, Τρίτη
30 Απριλίου 2024

search icon search icon

Δια… δήμου μάθηση

Της Φιλίας Νομικού
Ένα πλούσιο μενού ευκαιριών προσανατολισμού, εμπλουτισμού προσόντων και διεύρυνσης εμπειριών, παρέχουν οι Δήμοι, για όσους νοιάζονται να το ψάξουν λίγο παραπάνω και να αξιοποιήσουν τα προγράμματα δια βίου μάθησης που υλοποιούνται από τους ΟΤΑ, είτε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, είτε αντλώντας πόρους από ιδιωτικές χορηγίες.Στο νομό Θεσσαλονίκης το μενού εκτείνεται από τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ρώσικα ως τα …ποντιακά, διασχίζει πεδία ηλεκτρονικών υπολογιστών, «κλείνει το μάτι» στο αγροτικό επιχειρείν, προσφέρει την εμπειρία ενός ολόκληρου χρόνου σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και την δυνατότητα… σωτηρίας μιας ανθρώπινης ζωής! Και απ` όσα λένε στην «Κarfitsa» οι υπεύθυνοι υλοποίησης των εν λόγω, οι Θεσσαλονικείς που…το ψάχνουν, είναι ουκ ολίγοι και βρίσκονται σε  στάση αναμονής -όπως και οι Δήμοι – για την έγκριση και έναρξη των νέων προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης, που θα υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 και υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Άλλωστε ήταν «γεμάτα» και  τα τμήματα που υλοποιήθηκαν μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση.
Μαθήματα ιστορίας
«Στο δήμο Θεσσαλονίκης όπως και σε όλους τους δήμους αναμένουμε την έγκριση, για τη νέα φάση του προγράμματος» δηλώνει η Άντα Φωτοπούλου, Προϊσταμένη του Τµήµατος Προγραµµάτων & ∆ια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Το ενδιαφέρον των δημοτών είναι πολύ μεγάλο μάλιστα  την ίδια μέρα υπάρχει στα περισσότερα πληρότητα των θέσεων, μόλις ανεβάζουμε την αίτηση». Στο δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τμήματα και προγράμματα που υλοποιούνται με χορηγούς, εθελοντές αλλά και το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Όπως τόνισε η κ. Φωτοπούλου, κάποια βρίσκονται σε εξέλιξη όπως τμήμα εκμάθησης Γερμανικών ενώ ορισμένα ξεκινούν τις επόμενες ημέρες όπως, ρωσικά για τον τουρισμό  με ημερομηνία έναρξης στις 31 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη: Μαθήματα Ιστορίας” που περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα που αφορούν στην ιστορία της πόλης.«Στο κάθε ένα από αυτά  τα προγράμματα  υπάρχουν κριτήρια που τίθενται από τους χορηγούς τους, όπως το να είναι κάποιος φοιτητής, ή άνεργος, ή να αναζητά εργασία στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Ανταλλαγές με το εξωτερικό
Η Σοφία Γιαννουχίδου εργάζεται  στο κέντρο πληροφόρησης νέων του δήμου Κοερδελιού- Ευόσμου και υλοποιεί από το 2001 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγές νέων, training αλλά και σεμινάρια που υλοποιούνται σε Ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα  «τρέχει» και το πρόγραμμα European Voluntary Service (ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία).
Το πρόγραμμα  Erasmus plus εμπεριέχει όλα τα ευρωπαϊκά  προγράμματα που έχουν σχέση με τη νεολαία και πλέον δεν είναι μόνο πανεπιστημιακό. «Εμείς κάνουμε ανταλλαγές νέων και σεμινάρια στέλνουμε παιδιά στο εξωτερικό , και  τα έξοδα του είναι πληρωμένα από την Ευρωπαϊκή ένωση, δηλώνει στην ΚΑEFITSA η κ. Γιαννουχίδου και διευκρινίζει πως η ανταλλαγή νέων αφορά άτομα από  15 έως 30 ετών ενώ χωρίς όριο ηλικίας πραγματοποιούνται τα σεμινάρια και τα trainings.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα European Voluntary Service, είναι  μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα περίπου ενός έτους, όπου νέοι  18 εως 30 ετών μπορούν να εργαστούν εθελοντικά  με καλυμμένα τα έξοδα  μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.  Σε τομείς που επιλέγουν οι νέοι να πάνε.
«Δεν δέχομαι μόνο δημότες Ευόσμου δέχομαι όλους τους νέους. Η διαδικασία είναι πολλή απλή . Μετά από δημοσίευση του προγράμματος στη σελίδα του δήμου και στην σελίδα του κέντρου πληροφόρησης νέων στο facebook όποιος θέλει να συμμετάσχει συμπληρώνει μία αίτηση, για το training που ενδιαφέρεται   και αν πληροί  κάποια απλά κριτήρια και ενδιαφέρεται για τη θεματική του προγράμματος τον στέλνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος νέος  και να μην έχει πάει κάπου, αφού δεν επαναλαμβάνουμε τα ίδια άτομα » δηλώνει η κ.Γιαννουχίδου και υπογραμμίζει πως  ανά έτος στέλνονται  περίπου  100 παιδιά σε ανταλλαγές.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
«Περιμένουμε και εμείς όπως και όλοι οι δήμοι την έγκριση του καινούριου προγράμματος» δηλώνει στην “K” ο Περικλής Βανδρωρος, από το γραφείο παιδείας του δήμου Καλαμαριάς.Ένας περιορισμός που συναντούν όλοι οι δήμοι, όπως εξηγεί, είναι πως επειδή το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης  του υπουργείου παιδείας αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των εκπαιδευτών μέσω ΕΣΠΑ, η επιλογή τους, γίνεται αποκλειστικά από συγκεκριμένες λίστες του υπουργείου, με κίνδυνο –έστω μικρό- να υπάρχει ζήτηση για ένα αντικείμενο, για το οποίο όμως δεν θα υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός. Στα συν, είναι πως το εκπαιδευτικό υλικό έχει οργανωθεί και παρέχεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.  Ο δήμος αναλαμβάνει την εξεύρεσης των χώρων που φροντίζει να καθαρίζει να θερμαίνει αλλά και να δροσίζει τους θερινούς μήνες καθώς και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.«Από την προηγούμενη χρονιά η εικόνα που υπάρχει είναι πολύ ενθαρρυντική αφού η ανταπόκριση των δημοτών ήταν μεγάλη. Περιμέναμε πως και πώς να προκηρυχτεί και πάλι το συγκεκριμένο πρόγραμμα » Ενδεικτικά όπως ανέφερε το πρόγραμμα έχει  διάφορες θεματικές που αφορά  σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξοικείωση ηλικιωμένων με μηχανήματα που έχουν μπει στη ζωή τους όπως το  πιεσόμετρο, κινητό τηλέφωνο ακόμη και ΑΤΜ αλλά και  ξένες γλώσσες εκτός των τεσσάρων βασικών (αγγλικά ,γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά) και ρωσικών ή τούρκικων. Στις τέσσερις βασικές γλώσσες υπάρχουν 3 επίπεδα για αρχάριους , προχωρημένους αλλά και τον τουρισμό.  Όπως τόνισε ο κ. Βανδώρος  η πρώτη αίτηση έγινε το 2012 και τα πρώτα τμήματα  ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2013 και συνεχίστηκαν μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016 που έληγε το ΕΣΠΑ. «Είχαμε δεχθεί 4.000 αιτήσεις, υπήρχε μεγάλη δυσκολία στο να εξευρεθούν εκπαιδευτές γιατί είναι από λίστες του υπουργείου δεν μπορούμε να πάρουμε όποιον θέλουμε και ικανοποιήσαμε σε αυτό το διάστημα πάνω 1000 μαθητές  .. Μάλιστα εκτός από της εθνικής εμβέλειας είχαμε υλοποιήσει τμήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου όπου είχαν βγει και σημειώσεις σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα απευθύνονται από φοιτητές μέχρι όπου πάει… και είναι βεβαίως δωρεάν.»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.