, Τρίτη
30 Απριλίου 2024

search icon search icon

Α. Γκερέκου: «Δεν τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή»

081112171124_4107«Οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή δικαιώνουν το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει στην «Κ» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου «δεν τελειώσαμε». Η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει την πεποίθηση πως το «σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό όπως στο παρελθόν» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα απαντούσε θετικά εάν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος της έκαναν πρόταση… υπουργοποίησης. Επιμένει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει καινούρια μέτρα ακόμα και εάν αυτό σημαίνει μια νέα διαγραφή της από τη Χαριλάου Τρικούπη, μιλά για τα λάθη που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια και απαντά εάν θα… αφήσει τη Βουλή για την καρέκλα της δημάρχου Κέρκυρας.

 Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Αν και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε κατά της Χρυσής Αυγής, την φυλάκιση του αρχηγού, του υπαρχηγού, βουλευτών και στελεχών φαίνεται πως τα χρεώθηκε η ΝΔ. Θεωρείτε πως η Χαριλάου Τρικούπη επέδειξε αργά αντανακλαστικά;

Κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία πρέπει να αξιολογείται ως αποτέλεσμα συνεργασίας των κομμάτων που τη στηρίζουν. Από την άποψη αυτή η πραγματική επιτυχία ανήκει στη συγκυβέρνηση, όχι σε κάποιο κόμμα ή πρόσωπο. Αφού, ωστόσο, αναφέρεστε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, θα σας θυμίσω ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η πρόταση του αντιρατσιστικού νόμου και οι δημόσιες εκδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας. Επομένως, οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κασιδιάρης με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε από την πρόσκληση Τζιτζικώστα προς βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων είπε «ότι και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ μας κάλεσαν στις εκδηλώσεις τους». Θεωρείτε πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα; Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Κασιδιάρη θα ζητήσετε την παραπομπή των δημάρχων αυτών στα πειθαρχικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου πως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση Τζιτζικώστα;

Ο κ. Κασιδιάρης επιδιώκει να μετατρέψει προβλήματα του κόμματος του σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων. Κατανοητό αλλά ελάχιστα πειστικό. Άλλωστε οι επιλογές κάθε δημάρχου κρίνονται από την τοπική κοινωνία και δεν αποτελούν αντικείμενο των προβλεπόμενων πειθαρχικών διαδικασιών. Το σημαντικό είναι να υπάρξει αντιμετώπιση του φαινομένου πέραν του ποινικού σκέλους. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις που θα απαντούν στο αίτημα της κοινωνίας για κάθαρση, διαφάνεια και λογοδοσία του πολιτικού συστήματος. Προέχει η ανακούφιση των ασθενέστερων, μέσα από τη αποτελεσματική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Και ζητούνται ακόμη πρακτικές λύσεις για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι τελειώσαμε με τη Χρυ-σή Αυγή.

Είστε ικανοποιημένη από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Θεωρείτε πως με την ασ-κούμενη πολιτική έχει γίνει πολύ… δεξιό;

Θα έλεγα ότι, προς τιμήν του, έχει γίνει πολύ… πατριωτικό, με την έννοια ότι, κόντρα σε λογικές του παρελθόντος, έχει βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Από την εποχή που ήμουν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστήριζα με κάθε ευκαιρία την πιο ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αυτό έγινε πράξη με τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιου-

νίου. Επομένως η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα είναι αρκετά «φρέσκια» για να κριθεί. Γνωρίζω, πάντως, είναι ότι όλοι δίνουν το καλύτερο εαυτό τους σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Αν σας έκανε πρόταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δεχόσασταν θέση υπουργού σε μια κυβέρνηση Σαμαρά;

Εάν μου γινόταν πρόταση για έναν τομέα ευθύνης στον οποίο πίστευα ότι μπορούσα να προσφέρω, δεν θα είχα δικαίωμα να αρνηθώ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, περίπου 60% που δεν εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου και επιθυμεί τη δημιουργία μιας ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν κλείσει την πόρτα στον κ. Βενιζέλο. Θεωρείτε πως πρέπει να τεθεί ζήτημα προέδρου προκειμένου να γλιτώσει αυτό από την… εξαφάνιση;

Η συζήτηση περί ηγεσίας όχι μόνο αποπροσανατολίζει, αλλά υπονομεύει το εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Το διακριτό πολιτικό στίγμα που αναζητεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα προκύψει ως δια μαγείας ούτε με απόσυρση προσώπων, ούτε με αυτοδιάλυση των κόμματων, αλλά μέσα από τη ζύμωση και τη σύνθεση με σχηματισμούς του ευρύτερου χώρου. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας όσο σκοντάφτει σε προσωπικές φιλοδοξίες και υπερμεγέθη «εγώ». Η «προσωπολαγνεία» μπορεί να γεμίζει παραπολιτικές στήλες αλλά αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες.  Παραβλέπει επίσης τη διαχρονική ευθύνη της «υπαρκτής κεντροαριστεράς» για τις παθογένειες της χώρας. Την  ηθική και πολιτική της χρεοκοπία. Φοβάμαι ότι σε αυτά δεν έχουμε δώσει ακόμη απαντήσεις.

Μπορεί να γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία της Κεντροαριστερής παράταξης χωρίς να ζητείται συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς ποια τάση του ΠΑΣΟΚ εκφράζετε; Έτσι όπως αυτή εκφράζεται από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία ή με την άποψη Ρέππα, όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ;

Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ψευδοδίλλημα. Σε ότι με αφορά, επιθυμώ να εκφράσω ένα πολιτικό χώρο που θα συνθέτει τη μεταρρύθμιση με τη κοινωνική δικαιοσύνη.  Γι’ αυτό και η συζήτηση για την Κεντροαριστερά εξ’ ορισμού, δεν μπορεί  να ξεκίνα με αποκλεισμούς.  Δε βλέπω, ωστόσο, πως μπορεί να ευδοκιμήσει αυτή τη στιγμή μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, ο  οποίος ιδεολογικά περιπλανάται μεταξύ ευρωκομουνισμού και λατινοαμερικάνικου λαϊκισμού. Υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες ερμηνείες για το δράμα της χώρας και, το κυριότερο, διαφορετική στρατηγική ως προς την υπέρβαση του. Από την άλλη, η συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή εθνικά «αναγκαία», προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πολιτική και οικονομική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Νέα μέτρα αν τα ζητήσει η τρόικα θα τα ψηφίσετε, δεδομένου ότι ήδη μια φορά πήγατε ενάντια στην κομματική γραμμή και διαγραφήκατε…

Παραμένω αντίθετη σε οριζόντια μέτρα που αφορούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ή αποχωρήσεις στο Δημόσιο που δεν υπακούουν σε προηγούμενη αξιολόγηση δομών, λειτουργιών και αναγκών.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο πως μέχρι το τέλους του χρόνου ενδεχομένως οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να ξεπεράσουν τα 20 εκ. Ωστόσο, καταστηματάρχες των περιοχών δεν είναι ικανοποιημένοι καθώς δεν αφήνουν «χρήμα» στην αγορά. Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για… ποιοτικό τουρισμό. Τι εννοούμε όταν λέμε ποιοτικός τουρισμός; Ποιες οι πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν και γιατί τώρα ξαφνικά «ξυπνήσαμε» και διαπιστώσαμε ότι δεν μας κάνουν οι τουρίστες που έρχονται;

Ο ποιοτικός τουρισμός προσδιορίζεται από τη σχέση ανάμεσα στο πρωτογενές τουριστικό προϊόν μιας χώρας και την προστιθέμενη αξία του. Έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν με χαμηλή προστιθέμενη αξία, άρα μη ανταγωνιστικό. Τα παραδείγματα είναι πολλά: υπερσυγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας σε λί-γες περιοχές, υπερπροσφορά κλινών, ανύπαρκτη διαφοροποίηση, έντονη εποχικότητα. Συνυπολογίστε επίσης ότι η διάθεση του τουριστικού προϊόντος γίνεται από κανάλια διανομής τα όποια ελάχιστα επηρεάζουμε και θα έχετε τη μεγάλη εικόνα της ποιοτικής υστέρησης. Έχουμε επομένως να διανύσουμε αρκετό δρόμο.

Πως κρίνετε τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε αλλαγές του εκλογικού νόμου ενόψει της κάλπης του Μαΐου. Ο δικός σας βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας πριν μια βδομάδα στην «Κ» τις χαρακτήρισε «επικίνδυνες». Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Θα είστε υποψήφια δήμαρχος Κέρκυρας στις εκλογές του Μαΐου, όπως θέλουν τα διάφορα δημοσιεύματα;

Επί της αρχής δεν είμαι αντίθετη σε βελτιωτικού χαρακτήρα αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέ-χρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει αποτυπωθεί τίποτε συγκεκριμένο. Συζητάμε για κάτι που δεν γνωρίζου-με και αυτό από μόνο του είναι «επικίνδυνο» γιατί υπονομεύει εξ αρχής κάθε αλλαγή. Όσο για τα δημοσιεύματα στα όποια αναφέρεστε, φαίνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα από έμενα.

 Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ενοποιήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού ήταν λάθος;

Από το 1914 μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες Τουρισμού έχουν στεγαστεί σε διαφορετικό Υ-πουργείο και με διαφορετική νομική μορφή, συνολικά 24 φορές. Χάνεται έτσι ένα βασικό ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό, η διοικητική «μνήμη», χωρίς να εξασφαλίζεται πάντα ο απαιτούμενος συντονισμός. Εκεί που διαχρονικά φαίνεται να αποτυγχάνουν όλες οι κυβερνήσεις είναι στην επίτευξη συντονισμού στις κατώτερες βαθμίδες της διοίκησης. Χωρίς αυτήν κάθε προσπάθεια διοικητικής ενοποίησης του Τουρισμού με άλλους τομείς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

 Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης τουριστικής πολιτικής, δεδομένης της εμπειρίας σας και στο υπουργείο Τουρισμού.

Η πλειοψηφία των ασχολουμένων με τον Τουρισμό συμφωνεί με την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ανάπτυξης. Άρα απαιτείται πρώτα απ’ όλα να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο επίπεδο αλλαγών. Να επιλέξουμε συγκεκριμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα δίνουν το στίγμα μιας νέας προσέγγισης στον Τουρισμό. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, η έμφαση στην ελκυστικότητα ενός προορισμού, η μεγιστοποίηση και διαφοροποίηση της ζήτησης μέσα από την προσέλκυση νέων αγορών, το ειδικό βάρος που αποδίδουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, την εκπαίδευση και την έρευνα.

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.