Συνάντηση μεταξύ Ελλήνων εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού και του Βέλγου συλλέκτη που διαθέτει 12 φωτογραφίες από τους 200 εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944 θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή (20/2) στη Γάνδη.
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων, πριν από την εκτέλεσή τους από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, και αποτελούν ένα μοναδικό ιστορικό τεκμήριο.
Η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, θα ακολουθήσει μια διαδικασία τριών σταδίων. Στο πρώτο στάδιο, η αυθεντικότητα των φωτογραφιών θα πρέπει να επικυρωθεί, ενώ στη συνέχεια θα γίνει διερεύνηση της προέλευσής τους και του τρόπου με τον οποίο βρέθηκαν στα χέρια του ιδιώτη συλλέκτη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη διαπραγμάτευση για τη μεταφορά των φωτογραφιών στην Ελλάδα και την εξασφάλιση ότι το σπάνιο αυτό οπτικό υλικό θα καταλήξει στην κατοχή του ελληνικού κράτους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει τις φωτογραφίες «μνημείο» μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, κάτι που προσφέρει νομική βάση για τη διεκδίκηση του αρχείου από το ελληνικό κράτος. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η διαδικασία αποσκοπεί στην προστασία και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια από τις πιο τραγικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης.
Ποιος είναι ο Βέλγος συλλέκτης
Η συνάντηση με τον Βέλγο συλλέκτη, που θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο σημείο και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.
Η έδρα της εταιρείας του κατόχου των επίμαχων φωτογραφιών εντοπίστηκε σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Γάνδης, και δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό κατάστημα με αντίκες, αλλά για έναν ιδιωτικό χώρο όπου ο ιδιοκτήτης διατηρεί το ηλεκτρονικό του κατάστημα.
Πρόκειται για έναν άνδρα, απόφοιτο Ιστορίας της Τέχνης, που πουλά κυρίως αντικείμενα και έγγραφα που αφορούν το Τρίτο Ράιχ. Φέρεται μάλιστα να έχει πουλήσει περίπου 47.000 αντικείμενα στα χρόνια που δραστηριοποιείται με αυτό το αντικείμενο.
Ο συλλέκτης επιβεβαίωσε την κατοχή του αρχείου, ωστόσο προτιμά να τοποθετηθεί δημοσίως μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τη φλαμανδική εφημερίδα «Nieuwsblad», οι τιμές των αντικειμένων κυμαίνονται από 5 έως 550 ευρώ, ενώ ο ρυθμός των καταχωρίσεων φτάνει τις 1.000 ανά μήνα. Στις επίμαχες φωτογραφίες, ωστόσο, στο eBay κάποιες ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ.



