Έπειτα από τρεις μέρες γράφτηκε ο τραγικός επίλογος στις έρευνες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής για τον κυβερνήτη σμηναγό του μοιραίου F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε τον θάνατότου. Σύμφωναμετοεπιτελείο της Αεροπορίας, ηανάλυσητωνσυντριμμιών που συγκεντρώθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή,όπου κατέπεσε το Phantom, έδειξε ότι υπήρχε DNA του κυβερνήτη επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του.
Βαρύ πένθος
Το κλίμα στον τόπο καταγωγής του κυβερνήτη σμηναγού στο Νευροκόπι Δράμας είναι βαρύ και ασήκωτο. Συνάδελφοι του σμηναγού, ιπτάμενοι, περνούν συνεχώς το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας για να σταθούν δίπλα τους αυτές τις δύσκολές ώρες.
O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,και οαρχηγός ΓΕΑ,αντιπτέραρχος ΘεμιστοκλήςΜπουρολιάς, επισκέφθηκαν το πατρικό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για το τραγικό συμβάν. Οι δύο αρχηγοί έμειναν για μια ώρα μαζί με την οικογένεια δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή τους.Τη συντριβή του για τον θάνατο των δύο χειριστών εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μάτι.
«Δύο ήρωες, δύο νέα παιδιά, δύο πιλότοι μας που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας το καθήκον. Θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη είναι η εκπαίδευση όλων όσοι είναι ταγμένοι στο να υπερασπιστούν την εθνική μας ακεραιότητα. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό και αναγνωρίζουμε την προσφορά τους», είπε ο πρωθυπουργός.
Μεσίστιες σημαίες
Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί για τον θάνατο των δύο χειριστών κατά τη διάρκεια άσκησης εν μέσω υπαρκτής απειλής.Οι σημαίες στο Πεντάγωνο θα είναι μεσίστιες μέχρι αύριο ως ένδειξη πένθους. Αύριο στην Τρίπολη η οικογένεια, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στονυποσμηναγό Μιχαήλ-Μάριο Τουρούτσικα, παρόντος του πρωθυπουργού, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη στη Δράμα, όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Έντονα συγκινημένος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφτηκε το Μάτι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του πάρκου μνήμης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό με τη συντριβή του Phantom και ανακοίνωσε τη δωρεά 2,5 εκατ.ευρώ στην Πολεμική Αεροπορία από την Κυπριακή Δημοκρατία στη μνήμη των δύο πιλότων.
Συνεχίζεται η έρευνα για άτρακτο, καταγραφικό
Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του κυβερνήτη σμηναγού Τσιτλακίδη, σε μια προσπάθεια να δοθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος μέσα στα επόμενα 24ωρα,με απόφαση του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΝ, θα βρίσκεται στη περιοχή της συντριβής το ωκεανογραφικό «Ναυτίλος» του Πολεμικού Ναυτικού, που διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων για τη χαρτογράφηση του βυθού.
Διπλός σκοπός
Πρώτος σκοπός είναι να εντοπιστεί η άτρακτος του μαχητικού αεροσκάφους ή έστω ένα κομμάτι αυτής. Δεύτερος σκοπός είναι ο εντοπισμός του καταγραφικού, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του κόκπιτ και καταγράφει όλη την πτήση σε video Hi8.Αναλυτικότερα, στη συσκευή αυτή καταγράφονται οι συνομιλίες των πιλότων, η ταχύτητα του μαχητικού αεροσκάφους, τα δεδομένα του ραντάρ, η επικοινωνία με το δεύτερο μαχητικό του σχηματισμού αλλά και η εικόνα από την εξωτερική κάμερα που φέρει το μαχητικό.
Αεροπορικές πηγές αναφέρουν ότι αν βρεθούν η άτρακτος και το καταγραφικό, οι ειδικοί θα μπορέσουν μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τα συντρίμμια να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία της πτώσης του αεροσκάφους στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια σκληρής εκπαίδευσης, μιας απαιτητικής άσκησης «χαμηλής ναυτιλίας» με επικίνδυνους ελιγμούς που δεν γίνεται για κάποιο μακρινό πολεμικό σενάριο αλλά για την αντιμετώπιση υπαρκτής καθημερινής απειλής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL




