Ο γνωστός νομικός και πολιτευτής Ανδρέας Παπαπιμίκος μίλησε στον Libero 107.4 για τα τελευταία γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, ενώ τοποθετήθηκε για το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομέων…
«Είμαι πολύ συγκλονισμένος με αυτό το συμβάν, μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφούν τα συναισθήματα όλων μας με τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού.
Πρέπει να γίνει μια ανάλυση σε πολλαπλά επίπεδα για το γιατί νέοι άνθρωποι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Μιλάμε όμως για ένα κοινό έγκλημα, μιλάμε για κοινούς εγκληματίες. Μπορεί ο μανδύας να είναι οι ομάδες, αλλά μιλάμε για ένα ποινικό έγκλημα, για μια δολοφονία, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.
Είναι ευχάριστο αν η Αστυνομία συνέλαβε τον δράστη ή τους δράστες και εδώ δεν πρέπει να δούμε μόνο τα αίτια, αλλά τέτοια φαινόμενα βίας βλέπουμε στη χώρα μας, οπότε το θέμα μας είναι να δούμε πως θα σταματήσει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς έχουμε αρκετά περιστατικά. Όλοι μας λέμε κρίμα κι άδικο, αλλά μετά από λίγο καιρό ξαναγίνεται. Νόμοι υπάρχουν και είναι αυστηροί, αλλά το θέμα να εκτελούνται οι Νόμοι και να εφαρμόζονται.
Δυστυχώς τα νέα παιδιά τα παίρνουν τα αρνητικά πρότυπα ως παράδειγμα, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζεται ο νόμος. Ο αθλητικός Νόμος είναι αρκετά αυστηρός, αλλά το ζητούμενο είναι αν εφαρμόζεται. Π.χ. λέει ότι έχουν κάμερες τα γήπεδα, αλλά η κάμερα λειτουργεί;
Και οι ίδιες οι ΠΑΕ έχουν τις ευθύνες τους. Αλλά μην πάμε στην εύκολη λογική ότι φταίνε μόνο οι παραπάνω, αλλά όταν πάει κάποιος και επιτίθεται σε μια παρέα, δεν μπορεί να ευθύνεται μια ΠΑΕ. Πολλοί λένε για τη Θάτσερ και το τι έκανε στην Αγγλία. Η Θάτσερ τι έκανε; Έβαλε τις κάμερες και τις έκανε να δουλεύουν. Πήρε τα στοιχεία όλων όσων μπαίνουν στα γήπεδα, απαγόρευσε το αλκοόλ, έπιασε άμεσα όσους έκαναν κάτι επιλήψιμο, αυτά τα απλά έκανε και σταμάτησε η βία μέσα στα αγγλικά γήπεδα. Δεν μπορούμε να τις βάλουμε όλες, βέβαια, τις ΠΑΕ στο ίδιο τσουβάλι.
Υπάρχουν οι Λέσχες φιλάθλων και καλώς υπάρχουν. Το θέμα είναι εφαρμόζεται ο Νόμος και γι’ αυτές; Τηρούνται όσα προβλέπονται για να μπαίνει π.χ. κάποιος στο γήπεδο. Και στο εξωτερικό υπάρχουν, αλλά εκεί ξέρουν τα πάντα για τα μέλη τους.
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πολη μίασμα, πρεπει να δουλέψουμε για να φτιάξουμε το όνομα της πόλης. Δεν πρέπει να κρύβουμε, βέβαια, τα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να εξαλείψουμε τέτοια γεγονότα και να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο για να υπάρχει μια θετική εικόνα της πόλης».



