Στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζεται το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο της χώρας, όπου θα φιλοξενήσει στο βυθό του δεκάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία το ερευνητικό ενυδρείο που βρίσκεται στη περιοχή της Μηχανιώνας δίνει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Τσάτσου
Πως όμως «γεννήθηκε» η ιδέα για την δημιουργία και κατασκευή του πρώτου καινοτόμου ερευνητικού ενυδρείου στην Ελλάδα; «Με αφορμή την αύξηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την προστασία του περιβάλλοντος, συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων με βάση το δίχτυ» αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa η Μαγδαληνή Διαμαντίδου, διευθύντρια Marketing της εταιρείας Δίοπας και συμπληρώνει ότι, «αυτά τα προϊόντα χρειάζονται δοκιμές σε κλίμακα, πριν δοκιμαστούν στη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα από τη Δίοπας να γίνονται αυτές οι δοκιμές στις εγκαταστάσεις μας και συγκεκριμένα στο ενυδρείο, που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με την παραγωγή μας».
Σύμφωνα με την Διαμαντίδου, το ενυδρείο θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών, της αλιείας και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών, που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία. Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα.
Σε τελικό στάδιο οι εργασίες κατασκευής
Οι εργασίες κατασκευής του ερευνητικού ενυδρείου στη Μηχανιώνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο με στόχο μέσα στο 2023 να τεθεί σε λειτουργία. «Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους», υπογραμμίζει η διευθύντρια Marketing της εταιρείας. Το ενυδρείο θα καταλαμβάνει μία έκταση που θα υπερβαίνει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα και θα πλαισιώνεται από αρκετές δεξαμενές. «Περίπου 2.000 ψάρια θα βρίσκονται στο ενυδρείο, εκ των οποίων περίπου 25 – 30 διαφορετικά είδη γλυκού νερού και έως 50 διαφορετικά είδη θαλασσινού νερού», συμπληρώνει η κ. Διαμαντίδου. Για τη δημιουργία του ερευνητικού ενυδρείου στη Θεσσαλονίκη, το πράσινο αποτύπωμα του έργου και την πορεία των εργασιών είχε ενημερωθεί –μεταξύ άλλων- κατά την επίσκεψη του τον Φεβρουάριο του 2022 στις εγκαταστάσεις της παραγωγικής μονάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο.
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες
Πέρα από τον ερευνητικό χαρακτήρα στόχος είναι το ενυδρείο να αποτελέσει μία νέα μορφή τουρισμού, συνδυάζοντας την έρευνα, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος. Ο χώρος, ο οποίος έχει ερευνητικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα θα είναι ανοιχτός για το κοινό, δημιουργώντας έτσι μία ξεχωριστή τουριστική εμπειρία, όπου ο επισκέπτης θα απολαύσει το μαγευτικό θαλάσσιο τοπίο και παράλληλα θα ενημερωθεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. «Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος στο κοινό με σκοπό να μαγνητίσει το ενδιαφέρον επαγγελματιών, μαθητών, καθηγητών, αλλά και των τουριστών τονώνοντας την τοπική κοινωνία και όχι μόνο», καταλήγει η κ. Διαμαντίδου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA