«Τσιμπημένες» είναι οι τιμές στον «βασιλιά» των χριστουγεννιάτικων γλυκών, τα μελομακάρονα, τα οποία έκαναν από νωρίς την εμφάνισή τους στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Εξυπηρετώντας τη ζήτηση που ξεκίνησε από νωρίς, οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης έφεραν τα πρώτα μελομακάρονα στα ζαχαροπλαστεία, με τις τιμές φέτος να είναι ωστόσο κατά 5% ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό επεσήμανε, μιλώντας στην Karfitsa, ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Αντώνης Βαγγέλης, τονίζοντας ότι τα ζαχαροπλαστεία έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.
«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε καθιερώσει στη γιορτή του Πολιούχου μας του Αγίου Δημητρίου, να βγάζουμε τα μελομακάρονα, τα οποία ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία. Τα ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη έχουν βγάλει τα μελομακάρονα και μοσχομύρισε η γειτονιά μέλι και κανέλα. “Βασιλιάς” είναι το κλασικό μελομακάρονο, με μέλι της περιοχής μας. Το ίδιο με επικάλυψη κουβερτούρα που είναι νηστίσιμο. Έχουμε και κάποιες πιο ιδιαίτερες γεύσεις, με κάστανο, με μπισκότο lotus. Νέα μόδα είναι και το red velvet που είναι το κόκκινο μελομακάρονο με επικάλυψη σοκολάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς οι τιμές ξεκινούν από 14 ευρώ και σε κάποια καταστήματα μπορεί να φτάνει στα 16 ευρώ. Η τιμή της κουβερτούρας ανέβηκε δυόμισι φορές μέσα σε ένα χρόνο. Αγοράζουμε 11 ευρώ το κιλό την κουβερτούρα. Αλλά ακόμη και στα μελομακάρονα με κουβερτούρα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές. Εκεί ξεκινούν από 16 μέχρι 18 ευρώ. Μεσοσταθμικά οι τιμές είναι αυξημένες 5% από πέρυσι».
Οι Θεσσαλονικείς αγοράζουν μελομακάρονα για να μπουν σιγά σιγά σε εορταστικό κλίμα, ωστόσο η μεγάλη κίνηση για χριστουγεννιάτικα γλυκά, αναμένεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές. «Η κίνηση έχει ξεκινήσει σε όλα τα προϊόντα. Δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Το αποκορύφωμα στα μελομακάρονα είναι 15 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Τώρα τα αγοράζουν αυτοί που τους είχαν λείψει. Πάντως έχει ξεκινήσει η ζήτηση», σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα και οι τουρίστες που αγοράζουν μελομακάρονα για να τα δοκιμάσουν. Η Φωτεινή Νικηφόρου, ζαχαροπλάστης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στα σιροπιαστά γλυκά, υπογράμμισε στην Karfitsa ότι τα μελομακάρονα κεντρίζουν την περιέργεια των ξένων επισκεπτών της πόλης.
«Έχουμε μελομακάρονα εδώ και δέκα μέρες περίπου. Φέτος νωρίτερα γιατί ο κόσμος τα ζητούσε πολύ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Έρχονται μάλιστα τουρίστες και παίρνουν λίγα για να τα δοκιμάσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαγγέλης τόνισε πάντως ότι η κίνηση των τουριστών περιορίζεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια γλυκούπολη και φαγητούπολη, γιατί έχει μέσα παράδοση αιώνων από πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Οι τουρίστες αγοράζουν μελομακάρονα μόνο στο κέντρο, όπου κινούνται. Υπάρχει βέβαια και ο εσωτερικός τουρισμός».




