, Τρίτη
30 Απριλίου 2024

search icon search icon

Α. Ευθυμίου: Τι σημαίνει «ανανέωση» στην πολιτική

Η αναζήτηση του καινούριου είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου σύμφυτο, είναι, τολμώ να πω, νομοτελειακή αρχή. Έτσι λοιπόν και στην πολιτική, η συζήτηση για την ανανέωση των προσώπων στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί θέμα προβληματισμού όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τα ίδια τα κόμματα και τους ηγέτες τους.
Της ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ*
Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. έχουν ανανεωθεί τουλάχιστον κατά 70%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ανανέωση είναι μείζον ζητούμενο.
Οι πολίτες αναζητούν νέα πρόσωπα, με καθαρό βλέμμα, που μπορούν να τα εμπιστευτούν. Ανθρώπους άφθαρτους, ηθικούς και χωρίς εξαρτήσεις. Ανθρώπους που εργάζονται, που αγωνιούν να βγάλουν το μήνα, που πρέπει να κάνουν κατάλληλη διαχείριση των εσόδων τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανελαστικές δαπάνες. Όμως η πολιτική πλέον χρειάζεται και τεχνοκρατική κατάρτιση. Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση του εκάστοτε αντικειμένου. Οι πολιτικοί που αναλαμβάνουν έναν τομέα απαιτείται να προσηλώνονται πλήρως, για να μπορούν να είναι περισσότερο αποδοτικοί.
Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα γενικό περίγραμμα σχετικά με το πώς αντιλαμβάνομαι την ανανέωση στην πολιτική. Ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη να φωτίσω τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται σε μια τέτοια κουβέντα. Όταν λέμε “νέοι άνθρωποι στην πολιτική”, εστιαζόμαστε στην ηλικία. Έχω εκφράσει πολλές τη βαθιά μου πεποίθηση ότι η ηλικία δε συμβαδίζει απαραίτητα με το νέο, το καινούριο, το φρέσκο. Η ορμή που διαθέτει ο/η πολιτικός, το ψυχικό σθένος, η διάθεση για προσφορά, δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια. Είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον άνθρωπο.
Βέβαια πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στην πολιτική υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν- κριτήρια αξιολογικά. Κριτήρια μετρήσιμα, ποιοτικά και ποσοτικά, που αυτοί που την υπηρετούν οφείλουν να τα ικανοποιούν. Το τι μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στους συμπολίτες μας είναι μέγεθος το οποίο επίσης αξιολογείται και προσμετράται. Προσωπικά, ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ νεαρή ηλικία τόσο μέσα από κοινωνικές οργανώσεις όσο και από τα έδρανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2006 διετέλεσα εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα νεολαίας, ενώ το 2010 εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος στον ίδιο δήμο. Εξίσου νωρίς ξεκίνησε η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως μάχιμης δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, αντικείμενο που μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω την εργατική νομοθεσία και να υπερασπίζομαι τα εργατικά δικαιώματα. Η άσκηση του πολιτικού λειτουργήματος, πολλώ δε μάλλον στο επίπεδο της εθνικής αντιπροσωπείας, πρέπει να είναι απότοκος μιας διακεκριμένης επαγγελματικής και κοινωνικής πορείας. Η έως τώρα πορεία μου δείχνει ότι βρίσκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου και εγγυάται ότι θα συνεχίσω να το κάνω και μετά τις εκλογές. Αφουγκραζόμενη τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους. Προσπαθώντας να δώσω λύσεις. Γιατί η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
* Η Άννα Ευθυμίου είναι υποψηφία βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.