Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ναυτικός αποκλεισμός στο Στενό του Ορμούζ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι «έχει ήδη ξεκινήσει» και να υποστηρίζει πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία «με κάθε κόστος».
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη επικοινώνησε με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Αμέτοχο το ΝΑΤΟ στον αποκλεισμό των Ιρανικών λιμένων
Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αποστασιοποιούνται από τον αποκλεισμό, με Βρετανία και Γαλλία να δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν, προκρίνοντας μια πολυεθνική αποστολή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Η εξέλιξη αναδεικνύει ρήγμα στη δυτική συμμαχία, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στον Περσικό Κόλπο.
Related Post
Στις αγορές…

Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέα άνοδο την Δευτέρα του Ορθόδοξου Πάσχα, αυξανόμενη κατά 4%, αγγίζοντας σχεδόν τα 100 δολάραι το βαρέλι.
Στα διεθνή χρηματιστήρια και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες γύρισαν οριακά θετικοί λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μία συμφωνία τελικά, μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι την Τρίτη του Πάσχα, ξημερώνει ακόμη μία εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο.


