Δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες των κτηνοτρόφων και παραγωγών για την κατοχύρωση της σπάνιας φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αποτελώντας μία θετική εξέλιξη, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, καθώς έτσι θα δοθεί μία ξεχωριστή δυναμική στην προώθηση και παραγωγή του μαύρου χοίρου, που αποτελεί την ελληνική αυτόχθονη φυλή που ζει στην χώρα μας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 53 μονάδες εκτροφής αυτόχθονου μαύρου χοίρου σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χαλκιδική, Πιερία, δυτική Μακεδονία, Θράκη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους οργανισμούς τον σχετικό φάκελο, ώστε ο ελληνικός αυτόχθονος μαύρος χοίρος να πάρει πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) κι αναμένουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, o Γιώργος Γιωρούδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη». Σύμφωνα με τον κ. Γιωρούδη, ήδη κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κρέας του ελληνικού μαύρου χοίρου. Μελλοντικό στόχο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους αποτελεί η εξωστρέφεια του κλάδου. «Στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές με συσκευασμένο κρέας, υψηλής διατροφικής ποιότητας για τους καταναλωτές που πρέπει να γνωρίζουν τι τρώνε, γι΄ αυτό τον λόγο παράγουμε ένα κρέας υψηλής θρεπτικής αξίας», καταλήγει ο κ. Γιωρούδης.
Η ελληνική αυτόχθονη φυλή μαύρων χοίρων ζει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 9.000 χρόνια. Το κρέας του περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά, α-λιολεϊκό οξύ, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, που είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος βρίσκεται σε περιοχές που γειτονεύουν με δάση ή θαμνώδεις περιοχές, με σωστή διατροφή μπορεί να αναπτυχθεί και να αποδώσει τέλεια παρασκευάσματα. Το κρέας του περιέχει μεταξύ άλλων συστατικά τα οποία δεν τα βρίσκουμε εύκολα στο συμβατικό χοίρο, γι’αυτό κι είναι τόσο νόστιμο, έχει ενδομυϊκό λίπος και τρέφεται φυσικά. Ωστόσο, έχει πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις βελτιωμένες φυλές», εξηγεί στην «Κ» ο Γεώργιος Βατζιάς, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο την αναπαραγωγή των χοίρων. Σύμφωνα με τον κ. Βατζιά, ο μαύρος χοίρος αποτελεί μία σπάνια φυλή με τον αριθμό των ζώων να μην υπερβαίνει τις 2.500 στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τις παραμέτρους που χρειάζονται, ώστε να φτάσει ο μαύρος χοίρος να εξάγεται στις διεθνείς αγορές ο κ. Βατζιάς, διευκρινίζει ότι, « η παραγωγική μας δυνατότητα ποικίλει ανάλογα με τη ζήτηση και το πώς κάθε εκτροφή έχει τον δικό της προγραμματισμό, με τη δυνατότητα οι παραγωγοί να εφαρμόζουν μία ομοειδή διαχείριση μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία καλύτερη ανάπτυξη του ζώου και ταυτόχρονα μία σταθερή παραγωγή με προοπτική αύξησης της. Εάν βελτιώσουμε τη παραγωγική παράμετρο των γεννηθέντων χοιριδίων και των απογαλακτισμένων, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία υψηλότερη παραγωγικότητα με μεγαλύτερη ζωοτεχνική διαχείριση και καλύτερο πρωτόκολλο διατροφής. Προσβλέπουμε στην γενετική ταυτοποίηση του μαύρου χοίρου».
«Γιορτινό» έδεσμα χαρακτηρίζουν τον μαύρο χοίρο οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης, με τους καταναλωτές να το προτιμούν κυρίως τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα , τσικνοπέμπτη και Πρωτομαγιά. «Είναι πολύ νόστιμο και γευστικό κρέας, είναι ελευθέρας βοσκής ζώο. Έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως ωμέγα 3, καλά λιπαρά, αμινοξέα κι άλλα, οι καταναλωτές το προτιμούν κυρίως κατά τις περιόδους των εορτών», δηλώνει στην «Κ» ο Μιχάλης Μαγδάκης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Θεσσαλονίκη και συμπληρώνει ότι «οι καταναλωτές όταν βρουν μαύρο χοίρο στα κρεοπωλεία το αγοράζουν». Η μέση τιμή του μαύρου χοίρου στα κρεοπωλεία της πόλης ξεκινά από 9,80 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 11 ευρώ το κιλό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA