ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Το προσκύνημα των δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
22/01/2023
Αυτοδιοίκηση
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Το προσκύνημα των δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη

Το προσκυνηματικό ταξίδι μπορεί να το «φρέναρε» η πανδημία του κορονοϊού, όμως η υπόσχεση δεν λησμονήθηκε και με την έλευση του 2023 αντιπροσωπεία της Περιφερειακής ‘Ενωσης Δήμων Κεντρικής βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου χτυπά αδιάκοπα εδώ και αιώνες η «καρδιά» του ορθόδοξου χριστιανισμού.

Επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ την ελληνική αποστολή συνόδευσε σε όλες τις επαφές και επισκέψεις ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ



Η συγκίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη

Φανερά συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, υποδέχτηκε τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στην «Αίθουσα του Θρόνου» στο Φανάρι. «Αισθάνομαι χαρά και αγαλλίαση επειδή μ’ αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και διότι βλέπω ότι εμείς οι ολίγοι που μείναμε εδώ δια λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεως μας, δεν είμαστε μόνοι. Μας σκέπτονται, προσεύχονται για εμάς, μας αγαπούν, μας στηρίζουν στον καθημερινό μας αγώνα, τον τραχύ», τους είπε ο κ.Βαρθολομαίος κατά την υποδοχή.   

Related Post

Χαλκιδική: Ο Νίκος Τσερκεζίδης υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Σιθωνίας!

Η παράταξη Αγγελούδη αναβάλλει εκδήλωση λόγω πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο δήμος Γλυφάδας

Χιονοπτώσεις σε Λιβάδι και Περιστερά – Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Θέρμης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την καθημερινότητα λέγοντας πως το Πατριαρχείο προσπαθεί με «νύχια και τα δόντια» να εκπληρώνει υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες την Οικουμενική Αποστολή. 

Σε ανάλογο θερμό κλίμα και ο χαιρετισμός του κ.Καϊτεζίδη ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ.Βαρθολομαίο ανέφερε πως «είναι μεγάλο το βάρος της ιστορίας στις πλάτες μας, αλλά θα φύγουμε από δω για μία ακόμη φορά ανανεωμένοι, πιο δυνατοί, με αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης κι αληθινής αγάπης. Και πάντοτε με την υπόσχεση της επιστροφής μας».

Ο καθαγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια

Οι δήμαρχοι ταξίδεψαν και έως την Τρίγλια, την κωμόπολη της Προύσας, για τον καθαγιασμό των υδάτων που γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο και τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 Η Τρίγλια είναι ο τόπος καταγωγής σημαντικών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Καλαφάτη.

 Το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς και Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Η δωρεά 50.000 ευρώ στο ιστορικό «Βαλουκλή»

Η είδηση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Γηροκομείο του ιστορικού Ελληνικού Νοσοκομείου «Βαλουκλή» κινητοποίησε άμεσα την ΠΕΔΚΜ που αποφάσισε να συνδράμει με 50.000 ευρώ στις εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του κτιρίου.

Η αντιπροσωπεία με αφορμή την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στον άδειο, πλέον, χώρο από φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και ασθενείς. Το ιστορικό Ελληνικό Νοσοκομείο του «Βαλουκλή» ιδρύθηκε το 1753, είναι υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης. 

Ευτυχώς από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Αύγουστο δεν υπήρξαν θύματα, καθώς εκείνο το διάστημα στο γηροκομείο έβρισκαν περίθαλψη και θαλπωρή 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς.

«Η ΠΕΔΚΜ ανταποκρίθηκε οικονομικά στην προσπάθεια αναστήλωσης του ώστε αυτό το Γηροκομείο να γίνει ξανά όπως ήταν. Να είναι λειτουργικό και να ανοίξει την αγκαλιά του στους ανθρώπους της Ομογένειας. Είναι μία πράξη συμβολική και ουσιαστική», είπε ο κ.Καϊτεζίδης.

Στους τάφους των Πατριαρχών

Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και τους τάφους των Πατριαρχών στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά την παράδοση, στις 29 Μαΐου 1453, ένας καλόγερος της Μονής Βαλουκλή τηγάνιζε ψάρια δίπλα στο αγιασμένο νερό που αναβλύζει στα θεμέλια του μοναστηριού, όταν κάποιος του μετέφερε την είδηση πως η Πόλη αλώθηκε. 

 «Μόνο αν τα ψάρια πηδήξουν απ’ το τηγάνι και πέσουν στο αγίασμα θα σε πιστέψω», απάντησε ο καλόγερος. Πριν τελειώσει τη φράση του τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδηξαν στο νερό. Έτσι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πήρε το όνομα Βαλουκλή, από την τουρκική λέξη βαλούκ, που σημαίνει ψάρι.

 Η Μονή χτίστηκε από υλικά που περίσσεψαν από το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας και είχε την ίδια τύχη με την Πόλη. Δυο τρομεροί σεισμοί την ερείπωσαν, ενώ στη συνέχεια κάηκε και καταστράφηκε πολλές φορές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Tags: Θεσσαλονίκη
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Χαλκιδική: Ο Νίκος Τσερκεζίδης υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Σιθωνίας!
Αυτοδιοίκηση

Χαλκιδική: Ο Νίκος Τσερκεζίδης υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Σιθωνίας!

Αν και βρισκόμαστε δυο χρόνια πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο Δήμο Σιθωνίας, έχουμε μια νέα υποψηφιότητα που θα διεκδικήσει την...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
01/05/2026
Η παράταξη Αγγελούδη αναβάλλει εκδήλωση λόγω πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ
Αυτοδιοίκηση

Η παράταξη Αγγελούδη αναβάλλει εκδήλωση λόγω πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Η δημοτική Παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» συμμετέχει στο πένθος για το πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Ρουμανία με θύματα φιλάθλους...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
27/01/2026
Next Post

Η δήλωση Γαϊτάνη για το «ατόπημα του κ. Τσίπρα»



Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa