ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. στη Θράκη. Οι “ακρίτες” κάνουν λόγο για ακόμη ένα πλήγμα: «Μας έχουν αφήσει χωρίς στρατόπεδα, χωρίς τράπεζες και χωρίς σχολεία», λένε. Οι ηλικιωμένοι αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν όταν, για να πάρουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να ταξιδεύουν —χωρίς τακτική συγκοινωνία— έως και 100 χιλιόμετρα, ενώ οι νέοι διερωτώνται πώς θα επιβιώσουν χωρίς δουλειές. «Η Θράκη ερημώνει μέρα με τη μέρα», «είμαστε ξένοι στη χώρα μας», «νιώθουμε ότι μας τιμωρούν», λένε με απόγνωση.
Ηλικιωμένοι σε απόγνωση
«Εμάς εδώ μας έχουν γραμμένους. Δεν υπάρχει Έβρος. Είμαστε ξένοι για αυτούς στην Αθήνα», λέει οργισμένη στην “Κ” η Χρύσα Αλεξάκη, περιγράφοντας πώς νιώθουν οι κάτοικοι μετά την απόφαση για “λουκέτο” στα υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. σε Σουφλί και Τυχερό.
Στο καφενείο της —το μοναδικό στην Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου— συγκεντρώνονταν μια φορά τον μήνα οι ηλικιωμένοι για να παραλάβουν από τον ταχυδρόμο τις συντάξεις τους. Μετά το κλείσιμο του ΕΛ.ΤΑ. στο Σουφλί (λιγότερα από 5 χλμ. από το χωριό), οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πηγαίνουν είτε στο Διδυμότειχο (28 χλμ.) είτε στις Φέρες (35 χλμ.). Διαφορετικά, θα περιμένουν να δρομολογηθεί ταχυδρόμος από ένα από τα δύο παραπάνω υποκαταστήματα, ώστε να μοιράζει τις συντάξεις στο καφενείο.
Χωρίς ΕΛ.ΤΑ. ο πυρόπληκτος Δήμος Σουφλίου – Δύο ώρες με τη συγκοινωνία
«Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν», λέει ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.
«Ο Δήμος Σουφλίου, πυρόπληκτος και ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά στη Δαδιά, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος της χώρας σε έκταση —1.326 τ.χλμ. Υπάρχουν απομακρυσμένοι οικισμοί που δεν τους ξέρουν ούτε οι Εβρίτες βουλευτές. Συγκοινωνία δεν υπάρχει και κάποιοι θα χρειάζονται έως και δύο ώρες οδικώς για να πάνε σε ένα από τα δύο υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. σε γειτονικούς δήμους, αφού εμάς μας αφήνουν χωρίς ταχυδρομείο. Μιλάμε για πλήρη απομόνωση χιλιάδων κατοίκων».
Ολόκληρη η Θράκη «στο πόδι»
Πέρα από τα υποκαταστήματα σε Σουφλί και Τυχερό, εντός τριμήνου αναμένεται να κλείσουν εκείνα στους Μεταξάδες Έβρου, στη Σταυρούπολη και στο Εύλαλο Ξάνθης, καθώς και στην Ξυλαγανή Ροδόπης.
«Το ταχυδρομείο στη Σταυρούπολη εξυπηρετεί όλα τα ορεινά χωριά: 2.500 κατοίκους, με το 75% ηλικιωμένους. Μπορείς να εξυπηρετηθείς στο φυσικό κατάστημα έως τις 09:30 και έπειτα οι δύο ταχυδρόμοι μοιράζουν γράμματα, λογαριασμούς, συντάξεις στα χωριά. Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν μέσω ΕΛ.ΤΑ., λαμβάνουν και στέλνουν επιταγές. Τα παιδιά τους ζουν στο εξωτερικό ή αλλού. Επιπλέον λειτουργεί και ΕΛ.ΤΑ. Courier· είναι πολύ βολικό, γιατί δεν υπάρχει άλλη ταχυμεταφορική», λέει η πρόεδρος της Σταυρούπολης, Μαρία Βέλιου.
Ο πρόεδρος των Μεταξάδων, Χρήστος Κισσούδης, τονίζει:
«Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. Όποια υπηρεσία κλείνει εδώ είναι μεγάλο χτύπημα. Ο ταχυδρόμος έρχεται δύο μέρες τη βδομάδα, ανοίγει το ταχυδρομείο και δίνει συντάξεις και δέματα. Μιλάμε για 4.000 κατοίκους σε 14 χωριά, στη μεγάλη πλειονότητα ηλικιωμένους».
Ο Δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, προειδοποιεί:
«Για μας θα είναι μαρτύριο· έχουμε μπροστά μας Γολγοθά. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα πηγαίνουν στην Ξάνθη για τις συντάξεις; Πώς; Οι περισσότεροι λαμβάνουν κατ’ οίκον από τους ταχυδρόμους, δεν ξέρουν γράμματα, δεν μπορούν να πηγαίνουν σε τράπεζα ή ΑΤΜ — και μιλάμε για πάνω από 30 χωριά».
«Να μείνουν οι νέοι στα χωριά να κάνουν τι;» συμπληρώνει η κ. Βέλιου.
«Λεωφορεία έχουμε ένα το πρωί —μαζί πάνε μαθητές του ΕΠΑΛ και κάτοικοι για δουλειές— και ένα το μεσημέρι. Μετά δεν υπάρχει τρόπος να πας στην Ξάνθη αν δεν έχεις αυτοκίνητο. Σαββατοκύριακο δεν έχει συγκοινωνία· το καλοκαίρι έχει δύο φορές την εβδομάδα. Λες και ζούμε σε ξένη χώρα».
«Δε θα αντέξει ο τόπος άλλη εγκατάλειψη»
Οι “ακρίτες” μιλούν για «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Μετά τα λουκέτα σε στρατόπεδα, τράπεζες και σχολεία, βλέπουν τώρα να κλείνουν και τα ταχυδρομεία.
«Από τον Δεκέμβριο θα υπολειτουργεί και το υποκατάστημα της τράπεζας με ένα άτομο. Μετά και την κατάργηση της 7ης Ταξιαρχίας, που συγχωνεύτηκε με την 50ή, νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η κεντρική εξουσία μας τιμωρεί. Νομίζαμε ότι η δοκιμασία τελείωσε, αλλά κάθε απόφαση μας στερεί ένα κομμάτι της ζωής. Ντροπή», ξεσπά ο Δήμαρχος Σουφλίου.
Ο πρόεδρος των Μεταξάδων, 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών, αναρωτιέται:
«Ζούμε εδώ, αλλά πώς; Πώς θα μείνουμε στην περιφέρεια όταν κλείνουν όλα; Κανένας νέος που έφυγε δεν πρόκειται να γυρίσει. Κάθε μέρα βλέπουμε κόσμο να φεύγει. Είμαστε στο μηδέν. Στα χωριά δεν υπάρχει τίποτα. Την ημέρα δουλεύουμε και μετά, ως τη νύχτα, τρέχουμε για υποχρεώσεις εκεί όπου υπάρχουν υπηρεσίες. Ζωή στο δρόμο».
Αδειάζουν τα χωριά μέρα με τη μέρα
«Μας πήραν τον σταθμό του ΟΣΕ, τη στρατιωτική μονάδα, την τράπεζα. Κάνουμε χιλιόμετρα για να βγάλουμε 20 ευρώ μετρητά. Το σχολείο μας το κρατήσαμε τετραθέσιο με το ζόρι. Και τώρα θα μας πάρουν και τα ΕΛ.ΤΑ.; Έχουμε ένα κέντρο υγείας· το δασαρχείο δεν μπορεί να κλείσει γιατί είμαστε μέσα στο βουνό· η πυροσβεστική και το αστυνομικό τμήμα είναι υποβαθμισμένα. Πού είναι οι υπηρεσίες για τους πολίτες;» λέει η Μαρία Βέλιου.
Ο Δήμαρχος Τοπείρου βλέπει καθημερινά πληθυσμιακή αιμορραγία:
«Πώς θα αυξηθούν οι γεννήσεις; Πώς θα πείσουμε όσους ζουν εδώ να κάνουν παιδιά; Πώς θα ζήσει εδώ ένα παιδί; Δουλειές δεν υπάρχουν και οι υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Πήραμε παράταση για τρεις μήνες — και μετά; Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
Ο Δήμαρχος Σουφλίου προσθέτει:
«Αν δεν είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα έχουν μέλλον τα χωριά. Το πρόγραμμα κινήτρων για μετεγκατάσταση έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη περιμένουμε. Ποιος θα έρθει χωρίς δουλειά και υπηρεσίες; Εδώ φεύγουν άνθρωποι που κατάγονται από εδώ. Κι αν κάποιοι έρθουν, φοβάμαι ότι γρήγορα θα φύγουν — θα δουν πόσο δύσκολη είναι η ζωή».
Οι δήμοι ήδη αναζητούν τρόπους ανάσχεσης του “λουκέτου”. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, έχει καταθέσει πρόταση: «Ο Δήμος να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του ταχυδρομείου, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του».




