Aιμορροφυλικό κέντρο: Στο αρχείο… με ερωτήματα οι καταγγελίες για τον «χορό» εκατομμυρίων - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Aιμορροφυλικό κέντρο: Στο αρχείο… με ερωτήματα οι καταγγελίες για τον «χορό» εκατομμυρίων

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά τις καταγγελίες ότι στο αιμορροφυλικό κέντρο Βόρειας Ελλάδας, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είχε στηθεί «χορός» εκατομμυρίων γύρω από την προμήθεια παραγώγων για τους ασθενείς, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο… αρχείο. Παρά τα πλείστα όσα ερωτήματα που διατυπώνονται ακόμη και στα συμπεράσματα των πορισμάτων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), δεν προέκυψε καμία ατασθαλία στη διαχείριση των παραγώγων και στη διάθεσή τους σε ασθενείς. Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που καταλήγει σε αρχειοθέτηση μέσα σε περισσότερα από δέκα χρόνια. Είχε προηγηθεί καταγγελία το 2008 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η σχεδόν επταετής έρευνα που ξεκίνησε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο μετά την παράδοση του πορίσματος από την Οικονομική Αστυνομία, που κλήθηκε να ελέγξει τα οικονομικά των ερευνώμενων, χωρίς να προκύψει κάτι. Η αρχική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από επώνυμη καταγγελία γιατρού τον Απρίλιο του 2013. Δυόμισι χρόνια μετά από την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, κάνει θόρυβο στα εισαγγελικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται στους εμπλεκόμενους. Με νέα παραγγελία ζητείται να καταθέσουν πανεπιστημιακοί ως ύποπτοι για απιστία στην υπηρεσία, ενώ επιπρόσθετα παραγγέλλεται να εξεταστεί και η περιουσιακή τους κατάσταση.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, καθώς δεν προκύπτουν ενδείξεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπόπτων. Και στα πορίσματα των επιθεωρητών Υγείας που επικαλούνται οι εισαγγελικές αρχές τονίζεται ότι δεν προέκυψε καμία ζημία και όλα έγιναν σωστά. Ήταν αυτά τα ίδια πορίσματα που πριν σχεδόν πέντε χρόνια προκαλούσαν νέες εισαγγελικές έρευνες  και επικαλούνταν «πάρτι» εκατομμυρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνον για έναν αιμορροφυλικό ασθενή δαπανήθηκαν σε θεραπείες 10 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια! Στο ίδιο πόρισμα οι πηγές έλεγαν ότι σημειώνονταν διπλάσιες και τριπλάσιες παραγγελίες υψηλού κόστους φαρμάκων, σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών. Άλλωστε, το υπερβολικό κόστος επιβεβαιώνει και η απόφαση της τότε διοίκησης του Ιπποκράτειου νοσοκομείου «να περιοριστεί το κόστος και να οριστεί καλύτερος τρόπος διαχείρισης των παραγώγων», όπως ακριβώς αναφέρεται σε ένα πόρισμα των επιθεωρητών, οι οποίοι κατέληξαν πως δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

Από την καταγγελία στα ερωτήματα…

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές το 2013, το αιμορροφυλικό κέντρο της Θεσσαλονίκης το 2008 δαπάνησε 12,3 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 19 εκ. ευρώ το 2009, όπως και το 2010 και μειώθηκε στα 13 και 10 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2011 και 2012. Αντίθετα, πάντα με τα αναγραφόμενα στην καταγγελία, το αιμορροφιλικό κέντρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας έχει δαπάνες που κυμαίνονται ετησίως από 3,5 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στα πορίσματα πάντως που επικαλούνται οι εισαγγελικές αρχές αρχειοθετώντας την υπόθεση, δεν προκύπτουν τέτοιες διαφορές. Βέβαια, δεν έγινε σύγκριση με το συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αθήνας, όμως με δύο άλλα και οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη, όμως, διαπιστώνεται στα πορίσματα πλήθος ερωτημάτων που αφορούν κυρίως τη διαχείριση των παραγώγων και την προχειρότητα διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους.

«Αν και δεν υπάρχει πάντα σχολαστική τήρηση, η μη πλήρης ταύτιση των σκευασμάτων από τη διαχείριση του φαρμακείου είναι δικαιολογημένη», αναφέρεται σε ένα σημείο του πορίσματος των επιθεωρητών Υγείας το 2014. Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως παρ’ ότι δύο ασθενείς εμφανίζονται να έχουν λάβει η μία σχεδόν το 10% της συνολικής κατανάλωσης του 2009, ωστόσο δεν εντοπίστηκε για να εξεταστεί. Σε άλλα σημεία των πορισμάτων υπογραμμίζεται «η μη ακριβής αναγραφή στους φακέλους των ασθενών των αιμορραγικών επεισοδίων», ότι «στο αιματολογικό κέντρο λόγω της ελλιπούς καταγραφής των παραπεμπτικών δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ποιες εξετάσεις ζητήθηκαν», όπως και πως «ο έλεγχος και η έγκριση γινόταν εκ των υστέρων, ήταν γραφειοκρατικός και τυπικός».

Μάλιστα, εντύπωση προκαλούν καταθέσεις γιατρών – μαρτύρων στο πόρισμα που λένε ότι δεν υπήρχε περιορισμός στις ποσότητες φαρμάκων και στο κόστος, ή δεν θυμούνται να υπάρχει ή… δεν γνώριζαν να υπάρχει. Παρατηρείται δηλαδή μία γενικότερη ανοχή ανεξέλεγκτης κατάστασης, τα στοιχεία της οποίας πάντως δεν σημαίνει πως είναι ικανά να οδηγήσουν σε κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ