Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων, μπάζων, κλαδιών και άλλων υλικών στη Χαλκιδική αποκτά πλέον ευρύτερη θεσμική διάσταση, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση της ανεξέλεγκτης χωματερής δίπλα στη γέφυρα της Ποτίδαιας.
Στην περίπτωση της Νέας Προποντίδας, οι εισαγγελικές Αρχές της Χαλκιδικής διερευνούν τυχόν ποινικές ευθύνες για μπαζότοπο που έχει δημιουργηθεί σε σημείο κοντά σε πευκόφυτη περιοχή και στον δρόμο προς την Κασσάνδρα. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής διενεργεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή άλλα συναφή αδικήματα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και για άλλες περιοχές της Χαλκιδικής όπου καταγγέλλονται αντίστοιχα φαινόμενα. Μία από αυτές είναι η Νικήτη, στη Σιθωνία, όπου κάτοικοι αναφέρουν ότι σε χώρο πλησίον του σταδίου της περιοχής παρατηρείται εδώ και καιρό απόθεση κλαδιών, ογκωδών αντικειμένων και άλλων υλικών.
Το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από παιδιά, νέους, αθλητικούς συλλόγους και οικογένειες. Σύμφωνα με κατοίκους, το στάδιο της Νικήτης αποτελεί το μοναδικό οργανωμένο στάδιο της Σιθωνίας και κατασκευάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να καλύψει ανάγκες άθλησης της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, στον χώρο διακρίνονται υπολείμματα που παραπέμπουν σε παλαιότερες καύσεις, όπως στάχτες, καμένα κλαδιά και καμένα ογκώδη αντικείμενα. Οι αναφορές αυτές, όπως και κάθε καταγγελία που αφορά πιθανή περιβαλλοντική επιβάρυνση ή ζήτημα πυρασφάλειας, χρήζουν επίσημης αυτοψίας και επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στις καταγγελίες γίνεται ειδική αναφορά σε αγροτεμάχια της περιοχής με ΚΑΕΚ 490460905111, 490460916045 και 490460916068. Ειδικότερα, κάτοικοι υποστηρίζουν ότι στο αγροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 490460916045 φέρεται να πραγματοποιείται απόθεση κλαδιών και ογκωδών αποβλήτων, ενώ σε μικρή απόσταση, στο αγροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 490460916068, αναφέρεται η ύπαρξη δεξαμενής ή λίμνης λυμάτων. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα χωρίς επίσημο έλεγχο, ωστόσο αποτελούν αντικείμενο που, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.
Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να ξεπερνά τα όρια ενός μεμονωμένου σημείου. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται το κενό αποτελεσματικού ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψη ογκωδών και άλλων υλικών φέρεται να συνεχίζεται σε διάφορα σημεία της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, σημαντικός όγκος ογκωδών απορριμμάτων φαίνεται να συνδέεται και με δραστηριότητες του τουριστικού τομέα, γεγονός που καθιστά το ζήτημα ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει και της θερινής περιόδου.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται ότι πρόκειται να ξεκινήσει οργανωμένη συλλογή ογκωδών απορριμμάτων (σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3). Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, για να υπάρξει πιο συστηματική παρέμβαση απαιτούνται συγκεκριμένες διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες, μέσω προϋπολογισμού και αναθέσεων. Όπως σημειώνεται, η δυνατότητα για πιο οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αναμένεται να υπάρξει περίπου σε έναν μήνα.
Παράλληλα, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή δήμων και εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αναζητηθεί συνολική λύση για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο έναν δήμο ή έναν οικισμό, αλλά φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις σε όλο τον νομό.
Ωστόσο, η ύπαρξη προγραμματισμού για μελλοντική συλλογή ογκωδών δεν απαντά πλήρως στα ερωτήματα που αφορούν το παρόν καθεστώς των συγκεκριμένων χώρων, τον έλεγχο, την εποπτεία και την πρόληψη κινδύνων. Ιδίως όταν πρόκειται για σημεία που βρίσκονται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κατοικημένες ή τουριστικά επιβαρυμένες περιοχές, η ανάγκη για θεσμική διαφάνεια γίνεται ακόμη πιο έντονη.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τη νόμιμη χρήση των εκτάσεων. Ποιος είναι ο χαρακτηρισμός των αγροτεμαχίων με ΚΑΕΚ 490460905111, 490460916045 και 490460916068; Τι προβλέπουν οι χρήσεις γης; Επιτρέπεται η απόθεση κλαδιών, ογκωδών αντικειμένων ή αποβλήτων; Υπάρχουν περιβαλλοντικές εγκρίσεις, άδειες ή αποφάσεις αρμόδιων οργάνων για οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα;
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον έλεγχο. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από τις Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Έχει εμπλακεί το Δασαρχείο, όπου απαιτείται; Έχει γνώση η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την καταγγελλόμενη ύπαρξη εύφλεκτων υλικών και υπολειμμάτων καύσης; Έχουν υπάρξει καταγγελίες στην Ελληνική Αστυνομία και ποια υπηρεσιακή συνέχεια δόθηκε;
Το τρίτο ερώτημα αφορά τη θεσμική ισονομία στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Στην Ποτίδαια υπήρξε εισαγγελική κινητοποίηση για ανεξέλεγκτο μπαζότοπο. Για τη Σιθωνία, όπου καταγγέλλονται αποθέσεις υλικών κοντά σε χώρο άθλησης παιδιών, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή αντίστοιχη παρέμβαση. Η σύγκριση δεν γίνεται για να προεξοφληθούν ευθύνες, αλλά για να τεθεί το αυτονόητο ερώτημα: έχουν ελεγχθεί οι καταγγελίες με την ίδια θεσμική αυστηρότητα;
Η Νικήτη αποτελεί έναν από τους βασικούς τουριστικούς πυρήνες της Χαλκιδικής και το στάδιο της περιοχής έναν σημαντικό χώρο άθλησης για τη Σιθωνία. Εφόσον οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν, η υπόθεση δεν αφορά μόνο την εικόνα εγκατάλειψης ενός χώρου, αλλά ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, πυρασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας και λογοδοσίας.
Οι κάτοικοι ζητούν σαφείς απαντήσεις από κάθε αρμόδια αρχή: ποιος έχει την ευθύνη εποπτείας του χώρου, ποια είναι η νόμιμη χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων, αν υπάρχουν άδειες, αν έχουν γίνει έλεγχοι, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί ενόψει της αντιπυρικής και τουριστικής περιόδου.
Η θεσμικά ορθή απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η σιωπή ούτε η μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον. Χρειάζεται αυτοψία, καταγραφή, ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σαφής προσδιορισμός ευθυνών. Διότι όταν δίπλα σε χώρο όπου αθλούνται παιδιά καταγγέλλονται ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, ίχνη καύσεων και πιθανές περιβαλλοντικές εστίες, το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία είναι να ελέγξει, να απαντήσει και, εφόσον απαιτείται, να παρέμβει.
Δείτε εικόνες:







