ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Κάποιος παίζει με τα σπίρτα μέσα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Η πίεση δρόμου, οι φιλοδυτικές ΜΚΟ και η γεωπολιτική σκακιέρα που μετατρέπει τη Σερβία σε καζάνι που βράζει

KARFITSANEWS Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
20/09/2025
Άρθρα και Συντεύξεις, Αρθρογραφία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Κάποιος παίζει με τα σπίρτα μέσα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Η πίεση δρόμου, οι φιλοδυτικές ΜΚΟ και η γεωπολιτική σκακιέρα που μετατρέπει τη Σερβία σε καζάνι που βράζει

Του Θράσου Ευτυχίδη*

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα μια νέα είδηση ήρθε να ταράξει τα ήσυχα νερά της ενημέρωσής μας. Η Ρωσία διαμέσου της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ενημέρωσε την κυβέρνηση της Σερβίας για προσπάθειες ανατροπής της με τη διοργάνωση ανάλογων ταραχών στα πρότυπα του Μαϊντάν του Κιέβου το 2014. 

Βέβαια για όσους παρακολουθούν τα γεγονότα στη γειτονική μας χώρα αυτή η προειδοποίηση είναι ένα κοινό μυστικό. 

Related Post

Όταν η φέτα γίνεται είδος πολυτελείας

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι κριτική σκέψη

Άλλοτε και τώρα

Μείωση πληθυσμού και brain drain στενεύουν δραματικά τα περιθώρια ανάπτυξης

Πέρυσι, στις 1 Νοεμβρίου, ένα νέο στέγαστρο κατέρρευσε στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ, σκοτώνοντας 16 άτομα. Αποδείχθηκε ότι διατέθηκαν 16 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του στεγάστρου! Αυτό το τραγικό γεγονός ήταν το έναυσμα για την έναρξη των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις στο πρώτο αυτό στάδιό τους είχαν ένα αυθόρμητο λαϊκό χαρακτήρα κατά της διαφθοράς που μαστίζει και αυτή τη βαλκανική χώρα. Μαθητές και φοιτητές πρωτοστατούσαν. 

Την άνοιξη, πραγματοποιήθηκε μια «γενική απεργία» και η κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς, έμπειρου πολιτικού και στενού συνεργάτη του Προέδρου Βούτσιτς, παραιτήθηκε. Επικεφαλής της νέας, αποκαλούμενης κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων διορίσθηκε ο Γιούρο Ματσούτ, ενδοκρινολόγος, καθηγητής ιατρικής και απλώς ένας άνθρωπος με καλή έξωθεν μαρτυρία, χωρίς καμία πολιτική, κρατική ή διοικητική εμπειρία.

Αυτή η περίεργη απόφαση – επιλογή του Βούτσιτς μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την επιθυμία να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία, από το ίδιο το γεγονός της «ακομμάτιστης» ύπαρξής της, θα σταματούσε τις διαμαρτυρίες και τη βία στους δρόμους. Αλλά αποδείχθηκε ότι μάλλον αυτό δεν λειτούργησε.

Σε αυτούς τους πέντε τελευταίους μήνες, οι αυθόρμητες εκφράσεις δυσαρέσκειας εξελίχθηκαν σε μια αντικρατική εκστρατεία που συντονίζεται πλέον ανοικτά από φιλοδυτικές ΜΚΟ που παρέχουν επίσης στους διαδηλωτές υποδομές και πόρους.

Οι διαδηλώσεις ξέφυγαν από τα στενά πλαίσια της διαμαρτυρίας και έφτασαν σε ανοιχτές συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας, πογκρόμ και εμπρησμούς κρατικών κτιρίων.

Η κυβέρνηση Βούτσιτς, έχει χάσει όχι μόνο χρόνο, αλλά και δυναμική. Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου βρίσκεται τώρα σε σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Βούτσιτς είναι αποφασισμένος, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει βία και να αποτρέψει ένα Μαϊντάν τύπου Ουκρανίας. Από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καθυστερημένη χρήση βίας από την δυνάμεις καταστολής είναι αυτή που οδήγησε σε κλιμάκωση, πογκρόμ και εμπρησμούς.

Δεν είναι πλέον δυνατόν να μιλάμε για μια αυθόρμητη «λαϊκή διαμαρτυρία», όπως ήταν την άνοιξη. Ένας συνδυασμός ενδείξεων δείχνει ότι ένα σενάριο «έγχρωμης επανάστασης» έχει ξεκινήσει στη Σερβία. Και η κυβέρνηση Βούτσιτς, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη εσωτερική κρίση, φαίνεται να έχει αποφασίσει να απαντήσει έστω και καθυστερημένα δυναμικά.

Κλειδί αποτελεί η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου όπου τη χώρα θα συνταράξουν και πάλι τεράστιες διαδηλώσεις με τη συμπλήρωση ενός έτους από το Νόβι Σαντ, πλέον με σαφές μήνυμα την αποπομπή Βούτσιτς. Άλλωστε η συστημική αντιπολίτευση δεν κρύβει στο Βελιγράδι ότι η συζήτηση πλέον αφορά την αποπομπή Βούτσιτς.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα στη «Μεγάλη» Σερβία αλλά και τα γεγονότα στη Σερβική Δημοκρατία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη όπου υπάρχουν επίσης ραγδαίες εξελίξεις – μπορούμε να περιμένουμε ένα πολύ θυελλώδες φθινόπωρο και χειμώνα στα Βαλκάνια. 

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η 2η θητεία Βούτσιτς και δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής. Κάποιοι εξετάζουν ήδη το σενάριο της συνέχειας του Βούτσιτς στην Πρωθυπουργία και ίσως την μεταπήδηση του φιλορώσου Μίλοραντ Ντόντιτς (νυν ηγέτη της Ρεπούμπλικα Σερπσκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης) που έχει την Σερβική υπηκοότητα, στην Προεδρία της Σερβίας. 

Η εμπλοκή γι άλλη μια φορά μεγάλων χωρών – δυνάμεων, όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με αντικρουόμενα συμφέροντα δεν προμηνύσει κάτι καλό. Και φυσικά η ιδιαιτερότητα της περιοχής που χαρακτηρίσθηκε όχι άδικα ως πυριταδαποθήκη είναι ότι οι κρίσεις τείνουν να διαχέονται από χώρα σε χώρα σαν πυρκαγιά.

Δυστυχώς γι άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δε μαθαίνουμε από την ιστορία και κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τα σπίρτα μέσα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

  • Ο Θράσος (Θρασύβουλος) Ευτυχίδης, είναι Διεθνολόγος Οικονομολόγος και Αναλυτής του Strategy International  
Tags: Σερβία
Share216Tweet135Send

Σχετικά Άρθρα

Όταν η φέτα γίνεται είδος πολυτελείας
Άρθρα και Συντεύξεις

Όταν η φέτα γίνεται είδος πολυτελείας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΓΩΓΙΑΣ

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
20/09/2025
Τα Αρχαία Ελληνικά είναι κριτική σκέψη
Απόψεις

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι κριτική σκέψη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
14/09/2025
Next Post
Όσα ειπώθηκαν στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Κομοτηνή

Όσα ειπώθηκαν στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Κομοτηνή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο οδηγός στη Θεσσαλονίκη που χαρίζει ξύλινα μπρελόκ σε σχήμα λεωφορείου

H Σαλονικιά που μετά το ΣΕΦ τρέλανε και το GNTM! (VIDEO)

Αναζητούν τι τον έσπρωξε να σκοτώσει την ετεροθαλή αδελφή του στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Κοκκόρης: Την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης εξέφρασε ο Α’ υποδιοικητής του Ε-ΕΦΚΑ

Νέα εμφάνιση λύκου αναστατώνει τη Χαλκιδική! (VIDEO)

Όσα ειπώθηκαν στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Κομοτηνή

Κάποιος παίζει με τα σπίρτα μέσα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Σε ποιο υπουργείο ανθεί η οικογενειοκρατία;

Τα Τέμπη…crash test για την κυβέρνηση

Κλείνουν αύριο 4 σταθμοί του μετρό λόγω της συγκέντρωσης για την δολοφονία του Ζακ

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

σχέσεις

Ποια θα είναι η πιο ρομαντική μέρα του φθινοπώρου για τα ζώδια

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
19/09/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa