, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα ντοκουμέντα για το… κλείσιμο της Ετ3!

Scanned at 19-4-2013 16-52 +-+-Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Από τα τρία κανάλια της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, κάποιοι, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα, ύστερα από μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αποφάσισαν ότι πρέπει να μπει λουκέτο στο κανάλι της… περιφέρειας!

Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο – εδώ και καιρό – για συρρίκνωση του τρίτου καναλιού δεν αντιμετωπίστηκαν ως αξιόπιστες, ίσως γιατί κυκλοφορούσαν και παλαιότερα. Ωστόσο σήμερα η Karfitsa φέρνει στη δημοσιότητα την… αλληλογραφία του προέδρου της ΕΤ3, Νίκου Σωτηριάδη με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, Νίκο Τέλη και τον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΡΤ ΑΕ, Πέτρο Μάη.

Σ’ αυτές τις επιστολές αποδεικνύονται οι προθέσεις και διαθέσεις συναρμοδίων για το παρόν και το μέλλον του καναλιού της Μακεδονίας και των λειτουργών του τύπου. Ο κ. Σωτηριάδης ζητά… σοβαρότερη διευθέτηση στο θέμα του προϋπολογισμού λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβιώσει το κανάλι με το 1/3 του περσινού προϋπολογισμού του!

Θυμίζουμε ότι το 2012 εγκρίθηκε το ποσό των 8.300.000 ευρώ αλλά φέτος έφθασε πρόταση λειτουργίας της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ3 (στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού κ. Σταϊκούρα) μόλις 2.700.000 ευρώ!

Η ΕΡΤ3 απασχολεί 380 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 42 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση λήγει σε 3 μήνες. Από το 2009 πάνω από 150 εργαζόμενοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότητης ή δραστικού περιορισμών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου! Όπως καταγράφεται στα επίσημα έγγραφα του καναλιού, υπάρχει δραματική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. «Η Διεύθυνση τηλεόρασης απασχολεί μόλις 143 ενώ η απλή σύγκριση με ΝΕΤ και ΕΤ1 είναι… καταλυτική». 

Σε επιστολή της η Διοικούσα Επιτροπή προς την ΕΡΤ ΑΕ επισημαίνει: «Η τηλεόραση της ΕΤ3 και οι δυο ραδιοφωνικοί της σταθμοί μεταβάλλονται σε… υποσταθμούς! Ζητούμε την άμεση και ενεργό συμπαράσταση του ΔΣ της ΕΡΤ διότι απειλούνται η λειτουργία και η επιβίωση της ΕΡΤ3»!Scanned at 19-4-2013 16-49 +-+-

Χθες Παρασκευή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν πέρασε ο προϋπολογισμός του λουκέτου του περιφερειακού καναλιού με την υπόσχεση του νέου διευθύνοντα συμβούλου κ. Μάναλη ότι θα το… ξαναδεί το θέμα» υπονοώντας ότι ενδεχομένως θα πάρουν τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό των 22.000.000 της ΕΤ1 για να δοθούν στο κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Γενικό Διευθυντή των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ ΑΕ Πέτρο Μάη επιβεβαιώθηκε ότι «είναι σε εκκρεμότητα όλος ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ όχι μόνο της ΕΡΤ3. Μας έχει κάνει μια πρόταση το υπουργείο Οικονομικών (γραφείο Σταϊκούρα) αλλά λόγω των διοικητικών ανακατατάξεων δεν έχουμε κάνει τη δική μας αντιπρόταση». Η πρόταση αυτή του υπουργείου, βασίζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – σε προσχέδιο προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ!

Κύκλοι της ΕΡΤ είπαν στην «Κ» ότι η… παρεξήγηση «οφείλεται σε δυο γεγονότα. Στην ΕΡΤ κάνουν κράτηση του ενός τετάρτου από το ανταποδοτικό τέλος υπέρ του Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή από τα τέσσερα ευρώ το ένα πηγαίνει εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα της εταιρίας. Επομένως το 10% που πηγαίνει βάσει νόμου στην ΕΡΤ3 πρέπει να… μειωθεί επίσης». Ταυτόχρονα άφησαν να εννοηθεί ότι θα γίνει νέα… εσωτερική κατανομή των κονδυλίων σε όλα τα δημόσια κανάλια ύστερα από απόφαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεθεάσεις στην ΕΤ1 εκτός από κατώτερες των περιστάσεων είναι και κατώτερες της ΕΤ3. Ωστόσο, τα κονδύλια που πέφτουν βροχή στο δεύτερο δημόσιο κανάλι της πρωτεύουσας… δεν έχουν «επηρεαστεί» δυσμενώς. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εν αντιθέσει με την ΕΤ3 -που παλεύει μόνη της- πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις « σπρώχνονται» προς την ΕΤ1 προκειμένου να της δώσουν πόντους (νούμερα τηλεθέασης) και κυρίως λόγο… ύπαρξης!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.