Η (νέα) Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι χαμογελαστή. Καμία σχέση με τη μονίμως οργισμένη πρόεδρο της Βουλής, που θυμόμαστε όσοι ζήσαμε τους ταραγμένους μήνες του 2015.
Το 2023 μοιράζει χαμόγελα και καρδούλες. Ζητά για το κόμμα της… ληστές τραπεζών (για να προκαλέσει επικοινωνιακό θόρυβο) και καλεί τους πολίτες να αλλάξουν (μαζί της) τον κόσμο «με αγάπη».
Ωραία όλα αυτά, αλλά πρέπει να απαντηθούν και μερικά πολιτικά ερωτήματα. Προς τα πού έχει χαράξει ρότα η Πλεύση Ελευθερίας; Θέλει να πάμε Ευρώπη ή… πλατεία (εκτός από τη Βουλή); Τι λέει για το ευρώ και τη φορολογική πολιτική; Μήπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έπρεπε να παρουσιάσει και την ομάδα της; Να ξέρουν οι πολίτες πού θέλει να πάει τη χώρα και με ποιους θα πλαισιωθεί.
Γιατί στο σάιτ του κόμματος βλέπει κανείς μόνο συνεντεύξεις της προέδρου. Μία διακήρυξη, τους συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια και τέλος. Ούτε πρόγραμμα ούτε ηγετική ομάδα. Η ίδια, βέβαια, καλεί τους πάντες ελεύθερα να συμμετέχουν στις κομματικές δραστηριότητες. Αλλά πώς αυτό θα έχει νόημα χωρίς διαδικασίες και δομή;
Στις 21 Μαΐου, το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν από τις εκπλήξεις που έκρυβαν οι κάλπες. Ποιοι είναι οι υποστηρικτές του κόμματος; Η ενίσχυσή του είναι ψήφος διαμαρτυρίας; Επέλεξαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος ψηφοφόροι οι οποίοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Αντισυστημικοί (γενικώς) που σκέφτηκαν να ανοίξουν την πόρτα της Βουλής στην πρώην πρόεδρό της;
Πιθανότατα η απάντηση είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Ελπίζοντας, όμως, όχι ότι θα αλλάξει τον κόσμο: προσβλέποντας πως θα τους αλλάξει τα φώτα! Ότι θα ταράξει την κυβέρνηση στις ερωτήσεις και όλα τα κόμματα στις αντιπαραθέσεις. Διαθέτει, άλλωστε, ρητορική δεινότητα και απίστευτη ενέργεια. Αναμφισβήτητα χρήσιμα χαρακτηριστικά, αλλά αυτή είναι η αποστολή των κομμάτων;
Θα καταφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου να αποφύγει την τύχη άλλων βραχύβιων πολιτικών σχηματισμών που έγιναν μόδα και μετά έσβησαν; Η απάντηση θα δοθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο θα το μάθουμε το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αν μπει στη Βουλή, θα υπάρξει και το δεύτερο.
Το μέλλον της Πλεύσης Ελευθερίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα πολιτευθεί, από τις θέσεις που θα πάρει, από την ποιότητα της αντιπαράθεσης που θα προκαλέσει. Γιατί μπορεί η διαμαρτυρία να σε βάζει στη Βουλή, αλλά δεν σε κρατά σε αυτή. Στο τέλος οι πολίτες θέλουν πιο θετικές σχέσεις και αυτό φάνηκε ανάγλυφα στο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL



