ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Αμετάβλητος στο 2% στην ευρωζώνη

Άννα Παπαδοπούλου Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
02/08/2025
Οικονομία
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Πως ψωνίζουν οι Έλληνες στα σούπερ μάρκετ και ποιο κριτήριο κυριαρχεί για την αγορά τροφίμων

Σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου διατηρήθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα τον Ιούνιο, την ώρα που η τάση στην ευρωζώνη δείχνει σταθεροποίηση στο στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) επιτάχυνε περαιτέρω τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα,  έστω και οριακά στο 3,7% ετησίως, μετά τον ετήσιο ρυθμό 3,6% του Ιουνίου, σύμφωνα με το capital.gr.

Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, η σύγκριση Ιουνίου – Ιουλίου στην Ελλάδα έδειξε μείωση του ΔΤΚ με ρυθμό -0,3%.

Στον ετήσιο ρυθμό, η μερίδα του λέοντος των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα προήλθε από τον κλάδο των υπηρεσιών, που παρά την μικρή κάμψη από το 5,4% του Ιουνίου έτρεξε τώρα με 5,2%.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων αντίθετα ήταν εναρμονισμένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 3,3%, αν και με αισθητή επιτάχυνση από το 2,4% που είχε προηγηθεί. Τα μη ενεργειακά αγαθά στην Ελλάδα εμφάνισαν ρυθμό πληθωρισμού 1,3% χωρίς μεταβολή από τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με ρυθμό 0,7% επιβραδύνοντας αισθητά από το 2% ετησίως του Ιουνίου.

Related Post

Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση καταλύτης για την ανάπτυξη και τη διαφάνεια

Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των οπλιτών θητείας

Νέο μηνιαίο επίδομα 100€: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας: Οι νέοι κλάδοι στους οποίους επεκτείνεται η πλήρης εφαρμογή της

Ευρωζώνη: Σταθεροποίηση στο στόχο της ΕΚΤ

Στο σύνολο της ευρωζώνης, ο ΔΤΚ στο γενικό του επίπεδο διατηρήθηκε στο 2% ετησίως όπως και τον Ιούνιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε οριακή επιβράδυνση στο 1,9%.

Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές στην ευρωζώνη παρέμειναν αμετάβλητες (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,3% που είχε προηγηθεί.

Συνέχισε να πιέζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3,7% τον Ιούλιο - Αμετάβλητος στο 2% στην ευρωζώνη

Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικών της πορείας των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητος στο 2,3% ετησίως τον Ιούλιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε επίσης οριακή αποκλιμάκωση στο 2,2%.

Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, οι τιμές παρουσίασαν μείωση με ρυθμό -0,2% μετά την αύξηση κατά 0,4% που είχε δείξει η αντίστοιχη περασμένη μέτρηση.

Στα επιμέρους στοιχεία της προκαταρκτικής μέτρησης της Eurostat, οι πληθωριστικές πιέσεις στην κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών υποχώρησαν σε ετήσιο ρυθμό 3,1% από 3,3%, με τα τρόφιμα όμως να ακολουθούν αντίθετη πορεία, στο 3,3% από το 3,1% του Ιουνίου.

Τα μη ενεργειακά αγαθά έτρεξαν με ετήσιο ρυθμό 0,8% από το 0,5%, ενώ οι τιμές στην ενέργεια συνέχισαν να υποχωρούν, με -2,5% μετά το -2,6% του Ιουνίου.

eurostat

Στις κατά τόπους μετρήσεις της Eurostat, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στην Εσθονία με 5,6% ετησίως, με τις Κροατία και Σλοβακία στο 4,5% αμφότερες.

Αντίθετα, ο ΔΤΚ στην Κύπρο έτρεξε με μόλις 0,1% ετησίως, με την Γαλλία στο 0,9% και την Ιρλανδία στο 1,6%.

bbg

Tags: Πληθωρισμός
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Πιερρακάκης: «Υποστηρίζουμε θερμά τη συμφωνία για την εξαγορά της HSBC Μάλτας από την ελληνική Credia Bank»
Οικονομία

Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση καταλύτης για την ανάπτυξη και τη διαφάνεια

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσκλήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει ως ομιλητής σε υψηλού...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
17/10/2025
Βουλή: Κατατέθηκε τροπολογία για το όριο αποστρατείας των ΕΠΟΠ, την Πυροσβεστική και τα κενά στην εκπαίδευση
Οικονομία

Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των οπλιτών θητείας

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
16/10/2025
Next Post
Διακοπή στα σιδηροδρομικά δρομολόγια της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Θεσσαλονίκη

Διακοπή στα σιδηροδρομικά δρομολόγια της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa