Η Παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» στη Θεσσαλονίκη με Δωρεάν Είσοδο

Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ η επετειακή μουσικο-θεατρική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας»  θα ανέβει στον Σινέ Ελληνίς την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μία συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί ξανά στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου  και στο Ανοιχτό θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν σχετικής πρότασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο μαθητές, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενος θεατής.

Η παράσταση συμμετέχει στους εορτασμούς επί τη ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος συμμετέχει και ως ηθοποιός.
Πως ξεκίνησε το Ελληνικό κράτος;
Πως φθάσαμε μέχρι εδώ;
Τι ονειρευόμαστε για το μέλλον;

Η παράσταση διερευνά με σύγχρονο και απόλυτα θεατρικό τρόπο, την άγνωστη σε πολλούς προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους που ο λαός αγάπησε σαν πατέρα του και που η προσωπικότητά του και το έργο του επέδρασαν καταλυτικά σε όλη την Ευρώπη. Τον μεγάλο του ανεκπλήρωτο έρωτα με την Ρωξάντρα Στούρτζα, αλλά και τις πολιτικές παρακαταθήκες του.

Τι θα δούμε:
Μέσα σε έναν ιδιαίτερης ματιάς εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό, δημιουργούν μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία, με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη Ρωξάντρα Στούρτζα, τον Τσάρο Αλέξανδρο, τον Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ανδρέα Μιαούλη, να εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της.

Μια αποκαλυπτική διαδρομή στη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη, την Οδησσό και το Ναύπλιο. Μια μουσική παράσταση-έκπληξη, που συνδυάζει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον.

H Ρωξάντρα Στούρτζα αποχαιρετά τον Ιωάννη Καποδίστρια, όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη και η ανατίναξη του στόλου από τον Μιαούλη, η σχέση του Καποδίστρια με τον Κολοκοτρώνη, αλλά και το πρώτο του ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη.

Η μετέπειτα συνάντησή του με τον Τσάρο, η δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, η σημαδιακή συνάντησή του με τη Ρωξάντρα, η σχέση του με τον Γκαίτε, η δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός της Ρωξάντρας σε μια παράσταση “παραβάσεων”, σε ένα ταξίδι που αναβιώνει το όραμα και την πορεία της εμβληματικής προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Συντελεστές:
Επιλογή κειμένων- θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό- Κοστούμια: Δημήτρης Καριδάς
Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμαπλίκας, Γιάννης Μαργαρίτης

Ενημέρωση:
Θα τηρηθούν αυστηρά: Η προτεραιότητα στην προσέλευση (από 7.30 μ.μ. έως 8.45 μ.μ.) και όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τον Covid-19.
Η παράσταση είναι προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Επέτειο των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πληροφορίες

Σινέ Ελληνίς
Λεωφόρος Στρατού 11 (δίπλα στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο), Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00 στο πλαίσιο της 85η ΔΕΘ: Μουσικο-θεατρική παράσταση: Υλικό Καποδίστριας

Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Στρεμπενιώτη)
Ματρόζου 22, Νεάπολη
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00

Ανοιχτό θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης
Κ.Κουν 13, Συκιές
Τηλέφωνο: 231 063 1305
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

Οδηγίες για την παράσταση στο Ελληνίς:
Θα τηρηθούν αυστηρά: Η προτεραιότητα στην προσέλευση (από 7.30 μ.μ. έως 8.45 μ.μ.) και όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τον Covid-19.
Η παράσταση είναι προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Επέτειο των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πληροφορίες:
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 291111
www.helexpo.gr
[email protected]