Αφιέρωμα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης από το Νew York Times (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ) - Karfitsa.gr
Διεθνή

Αφιέρωμα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης από το Νew York Times (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

lpΣτο «φιλόδοξο σχέδιο» αποκατάστασης των Καρυάτιδων, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εορτάστηκε επ’ ευκαιρία των πέντε χρόνων λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έκανε αφιέρωμα η εφημερίδα ΝewYorkTimes.

«Για 2500 χρόνια, οι έξι αδελφές στάθηκαν απτόητες στην κορυφή της Ακρόπολης» όπως σημειώνεται, καταγράφοντας τις περιπέτειες από τις «φωτιές του πολέμου» ενώ όταν διαπράχθηκε η απαγωγή της μίας τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με το θρύλο, «ακουγόταν το κλάμα μέσα στην νύχτα των άλλων πέντε».

Όπως επισημαίνεται, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, οι συντηρητές στο Μουσείο Ακρόπολης είχαν επιδοθεί στον καθαρισμό των αγαλμάτων ιωνικού ρυθμού που εικάζεται ότι ήταν έργο του Αλκαμένη, μαθητή του Φειδία.

karyatides1

Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη, ότι οι ελληνικές Αρχές «χρησιμοποιούν την αποκατάσταση» των Καρυάτιδων ως «μέσο πίεσης» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τις βρετανικές Αρχές, δεδομένου, ότι όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Μουσείου, «ο καθαρισμός των γλυπτών καταδεικνύει ότι το Μουσείο μπορεί να στηρίξει επαρκώς την επιστροφή τους».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, υπογράμμισε: «Μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει ολοκληρώσει το έργο του» και τόνισε ότι «επιμένουμε ως προς την εξεύρεση λύσης».

karyatides

Σήμερα, χάρη σε μια ειδική τεχνολογία λέιζερ, έχουν αποκατασταθεί πλήρως από τα σημάδια του χρόνου και την ατμοσφαιρική ρύπανση οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες που κατά την αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο, ενώ η έκτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο που αγόρασε το γλυπτό πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, καταγράφοντας τον τρόπο αρπαγής της.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ