Ανοίγει και πάλι προς το κοινό το εμβληματικό Χαμζά Μπέη Τζαμί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αρχές του φθινοπώρου, όπου θα φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση, σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με το MOMus.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, το πρωί της Δευτέρας 03/08, με κλιμάκιο του υπουργείου. Η κα. Μενδώνη υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το οποίο όμως είχε υποστεί πάρα πολλές αλλαγές εξαιτίας των χρήσεων και ειδικότερα της χρήσης του ως κινηματογράφου τις παλαιότερες δεκαετίες. Το έργο όχι απλώς είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά σε τέσσερις εβδομάδες από σήμερα θα είναι ολοκληρωμένο. Το μνημείο αποκαθίσταται πλήρως. Θα αποδοθεί στην πόλη αρχές του φθινοπώρου. Το έργο μεν θα τελειώσει αλλά θέλουμε να ετοιμάσουμε σε συνεργασία με το MOMus μια έκθεση ώστε να αποδοθεί το μνημείο με μια σημαντική έκθεση για τη Θεσσαλονίκη. Θα είναι ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί και αλλού είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και συμβατές με την πόλη».


Σύμφωνα με την υπουργό, κατά τις εργασίες στατικής ενίσχυσης του μνημείου εντοπίστηκαν νεότεροι τάφοι. Όπως τόνισε η κα. Μενδώνη, είναι σημαντικό πως «η πόλη θα εντάξει το μνημείο και πάλι στην καθημερινότητά της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εξαιτίας της θέσης του, στην έξοδο ακριβώς του Μετρό».
Υπενθυμίζεται ότι το Χαμζά Μπέη Τζαμί χτίστηκε το 1468 και πρόκειται για το μοναδικό τέμενος με αίθριο στα Βαλκάνια, εκτός από τα τεμένη της Κωνσταντινούπολης.
Εργασίες στον Άγιο Δημήτριο
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο επισκέφτηκε η υπουργός. Οι εργασίες αφορούν βοηθητικούς χώρους, ενώ γίνεται και αρχαιολογική έρευνα.

«Το έργο έχει ξεκινήσει. Η γη έχει πολλά κατάλοιπα στο χώρο που βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος. Αυτή τη στιγμή γίνεται απομάκρυνση των αρχιτεκτονικών μελών και όλων των άλλων καταλοίπων που υπάρχουν στο χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο κτίριο. Συγχρόνως γίνεται αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή διότι με την απομάκρυνση των πρώτων στρωμάτων του χώματος αποκαλύπτονται κι άλλα αρχαία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι προχωρά η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ναού.








