ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
09/06/2023
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας

Έρευνες έχουν δείξει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται, μια συνεργασία που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου.

Συνδέονται μέσω βιοχημικής σηματοδότησης μεταξύ του νευρικού συστήματος στην πεπτική οδό, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα, και του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο. Η κύρια σύνδεση πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος.

Το έντερο έχει ονομαστεί «δεύτερος εγκέφαλος» επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και γ-αμινοβουτυρικό οξύ, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα.

Ισχύει πως ό,τι επηρεάζει το έντερο, επηρεάζει συχνά τον εγκέφαλο και το αντίστροφο;

Όταν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται πρόβλημα στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο έντερο, γι’ αυτό και τα αγχωτικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως νευρικότητα στο στομάχι. Από την άλλη πλευρά, οι εξάρσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn και η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου λειτουργεί και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το έντερο βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, «λέγοντας» στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες, που μπορούν να καταστείλουν την όρεξη. Αυτό συμπίπτει με τον χρόνο που χρειάζονται συχνά οι άνθρωποι για να αρχίσουν να αισθάνονται χορτάτοι.

Related Post

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση

Ανησυχία για ελληνικά αυγά: Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα!

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Μην εμπιστεύεστε AI chatbot για θέματα ψυχικής υγείας

Οι ειδικοί σου δίνουν 8 συμβουλές για να σώσεις τη σχέση σου!

Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα προβιοτικά στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου;

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας και στην μείωση του στρες και του άγχους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers στο Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που για 3 μήνες έπιναν γάλα με τέσσερα είδη προβιοτικών βακτηρίων σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ μέτρησης της γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν κανονικό γάλα.

Και μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι με ένα μείγμα προβιοτικών δύο φορές την ημέρα για έναν μήνα ήταν πιο ήρεμες, όταν εκτέθηκαν σε εικόνες θυμωμένων και φοβισμένων προσώπων. Οι μαγνητικές τομογραφίες διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνες που έτρωγαν γιαούρτι είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις εσωτερικές αισθήσεις του σώματος, όπως αυτές που προέρχονται από το έντερο.

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των προβιοτικών στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου, καθώς αυτή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Τα προβιοτικά μπορούν όχι μόνο να υποστηρίζουν ένα πιο υγιές έντερο, αλλά και έναν πιο υγιή εγκέφαλο.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση
Health

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, συχνά ακόμη και...

Αναρτήθηκε από Γιώργος Μυλωνάς
13/09/2025
Ανησυχία για ελληνικά αυγά: Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα!
Health

Ανησυχία για ελληνικά αυγά: Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα!

Τι κατέγραψε η έρευνα

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
05/09/2025
Next Post
Θεσσαλονίκη: Τα «Άγρια Αγόρια» για μία ακόμα παράσταση στο θέατρο Αμαλία

Θεσσαλονίκη: Τα «Άγρια Αγόρια» για μία ακόμα παράσταση στο θέατρο Αμαλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δ. Κουτσούμπας: Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός απέναντι στην κτηνωδία στη Γάζα

Λαμία: Άγρια επίθεση σε εργαζόμενο του Δήμου στη μέση του δρόμου

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε συμβάσεις με το Δημόσιο

Ερώτηση οκτώ βουλευτών της ΝΔ για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Η ζωή αυτών των ζωδίων γίνεται καλύτερη από σήμερα

Πώς επηρεάζει το σπίτι μας μια γάτα ανάλογα με τα χρώματά της

Tραμπ για Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ήταν υπέροχος – Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε καλύτερος

Θεσσαλονίκη: Εργασίες αύριο στη Βασ. Όλγας – Εκτός λειτουργίας θα τεθούν φανάρια

Στη ΜΕΘ 50χρονος με εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ηλεία

Νέες αυξήσεις ακόμη και 20% αναμένονται στην τιμή του ελαιολάδου

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα 3 ζώδια που θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους!

Η ζωή αυτών των ζωδίων γίνεται καλύτερη από σήμερα

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
16/09/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa