«Αχαριστία» - Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

«Αχαριστία» – Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Λένε ότι όποιος βοηθά θα πρέπει να το ξεχνά κι όποιος λαμβάνει θα πρέπει να το θυμάται. Η βοήθεια, η παροχή και η διευκόλυνση είναι ρήματα που συνδυάζονται με ευγνωμοσύνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βοήθεια είναι μια πράξη που μας κάνει να νιώθουμε καλά από μόνη της. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λήψη ευχαριστιών για την προσπάθεια, την προσοχή ή το χρόνο που παρέχεται είναι πολύ παρηγορητική. Χωρίς να λαμβάνει τίποτα σε αντάλλαγμα εκείνος που δίνει, υπάρχει περίπτωση να εξουθενωθεί ψυχικά.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν συμμερίζονται αυτήν την οπτική. Αυτοί είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αχάριστοι, επειδή δεν αναγνωρίζουν ούτε εκτιμούν τι κάνουν άλλοι για αυτούς. Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν εκτιμούν τη βοήθεια που έλαβαν, αλλά αναζητούν κατ’ εξακολούθηση εύνοια. Μέχρι που το ζητούμενο γίνεται κανόνας και υποχρέωση. Και την ημέρα που αποφασίζουμε να διακόψουμε, όταν νιώσουμε την υποψία ότι μας χρησιμοποιούν / χειραγωγούν, ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε ενσυναίσθηση, κάνοντάς μας να νιώθουμε ένοχοι επειδή δεν τους βοηθήσαμε ξανά.

Όλοι έχουμε στιγμές αχαριστίας, είτε τις βιώνουμε ως παραλήπτες είτε ως αποστολείς. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας. Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τη συμπεριφορά;

Χαρακτηριστικά των αχάριστων ατόμου

  1. Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φαίνονται τα πράγματα για αυτούς και πόσους στόχους επιτυγχάνουν, δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι.

Υπάρχει πάντα κάτι άλλο που θέλουν να διεκδικήσουν, κάτι δεν τους φαίνεται σωστό και ένας λόγος για τον οποίο η ζωή τους δεν είναι αρκετά καλή.

Αν και οι στόχοι είναι συνήθως θετικοί, δεν ξέρουν πώς να είναι ευχαριστημένοι και ευγνώμονες για όλα όσα έχουν επιτύχει. Αντ ‘αυτού, θέτουν διαρκώς τα βλέμματά τους σε κάτι άλλο.

  1. Είναι γεμάτοι φθόνο.

Κοιτάζουν τα καλά πράγματα που άλλοι επιτυγχάνουν ή έχουν και το επιθυμούν για τον εαυτό τους.

Συγκρίνουν τη ζωή τους δυσμενώς με τους άλλους και αυτός ο φθόνος τους οδηγεί σε σημείο ώστε να μην μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με ότι έχουν.

  1. Σκέφτονται αρνητικά.

Δεν χρειάζονται πολλά για να θυμώσουν. Μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι για κάτι που συνέβη στο παρελθόν τους ή να αναστατωθούν για ό, τι συμβαίνει εδώ και τώρα.

  1. Έχουν μια μεγάλη αίσθηση δικαιώματος.

Οι αχάριστοι άνθρωποι έχουν υποφέρει συχνά στο παρελθόν, αλλά αυτό το τραύμα μπορεί να δημιουργήσει μια ιδέα σε αυτούς ότι δικαιούνται πάρα πολλά από τον κόσμο και από άλλους.

  1. Ζητούν πάντα βοήθεια από άλλους.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από άλλους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους άλλους.

Απεναντίας, οι αχάριστοι άνθρωποι ή οι άνθρωποι που δεν είναι ευγνώμονες, θα σας ζητήσουν με ευκολία να τους βοηθήσετε.

Υπάρχει πάντα κάτι που χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθειά σας. Φαίνεται μάλιστα να θεωρούν δεδομένη τη βοήθειά σας, οπότε δεν χρειάζεται να σας ευχαριστήσουν για αυτό. Μπορεί να κάνουν ένα ωραίο πράγμα για εσάς μια φορά, και να περιμένουν δέκα σε αντάλλαγμα.

  1. Εάν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, δεν θα σας αφήσουν να το ξεχάσετε.

Και αν δεν μπορείτε πραγματικά να τους δώσετε τη βοήθεια που έχουν ζητήσει, δεν θα σας επιτρέψουν να το ξεχάσετε άμεσα, ανεξάρτητα από το λόγο σας.

  1. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους άλλους.

Η αχαριστία συνδέεται συχνά με τον εγωισμό. Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, και πιστεύουν ότι είναι φυσικό οι άλλοι να πρέπει να κάνουν πράγματα για αυτούς. Έτσι, δεν τείνουν να συμπαθούν τον πόνο ή τις ανάγκες άλλων ανθρώπων. Δεν είναι απλά το πρόβλημά τους.

  1. Δεν έχουν χρόνο για εσάς, εκτός εάν χρειάζονται κάτι από εσάς.

Μόνο όταν χρειάζονται κάτι από εσάς, εμφανίζονται. Δεν θα προτείνουν να συναντηθείτε και δεν θα στείλουν κάποιο μήνυμα μόνο για να δουν πώς είστε. Σας θεωρούν δεδομένο.

  1. Υποδύονται το θύμα.

Δεν προσποιούνται απλώς ότι είναι το θύμα. Στο μυαλό τους, πραγματικά θεωρούν πως ο εαυτός τους είναι χειρότερα από οποιονδήποτε άλλο.

Εάν παραπονεθείτε ποτέ για κάτι, θα είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά παραδείγματα για το πότε βίωσαν κάτι χειρότερο. Και, αν προσπαθήσετε να προσφέρετε συμπόνια ή συμβουλή, δεν θα τη λάβουν.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ