η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας σε κράτη της Μέσης Ανατολής για την ενίσχυση...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
15/03/2026
Next Post
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την Ηρώ Καριοφύλλη

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την Ηρώ Καριοφύλλη

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια σήμερα 11 Αυγούστου

Οι αστρολογικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
14/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa