ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Σαρδέλα, το νέο χρυσάφι του Αιγαίου!

Κλιματική αλλαγή, θερμά νερά και εισβολικά είδη απειλούν το πιο λαϊκό ψάρι της Ελληνικής θάλασσας

Γιάννης Κοντογεώργος Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
14/07/2025
Ρεπορτάζ
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Σαρδέλα, το νέο χρυσάφι του Αιγαίου!

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μάνης

Πώς μέσα σε λίγο καιρό η τιμή του πιο «λαϊκού» ψαριού στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε, φτάνοντας να πωλείται σαν… τσιπούρα. Η κλιματική αλλαγή που κάνει τα ψάρια… αποδημητικά και τα εισβολικά είδη που ανταγωνίζονται τα ενδημικά, έκαναν τη σαρδέλα είδος προς εξαφάνιση.

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, το Καπάνι, οι ιδιοκτήτες των ιχθυοπωλείων διαλαλούν την πραμάτεια τους με σκοπό να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό τα πρώτα ψάρια που διαφήμιζαν φωνάζοντας ήταν οι σαρδέλες, το τελευταίο διάστημα το πιο δημοφιλές και λαϊκό ψάρι της Ελλάδας έχει γίνει απλησίαστο. Ή δεν υπάρχει καθόλου στους πάγκους ή η τιμή του είναι απαγορευτική, φτάνοντας μέχρι και τα 14 ευρώ το κιλό – όσο δηλαδή και τα μεγάλα πελαγίσια ψάρια.

Μείωση στις ψαριές σαρδέλας – Εκτόξευση των τιμών

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο έντονο πρόβλημα. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή είχαμε σαρδέλες. Φέτος όμως ο πληθυσμός τους στα νερά που ψαρεύουμε, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Στρυμονικό Κόλπο, είναι μειωμένος κατά 90%. Η τιμή, αφού υπάρχει έλλειψη, έχει εκτοξευτεί. Δεν υπάρχει σαρδέλα. Οι καταναλωτές παρακαλούν να φάνε σαρδέλες. Από εμάς, ένα κιβώτιο των 9 κιλών περίπου φεύγει στη χονδρική περίπου 90 ευρώ», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Μανιός, έμπειρος ψαράς του Βορείου Αιγαίου και πρόεδρος των ιδιοκτητών γρι-γρι Καβάλας.

Related Post

Ανδρουλάκης στην Karfitsa: Η χώρα δεν πρόκειται να ανασάνει δημογραφικά χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη

Καστοριά: Από τις αρκούδες… στα μινκ

Ουρές και νεύρα στο πάρκινγκ της ΧΑΝΘ! (VIDEO & PHOTOS)

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πρόταση για νέο εκλογικό σύστημα με διπλή και ηλεκτρονική καταχώρηση των ψήφων

Ο κ. Γιάννης Μανιός

Ο ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου και πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, υπερθεματίζει: «Κάτω από 12 με 14 ευρώ το κιλό λιανική δεν πουλάμε. Αγοράζουμε 10 με 11 ευρώ το κιλό και πολλές φορές δεν υπάρχει καν σαρδέλα για να πάρουμε. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα», τονίζει και προσθέτει ότι μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της σαρδέλας τριπλασιάστηκε.

«Και στη λιανική, πόσο να την πουλήσουμε; Ποιος θα αγοράσει με αυτές τις τιμές εκτός από κάποιους “φανατικούς” ηλικιωμένους ή γονείς που παίρνουν για τα παιδιά τους και μας λένε: “Εγώ θα την αγόραζα και 14 ευρώ”. Κάποτε πουλούσαμε 100 κιλά σαρδέλα, τώρα δεν φτάνουμε τα 10. Εμείς θέλουμε τα ψάρια σε τιμές προσιτές, να μπορούν να τα αγοράσουν οι καταναλωτές. Αν δεν μπορούν να αγοράσουν, τι να το κάνουμε;».
Και συμπληρώνει: «Έχει φτάσει να πωλείται πάνω από την τσιπούρα. Παλιά έβγαζαν τα γρι-γρι 1.000 και 2.000 κιβώτια κάθε βράδυ, οπότε η τιμή ήταν χαμηλή. Τώρα βγάζουν 30-40 κιβώτια. Ποιος θα πρωτοπάρει; Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη, τα βγάζουν σε δημοπρασία, με την τιμή να εκτοξεύεται. Έχει τύχει να αγοράσουμε και 12 ευρώ το κιλό και 13 ευρώ στη χονδρική. Ή να μην βρίσκουμε καθόλου. Φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουμε όσο-όσο για να εξυπηρετήσουμε πελάτες με καταστήματα. Δεν μπορείς να μην έχεις σαρδέλα – είναι βασικό είδος ιχθυοπωλείου».

Ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος

«Αποδημητικά ψάρια» λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες των νερών στο Βόρειο Αιγαίο είναι η βασικότερη αιτία της έλλειψης σαρδέλας, καθώς τα ψάρια μεταναστεύουν προς τα νότια και σε βαθύτερα νερά, σύμφωνα με τον Ιωάννη Γιάντση, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

«Τα ψάρια υπόκεινται σε έντονο θερμικό στρες το καλοκαίρι. Στο θερμικό στρες αντιμετωπίζουν έλλειψη οξυγόνου, το οποίο μειώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, και έτσι μετατοπίζονται σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν. Αναζητούν πιο βαθιά και πιο κρύα νερά, προς τα νότια, για να μπορέσουν να βρουν περισσότερο οξυγόνο και να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες – έναν πολύ σημαντικό παράγοντα καταπόνησης και ενδεχομένως θνησιμότητας. Οπότε, ψάρια που θα ήταν πιο κοντά στην ακτή, τώρα βγαίνουν στα ανοιχτά. Γι’ αυτό υπάρχει έλλειψη στις περιοχές που ζούσαν μέχρι σήμερα», εξηγεί στην «Κ».
Ωστόσο, όπως λέει, αυτό δεν είναι η μοναδική αιτία. Τα εισβολικά είδη που έχουν φτάσει στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια -ψάρια, μαλάκια και όστρακα- ξεπερνούν τα 800. Προκειμένου να επιβιώσουν, ανταγωνίζονται τα ενδημικά είδη που ζουν στις δικές μας θάλασσες.

«Προκαλούν προβλήματα στο οικοσύστημα γιατί διαταράσσουν τις ισορροπίες. Είναι νέα είδη και τα περισσότερα έρχονται από νότιες περιοχές –π.χ. από την Ερυθρά Θάλασσα– είναι πιο ανθεκτικά και έχουμε έτσι προβλήματα ανταγωνισμού και επιβίωσης με τα τοπικά είδη», εξηγεί ο κ. Γιάντσης.

Ο κ. Ιωάννης Γιάντσης

Το μπαρμπούνι της Ανατολής

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εισβολικού είδους στη Μεσόγειο είναι ο λαγοκέφαλος – ένα τοξικό και επικίνδυνο ψάρι που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα εισβολικά είδη που δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, αλλά για την… τσέπη μας.

Όπως το «μπαρμπούνι της Ανατολής», το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες του Αιγαίου, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Γιάντσης.

«Είναι παρόμοιας βιολογίας και συμπεριφοράς, έχει έρθει προς το παρόν στο νότιο και οριακά στο κεντρικό Αιγαίο. Επειδή είναι από την Ερυθρά Θάλασσα και αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ανταγωνίζεται έντονα τα δικά μας ψάρια – και σε χώρο και σε τροφή. Αυτό προκαλεί προβλήματα επιβίωσης στα δικά μας είδη, το μπαρμπούνι και την κουτσομούρα».

Όσον αφορά τον καταναλωτή, έχει χαμηλότερη διατροφική και οικονομική αξία και, όπως εξηγεί, «πολλές φορές μπορεί να υπάρξει εμπορική νοθεία, γιατί εσείς, ως καταναλωτής, θα πάτε να φάτε μπαρμπούνι ή κουτσομούρα και δε θα παρατηρήσετε ότι δεν τρώτε ούτε μπαρμπούνι ελληνικό ούτε κουτσομούρα, γιατί δεν μπορείτε να το καταλάβετε σε ένα τηγανητό ψάρι – ότι είναι λίγο διαφορετικό. Δεν έχει κάποιο πρόβλημα τοξικότητας, αλλά είναι πολύ πιο φθηνό. Θα έπρεπε κανονικά να πωλείται πολύ φθηνότερα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γιατί μπορεί να μην το καταλαβαίνουν ούτε οι καταστηματάρχες».

 

Tags: ΑΙΓΑΙΟΣαρδέλαψάρια
Share242Tweet151Send

Σχετικά Άρθρα

Ανδρουλάκης στην Karfitsa: Η χώρα δεν πρόκειται να ανασάνει δημογραφικά χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη
Πρώτο Θέμα

Ανδρουλάκης στην Karfitsa: Η χώρα δεν πρόκειται να ανασάνει δημογραφικά χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη

Απάντηση σχετικά με το έντονο φαινόμενο της αστικοποίησης στην Ελλάδα, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνέντευξη...

Αναρτήθηκε από Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
14/09/2025
Καστοριά: Από τις αρκούδες… στα μινκ
Ρεπορτάζ

Καστοριά: Από τις αρκούδες… στα μινκ

Σοκ και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Καστοριά η πρωτοφανής επίθεση μινκ σε κατάκοιτη ηλικιωμένη. Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
13/09/2025
Next Post
Οινοποιία Μαλαματίνα: Διεθνής Διάκριση για τους «Τέσσερις Αγγέλους» στα Decanter World Wine Awards 2025

Οινοποιία Μαλαματίνα: Διεθνής Διάκριση για τους «Τέσσερις Αγγέλους» στα Decanter World Wine Awards 2025

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαβιέ Μπαρδέμ: Εμφανίστηκε με παλαιστινιακή κεφίγια στα Emmy 2025 – Το μήνυμα που έστειλε για τη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Ξεβράστηκε και δεύτερο πτώμα άντρα στον Θερμαϊκό!

Μεγάλη συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια ΑΠΘ

Συγχαρητήρια Δ. Κουτσούμπα στον Καραλή: «Αφήνει το ανεξίτηλο στίγμα του στο άθλημα που εκπροσωπεί»

«Στήνεται» εικονικό φαρμακείο στον Λευκό Πύργο για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

Νετανιάχου: Πρέπει να επενδύσουμε σε «επιχειρήσεις επιρροής» για την αντιμετώπιση της απομόνωσης της χώρας

Δ. Παύλου Μελά: Πλήθος κόσμου πλημμύρισε την Πολίχνη για το 1ο Polichni Street Festival

Θεσσαλονίκη: Περιπολίες σε 49 σημεία του δικτύου για άμεση αποκατάσταση ζημιών

Κρήτη: 60χρονη τουρίστρια τραυματίστηκε στο φαράγγι της Ίμπρου

Πολωνία: Προτείνει στο ΝΑΤΟ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε περιοχές της Ουκρανίας

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα 3 ζώδια που θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους!

Αυτά θα είναι τα τρία πιο τυχερά ζώδια του Σεπτεμβρίου

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
09/09/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa