Aχ. Μακρής: O έλληνας golden boy που αναζητεί το FBI - Karfitsa.gr
Διεθνή

Aχ. Μακρής: O έλληνας golden boy που αναζητεί το FBI

makris-jp-morganΆφαντος εξακολουθεί να είναι ο Αχιλλέας Μακρής, το πρώην «χρυσό αγόρι» του χρηματοπιστωτικού κολοσσού της J P Morgan.

Ο αμοιβόμενος με το χρυσό ποσό των 14, 5 εκ. δολαρίων το χρόνο, έχασε 6 δις. δολάρια, ποντάροντας με τοξικά ομόλογα σε ένα οικονομικό θρίλερ που ταρακούνησε πέρσι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Ο Έλληνας χρηματιστής αρνήθηκε να καταθέσει όταν τον κάλεσε πριν από λίγες εβδομάδες η επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση.

Οι απολαβές του τα τρία τελευταία χρόνια ήταν εξωπραγματικές. Το 2010 λάμβανε 17.400.000 δολάρια, το 2011 14.500.000 εκ. δολάρια και περίπου 8.000.000 δολάρια μέχρι τον περσινό Ιούλιο, οπότε και απολύθηκε.

Οι συγκεκριμένες απολαβές ήταν περισσότερες και από αυτές της πρώην προϊσταμένης του στα γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο. Η προϊσταμένη στην κατάθεσή της, να σημειώσουμε, του καταλογίζει τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο με τα τοξικά ομόλογα, λέγοντας πως δεν της έδινε πραγματικά στοιχεία.

Ο κ. Αχιλλέας Μακρής, διαχειριζόταν τριακόσια πενήντα δις. δολάρια, μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.Τον χρηματιστή αναζητεί το FBI, ενώ άγνωστο παραμένει αν εργάζεται κάπου αλλού.

Νεανικά όνειρα

Ο χρηματιστής γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια,μεγάλωσε στην Ελλάδα των Συνταγματαρχών και ήταν από μικρός πολύ καλός μαθητής. Πήγε στη Λεόντειο και στη συνέχεια, έκανε τις σπουδές του στα οικονομικά. Προσλήφθηκε από την Chase Manhattan στα 24 οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Μετά από 5 χρόνια προσλήφθηκε από την Bunkers Trust, την περίοδο που εκείνη άρχισε να δίνει έμφαση στις συναλλαγές και την διαχείριση ρίσκου.

Την ίδια περίοδο ο κ. Μακρής απολαμβάνει την καλή ζωή των γιάπηδων της Wall Street, με υπερατλαντικά ταξίδια σε δημοφιλείς προορισμούς.

Το 1998 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Dresdner Bank στο Λονδίνο, πάνω στην επίβλεψη των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας στις διεθνείς αγορές και δουλεύει πάνω από 12 ώρες την ημέρα.  Το 2006 τον προσλαμβάνει ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της J P Morgan, Τζέιμι Ντίμον, ως Chief Investment Officer στο Λονδίνο.

H χρονιά του ήταν σίγουρα το 2009, όταν το χαρτοφυλάκιο του Chief Investment Office σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, αφού με τις μαζικές αγορές σε ομόλογα δανείων εγγυημένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε ομόλογα με υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία και σε εταιρικά ομόλογα το ποσό των 193.000.000.000.000 εκτινάχθηκε σε 340.000.000 δολάρια.

Σύμφωνα με στέλεχος της Marfin, που τον γνώρισε όταν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της MIG, το ετήσιο bonus του κυρίου Μακρή εκείνη τη χρονιά πρέπει να ήταν μυθικό.

Ο Μακρής εκμεταλλεύτηκε την κρίση και την κάθετη πτώση των τιμών σε κατηγορίες πιστωτικών παραγόντων με υψηλή βαθμολογία, ενώ είχε τη βοήθεια δύο τουλάχιστον Ελλήνων που δούλευαν για αυτόν.

Με την ομάδα του ρίσκαραν σε τοξικά  παράγωγα και έχαναν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Συνέχισαν να βάζουν χρήματα, μέχρι τη στιγμή που το ποσό ήταν μεγάλο για να καλυφθεί.

Σύμφωνα με τον Ντίμον, έγιναν πολλά λάθη και πάρθηκαν αποφάσεις με κακή κρίση και φτωχή παρακολούθηση.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ξεκίνησαν από πέρσι έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα στελέχη της J P Morgan βαρύνονται με ποινικές ευθύνες.

toxrima.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ