, Τρίτη
30 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πυροβολισµοί, µαχαιρώµατα και… διακίνηση ναρκωτικών στην «πλατεία Εσκοµπάρ»

«Προσωπικό µου στοίχηµα να καθαρίσει η περιοχή», λέει ο Γενικός Αστυνοµικός Διευθυντής

«Φοβόµαστε να βγούµε στο µπαλκόνι του σπιτιού µας! Στις οικοδοµές της περιοχής υπάρχουν οικογένειες µε µικρά παιδιά και παρότι έχουµε ένα µεγάλο πάρκο δίπλα µας, φοβούνται να το επισκεφτούν για να παίξουν. Η αστυνοµία βρίσκεται εδώ σε καθηµερινή βάση κι όµως… η γειτονία µας συνεχίζει να αποτελεί «γκέτο» διακίνησης ναρκωτικών», περιγράφουν στην εφηµερίδα Karfitsa, κάτοικοι του κέντρου της πόλης που µένουν περιµετρικά της… «πλατείας Εσκοµπάρ», όπως κάποιοι από αυτούς έχουν «µετονοµάσει» την πλατεία Αγ. Γεωργίου, την περιοχή της Ροτόντας και τα οικοδοµικά τετράγωνα που βρίσκονται πίσω από την εκκλησία Παναγία Δεξιά.
Της  Έλενας Καραβασίλη
Όσοι πολίτες µίλησαν στην, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους από φόβο µη στοχοποιηθούν από τους διακινητές… που έχουν εγκατασταθεί πλέον στην γειτονία τους. «Έχουµε βρει χρήστες ναρκωτικών να κοιµούνται µέσα στα ρολόγια της ΔΕΗ. Έσπασαν την πόρτα  κι εµείς τους βρήκαµε εκεί την επόµενη µέρα. Η διακίνηση γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Αφού πλέον… έχουµε µάθει µέχρι και τις κρυψώνες τους!», περιγράφουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι ζαρντινιέρες που βρίσκονται στο πάρκο της πλατείας Αγ. Γεωργίου, τα παρκαρισµένα αυτοκίνητα πίσω από την Παναγία Δεξιά, ακόµη και τα καπάκια της ΔΕΗ «κρύβουν» το… εµπόρευµα! «Έχει τύχει να βρούµε κάτω από το αµάξι µας αυτοσχέδια κατασκευή που είχε µέσα χασίς. Τα αφήνουν σε τέτοια σηµεία έτσι ώστε να µην έχουν ναρκωτικά πάνω τους αλλά… να γίνεται και η δουλειά τους», λένε κάτοικοι της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν γίνει αυτόπτες µάρτυρες σε διάφορα σκηνικά που… µοιάζει να είναι βγαλµένα από ταινία! «Έχουµε δει µπροστά στα µάτια µας να γίνεται ανταλλαγή πυροβολισµών, µεταξύ των διακινητών, έχουµε δει να µαχαιρώνονται µεταξύ τους, ενώ πολλές φορές έχουµε γίνει θεατές αστυνοµικών επιχειρήσεων µε τη συνδροµή της Οµάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήµατος. Κι όµως, παρότι η αστυνοµία κυκλοφορεί συνέχεια, η περιοχή µας δε µοιάζει να “καθαρίζει”», τονίζουν.

«Φυλακισµένοι… µέσα στα σπίτια µας»!
Όπως περιγράφουν, η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται ακόµη και µέρα µεσηµέρι, µπροστά στα µάτια… περαστικών και τουριστών. «Τα καταστήµατα της περιοχές έχουν σοβαρό πρόβληµα. Ο άλλος δεν θα πάει µε την οικογένειά του να πιεί έναν καφέ και να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο ηµιλιπόθυµο από την χρήση ναρκωτικών. Ακόµη κι εµείς οι ίδιοι που µένουµε χρόνια εδώ, φοβόµαστε να κυκλοφορήσουµε στην ίδια µας τη γειτονιά. Νιώθουµε “φυλακισµένοι” µέσα στα σπίτια µας. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις για να µαζέψουµε υπογραφές και να απευθυνθούµε στον εισαγγελέα. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα για µία αρχαιολογική περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες», λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. Μάλιστα ο ίδιος περιγράφει πως έχει απευθυνθεί στην αστυνοµία, όµως πλέον φοβάται…  µην τον στοχοποιήσουν οι διακινητές. «Έχω καλέσει αρκετές φορές την αστυνοµία, όµως πλέον φοβάµαι. Μένω εδώ και ξέρω πως κάτοικοι που είχαν ασχοληθεί ενεργά µε το συγκεκριµένο ζήτηµα… είχαν δεχτεί απειλές από διακινητές ναρκωτικών ουσιών».

Εντολές και από τον δήµο Θεσσαλονίκης
Όπως τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, ακόµη ένα ζήτηµα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών, είναι αυτό της καθαριότητας. «Πίσω από την εκκλησία, βλέπεις κόσµο να… τρυπιέται µέρα µεσηµέρι. Παρατάνε τις σύριγγές τους εκεί, µε αποτέλεσµα να υπάρχει και υγειονοµικό πρόβληµα. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως τελευταία ο δήµος έχει κάνει πιο εντατικές κινήσεις στο κοµµάτι της καθαριότητας», περιγράφουν. Από την πλευρά του ο γ.γ. του δήµου Θεσσαλονίκης, µε αρµοδιότητα τον τοµέα Καθαριότητας Θωµάς Ψαρράς, λέει χαρακτηριστικά πως το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχουν δοθεί συγκεκριµένες εντολές, έτσι ώστε τα απορριµµατοφόρα του δήµου να περνούν πιο συχνά από τις περιοχές της Ροτόντας και της Ναυαρίνου, να υπάρχει εργάτης καθαριότητας για σάρωµα και να πλένονται οι δρόµοι και τα πεζοδρόµια σε τακτά χρονικά διαστήµατα. «Κάνουµε ό,τι καλύτερο µπορούµε. Έχουµε αλλάξει τον σχεδιασµό έτσι ώστε οι εργασίες καθαριότητας σε αυτές τις περιοχές, να είναι πιο εντατικές. Ενισχύσαµε τα δροµολόγια αποκοµιδής όσο µπορούσαµε ενώ βάλαµε και τις υδροφόρες… Είναι µία τουριστική περιοχή που πρέπει να έχει µία σωστή εικόνα», καταλήγει ο κ. Ψαρράς.

Περιπολίες σε καθηµερινή βάση
Τα… αυτόφωρα είναι καθηµερινά, ενώ είναι βέβαιο πως αν καθίσει κανείς για κάποια ώρα στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, ιδίως τις µεσηµεριανές και απογευµατινές ώρες, θα δει και τις δύο όψεις του νοµίσµατος. Τους διακινητές που µαλώνουν και… ανταλλάσουν µεταξύ τους το εµπόρευµα, αλλά και τους αστυνοµικούς της οµάδας ΔΙΑΣ που κάνουν περιπολίες. Ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Αβραάµ Αϊβαζίδης περιγράφει στην Karfitsa πως στην περιοχή υπάρχουν δυνάµεις της υπηρεσίας από το πρωί µέχρι και το βράδυ, σε καθηµερινή βάση. «Μόνο εχθές, έγιναν δύο συλλήψεις από ένστολους, κάτι που συµβαίνει βέβαια σχεδόν καθηµερινά. Είµαστε εκεί συνέχεια. Ειδικά κλιµάκια της Ασφάλειας, είναι κάθε µέρα στην περιοχή της Ναυαρίνου, της Ροτόντας αλλά και του Πανεπιστηµίου», περιγράφει ο Ταξίαρχος κ. Αϊβαζίδης. Από την πλευρά του ο Γενικός Αστυνοµικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Φώτης Δοµζαρίδης τονίζει πως από τις αρχές τους έτους, η αστυνοµία βρίσκεται στην περιοχή καθηµερινά. «Με ικανή δύναµη της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών, µε επικεφαλής αξιωµατικό, γίνονται δράσεις από την περιοχή της Ροτόντας, την πλατεία Ναυαρίνου µέχρι και το πάρκο Ξαρχάκου. Εκτός από την υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών, εκεί βρίσκονται καθηµερινά κι άλλες δυνάµεις της Γενικής Αστυνοµικής Διεύθυνσης, που απαρτίζονται από την Άµεση Δράση µε τις οµάδες ΔΙΑΣ και «Ζ» καθώς και από την υποδιεύθυνση ασφαλείας µε οµάδες ΟΠΚΕ, υπό την εποπτεία πάντα του κέντρου Άµεσης Δράσης. Πέραν από τις περιπολίες, δρούµε άµεσα σε ότι καταγγελίες δεχόµαστε, προκειµένου να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα», σηµειώνει ο Στρατηγός. Ο κ. Δοµζαρίδης λέει χαρακτηριστικά πως «είναι προσωπικό µου στοίχηµα, καθώς και του Διευθυντή Ασφαλείας, η περιοχή να καθαρίσει και οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς. Είναι το κέντρο της πόλης και πρόκειται για µία τουριστική περιοχή». Ο ίδιος µάλιστα, προτρέπει τους πολίτες να καλούν στο κέντρο Άµεσης Δράσης, προκειµένου να καταγγέλλουν τέτοιες προβατικές συµπεριφορές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.