Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Θερμή υποδοχή και μήνυμα φιλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν, ευχαριστώντας τον για τις δηλώσεις και την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα συμβολικές για τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνογαλλική φιλία «υπερβαίνει τις συμφωνίες που υπογράφονται», σημειώνοντας πως το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» αποτυπώνει μια διαχρονική πραγματικότητα που ενισχύεται περαιτέρω.
Μακρόν: «Στρατηγική εταιρική σχέση με μέλλον»
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «ευρεία και στρατηγική εταιρική σχέση» που έχει ήδη εξελιχθεί από το 2021, τονίζοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας δεν περιορίζεται στην άμυνα, αλλά επεκτείνεται στην ενέργεια, την οικονομία, τον πολιτισμό και την καινοτομία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Γαλλία παραμένει σταθερός εταίρος της Ελλάδας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή έχει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.
Υπογραφές συμφωνιών και διπλωματικό πρόγραμμα
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Νίκο Δένδια από ελληνικής πλευράς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσης γεύμα εργασίας με γαλλική κυβερνητική αντιπροσωπεία, καθώς και εκδηλώσεις οικονομικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Επιχειρηματικό φόρουμ και πολιτιστική επίσκεψη
Το απόγευμα, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας από τις δύο χώρες.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την έκθεση «Αναζητώντας την Ανατολή. Διασταυρούμενες πορείες αρχαιολόγων», ολοκληρώνοντας μια ημέρα με έντονο διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.
&n
bsp;


