Παρά τη θετική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου της Πράγας, οι συνομιλίες κατέληξαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο για την υπογραφή του συνυποσχετικού στη Χάγη.
Της ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ
Η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσειακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονατην πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο.
Του είπε ακόμη ότι η Αθήνα έχει σταθερό ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.
Από τον Οκτώβριο του 2020 που ο υπουργός Εξωτερικών είχε συμφωνήσει με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα για παραπομπή του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Ελλάδα και Αλβανίαελάχισταέχουν προχωρήσει τις διαβουλεύσεις.Τότε είχαν εξετάσει ενδελεχώς να προχωρήσουναπό κοινούστην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή Δικαιοσύνη.
Δυο χρόνια μετά και συμφωνία δεν έχει υπάρξει και η κυριότερη αιτία είναι ο εναγκαλισμός της Αλβανίας με την Τουρκία. Άλλωστε ο Έντι Ράμα δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει πόσο φίλος του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στη διεθνή πολιτική σκηνή και ασφαλώς τη στενή οικονομική τους συνεργασία, αφού η Άγκυρα είναι από τους κύριους χρηματοδότες βασικών δημόσιων αλβανικών έργων.
Η Αλβανία επίσης δεν είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την επέκταση στα12 μίλιατων ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, που τέθηκε σε ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο του 2020.Διότι με βάση αυτό τα μικρά ελληνικά νησιά Ερεικούσσες και Οθωνοί, που βρίσκονται μπροστά στις αλβανικές ακτές, αποκτούν νέα θαλάσσια σύνορα.
Το ελληνικό νησί Ερεικούσσες βρίσκεται 13,4 μίλια από τις αλβανικές ακτές. Σύμφωνα με Αλβανούς εμπειρογνώμονες σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας,ο εμπορικός και στρατιωτικός στόλος και των δύο κρατών στη γραμμή Ερεικούσσες-PortoPalermo έχει σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αλβανίας για 12 μίλια αλβανικών χωρικών υδάτων και το υπόλοιπο τμήμα ανήκε στα ελληνικά ύδατα.
Το καθεστώς αυτό απορρέει από το γεγονός ότι το μικρό νησί Ερεικούσσες δεν απολάμβανε το δικαίωμα της μεσαίας γραμμής με την αλβανική ακτή, το οποίο είναι το κριτήριο που καθορίστηκε για τον θαλάσσιο διαχωρισμό μεταξύ της Κέρκυρας και της αλβανικής ακτής από τις Μεγάλες Δυνάμεις με τη Συνθήκη της Φλωρεντίας της 27ης Ιανουαρίου 1925 και με τη Συνθήκη «Τελική Οριοθέτηση των Συνόρων της Αλβανίας» της 30ής Ιουλίου 1926. Αν η Ελλάδα εφαρμόσει στις Ερεικούσσες, όπως λέει το ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα, την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στα 12 μίλια, αυτό οδηγεί αυτόματα σε νέα συνοριακή διαίρεση της περιοχής μεταξύ αυτού του νησιού και των αλβανικών ακτών.Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδαθα καταλάβεινέους αλβανικούς θαλάσσιους χώρους.
Η Αλβανία, λοιπόν, παίζει καθυστερήσεις μη συμφωνώντας για παραπομπή στη Χάγη, διότι θα έπρεπε να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα στα θαλάσσια σύνοράτης. Και θα συμφωνήσει μόνο εάν το ανταλλάξει με μια ευρωπαϊκή υποχώρηση και ασφαλώς με τη σύμφωνη γνώμη του Ταγίπ Ερντογάν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




