, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ιστορία «Ο Χαραγμένος Κύκλος» στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η θεατρική ομάδα Έρ.Ο.Σ του Συλόγου Καλλίστη, παρουσιάζει την ιστορία «Ο Χαραγμένος Κύκλος» στο θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, εμπνευσμένη από την ιστορία του σοφού Σολομώντα.

Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει μία ιστορία εμπνευσμένη από την Αγία Γραφή / ο Σοφός Σολομών (3ο κεφ του βιβλίου των Βασιλειών Γ’ 3:16-28), από την Ερασιτεχνική Ομάδα Σκηνής (ΕΡ.Ο.Σ.), με την υποστήριξη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Καλλίστη».

Το κινέζικο παραμύθι / οπερέτα zaju του 13ου αιώνα του Li Xingdao “ο κύκλος με την κιμωλία”, την διασκευή του Γερμανού Klabund (Alfred Henschke) -1924-, που έκανε από τον Γάλλο Stanislas Julien, ο οποίος πρώτος έφερε αυτή την ιστορία ως θεατρικό έργο, στον δυτικό πολιτισμό το 1832.

Είναι η γνωστή ιστορία σε όλους ως «Σολομώντεια Λύση» ή «ο Κύκλος με την Κιμωλία».

Το έργο αναπτύσσεται σε τρία κεφάλαια που συμπεριλαμβάνουν 23 σκηνές. 40 ρόλοι συνθέτουν την ιστορία της Άννας, μίας ανύπαντρης μάνας, που προσπαθεί να σώσει το παιδί της και να το κρατήσει κοντά της, θέτοντας ερωτήματα ανθρωπιάς.

Η Αρχόντισσα Μάατσουν μόλις γέννησε τον διάδοχο και δύο μέρες μετά, μία νεαρή παραδουλεύτρα, η Άννα, γεννά πρόωρα ένα αγοράκι. Μέσα στον χαμό των αναταραχών, το ένα από τα βρέφη χάνει τη ζωή του.

Έτσι ξεκινά η περιπέτεια της Άννας και του μωρού της για την επιβίωση.

Συντελεστές:
Απόδοση κειμένου – Σκηνοθεσία – Μάσκες: Μαριάνα Αλεξανδρή
Φώτα: Ανέστης Ατακτίδης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Βαλτσίδου Μαρία, Γιαζάση Ελευθερία, Ζαγγελίδου Μαρίνα, Ιατράκη Αιμιλία, Καμπέρογλου Σάββας, Καμπρέλας Σπύρος, Κολοκοτρώνη Εβλύν, Παπαμιχαήλ Τασούλα, Τσάκωνα Μαρία, Φρασιόλα Μαρία. Μαζί τους οι μικροί: Σεμίνα κι Ελευθέριος.

Η θεατρική ομάδα Έρ.Ο.Σ. “υιοθετήθηκε” το 2022 από τον σύλλογο Καλλίστη.

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Καλλίστη» διανύει την ενδέκατη χρονιά δημιουργίας του. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων λειτουργίας του έχει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές του δράσεις.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά τοπικά αλλά και διεθνή φεστιβάλ χορού με τα τμήματά του: Παραδοσιακών, Ευρωπαϊκών, Ελληνικών, Λάτιν και Κυπριακών.

Έχει στις αγκάλες του τέσσερις θεατρικές ομάδες, τρεις ενηλίκων (Καλλίστη, Ερ.Ο.Σ., Σύμπραξης) και μία εφηβική. Οι θεατρικές ομάδες του Συλλόγου παρουσιάζουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου κι έχουν βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ, με μόνιμο οδηγό και συνεργάτη, την σκηνοθέτιδα και σκηνογράφο Μαριάνα Αλεξανδρή.