Μικροί και μεγάλοι εθελοντές βυθίζουν ειδικούς μαγνήτες στον Θερμαϊκό στην παραλία της Θεσσαλονίκης και αναζητούν παλιά σίδερα και μεταλλικά απορρίμματα για να τα απομακρύνουν από τη θάλασσα.
Ρεπορτάζ: Πάνος Μανής
Εντοπίζουν νομίσματα, κλειδιά και διάφορα άλλα αντικείμενα. Είναι η περιβαλλοντική δράση καθαρισμού του βυθού που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας Greek Eco Project και Δήμου Θεσσαλονίκης και του έργου Diving Against Plastic Pollution, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικών Καθαρισμών Ακτών η οποία είναι το ερχόμενο Σάββατο (20/9).
Η δράση αυτή μάλιστα είναι μόνο η αρχή καθώς τους επόμενους 18 μήνες θα ακολουθήσουν 58 ανοιχτές δράσεις για όλους τους πολίτες, όπως:
– Καθαρισμοί παραλιών και ρεμάτων. – Εκπαιδευτικά εργαστήρια επανάχρησης πλαστικών. – Καθαρισμοί βυθού με μαγνήτες. – Εκπαίδευση νέων δυτών. – Τοποθέτηση ειδικών κοσκίνων σε φρεάτια του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να δούμε ποια σκουπίδια καταλήγουν στη θάλασσα. – Έκθεση φωτογραφίας και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης.
Στόχος είναι να περιοριστούν τα απορρίμματα που καταλήγουν και μολύνουν τη θάλασσα, να υιοθετηθούν πρακτικές επαναχρησιμοποίησης, να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και να ενισχυθεί η γνώση γύρω από τη θαλάσσια ρύπανση.