, Τρίτη
30 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Διαύγεια» και στα κομματικά ταμεία

vouli-samaras
Του Βαγγέλη Στολάκη
Έλεγχο των κομματικών τους ταμείων στην πράξη και όχι στα λόγια ζητούν μέσω της «Κ» βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που τα… «φέσια» των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται. Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των πολιτικών σχεδιασμών, που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση χαρακτηρίζεται από πολλούς «δραματική», ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν «έλεγχο εδώ και τώρα, να πληρώσουν και να μπουν φυλακή» όσα «κομματικά» παιδιά χρησιμοποίησαν και σπατάλησαν τα χρήματα των επιδοτήσεων.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, καθυστερήσεις στην καταβολή ενοικίων, ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, «κομμένα» τηλέφωνα και απειλές… εξώσεων. Αυτή είναι η εικόνα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που εξαιτίας της απώλειας των ποσοστών τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υπέστησαν μείωση στην τακτική κρατική χρηματοδότηση, που λαμβάνουν. Το μεγαλύτερο «σοκ» το υπέστη η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είδε τα ποσοστά της να κατρακυλούν και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς να… αδειάζουν. Το ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος του χρέους του που ξεπερνά τα εκατό εκατομμύρια ευρώ αναγκάστηκε από την Ιπποκράτους να επιστρέψει στα… πάτρια εδάφη, ενώ ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει μέχρι σήμερα.
Τα μεγάλα χρέη των κομμάτων αποδεικνύουν στην πράξη πως μέχρι στιγμής στα ταμεία τους δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος, παρότι στη Βουλή υπάρχει ειδική επιτροπή ελέγχου οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών. Η εν λόγω επιτροπή μάλιστα και πιο συγκεκριμένα το «γραφείο ελέγχου δαπανών των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων» ασχολείται με τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της παρελθούσης χρήσεως αλλά και τον έλεγχο των προεκλογικών εσόδων και δαπανών των κομμάτων. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και αποτελείται από βουλευτές (ένα από κάθε Κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή), έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προεδρεύει και εν ενεργεία ανώτατους δικαστικούς (ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα του Αρείου Πάγου και ένα του Ελεγκτικού Συνεδρίου), οι οποίοι ορίζονται με κλήρωση με τους αναπληρωματικούς τους από τις Ολομέλειες των αντίστοιχων δικαστηρίων. Το έργο της προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από το νόμο: α) 3023/2002 (ΦΕΚ 146/Α’/25.6.2002). Σημειώνεται πως στο παρελθόν, όπως είχε υποστηρίξει η τότε Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη «ο νόμος για τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων ήταν ανεφάρμοστος».
Μιλώντας στην «Κ» βουλευτές της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενδελεχών ελέγχων των κομματικών ταμείων αλλά και η δημοσιοποίηση πάσης φύσεως δαπανών.
DermentzopoulosΑλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής ΝΔ
«Από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια φάση όπου η Διαύγεια είναι απαραίτητη γιατί να μην υπάρχει έλεγχος και στα κόμματα; Θεωρώ θετική οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν υπάρξει ο έλεγχος θα σπανίσουν τα φαινόμενα με τα απλήρωτα ενοίκια και τους εργαζομένους που έχουν να… λαμβάνουν. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει κατόπιν πρότασης της Βουλής από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
MpatsaraΓεωργία Μπατσαρά, βουλευτής ΝΔ
«Είμαι κάθετη. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα και σε όλους. Για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη που χρησιμοποιείται είτε στη δημόσια διοίκηση είτε κάπου αλλού πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Οι υπεύθυνοι που έχουν κατασπαταλήσει τα ταμεία να πληρώσουν. Και να επιστρέψουν τα λεφτά και να οδηγηθούν στη φυλακή. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους εφαρμογή των νόμων και των θεσμών. Είναι καιρός να σεβόμαστε την ελληνική νομοθεσία που υπάρχει και καλύπτει τα πάντα και τους πάντες. Άλλωστε είναι καιρός να δείξουμε και στον λαό ότι οι κόποι του και οι θυσίες δεν πάνε χαμένες και δεν αποκρύπτεται κάτι το οποίο λειτουργεί εις βάρος του».
KefalogiannisΜανώλης Κεφαλογιάννης, βουλευτής και πρώην  Γραμματέας ΝΔ
«Υπάρχει νόμος. Έχω καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από το 1993. Οι διατάξεις του έχουν γίνει πολύ πρωτοποριακές. Ο νόμος ισχύει από το 1997 και έχουν γίνει ορισμένες τροποποιή-σεις το 2000. Οι διατάξεις του εν λόγω νόμου αφορούν και τους βουλευτές και τα κόμματα. Τα τελευταία μάλιστα υποχρεώνονται να κρατάνε βιβλία. Η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα έχει διπλογραφικό σύστημα. Τα χρέη των κομμάτων ξεκίνησαν και από τότε πληρώνουν μόνο τόκους, όταν από το 1990 μέχρι το 1996 δημιουργήθηκαν διάφορα διαφημιστικά πακέτα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά 80-85% τα χρέη των κομμάτων οφείλονται στα ΜΜΕ. Τώρα τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα δεσμεύονται. Όπως και στην Ελλάδα οι πολίτες τώρα πληρώνουν το χρέος του ’80 έτσι και τα κόμματα πληρώνουν έξοδα προηγούμενων ετών. Έλεγχοι στα κόμματα για τα νόμιμα χρήματα υπάρχουν».
XaralampidouΔέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Διαύγεια σε όλους και σε όλα. Όπως απαιτούμε διαφάνεια στη δημόσια ζωή έτσι και τα κόμματα, ως πολιτικοί σχηματισμοί που ανήκουν σε αυτή τη δημόσια ζωή θα πρέπει να ελέγχονται. Να μπορούν όλοι, όχι μόνο τα μέλη να ελέγχουν που πηγαίνουν τα χρήματα. Υποτίθεται πως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται σοβαρός έλεγχος. Για το λόγο αυτό υποχρεούνται σε κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων. Τώρα πόσο γίνεται έλεγχος και σε ποιο βάθος είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί, όπως αποδείχθηκε σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος και πλήρης διαφάνεια σε όλους και όλα».
ksirotiri
 
Ασημίνα Ξηροτύρη, βουλευτής ΔΗΜΑΡ
«Βεβαίως και πρέπει να ελέγχονται τα οικονομικά των κομμάτων. Πρόσφατα μάλιστα η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε πρόταση νόμου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαφάνειας. Πρόταση που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα οικονομικά των κομμάτων. Θέλουμε πλήρης ελέγχους. Επιθυμούμε επίσης να μικρύνουν τα ποσοστά της κρατικής χρηματοδότησης. Εμείς ένα μέρος των χρημάτων το επιστρέφουμε στην κοινωνία, αφού δίνουμε μέρος της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και τις αποζημιώσεις των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής σε ιδρύματα. Πρέπει να ελέγχεται το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Το υφιστάμενο πλαίσιο χρήζει βελτιώσεων. Δεν έχουμε προβλήματα αδιαφάνειας των κομμάτων ή υπερβολών; Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται βελτιώσεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.