, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

86η ΔΕΘ: Επετειακό αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 από τον Γιάννo Αιόλου

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Γιάννο Αιόλου για το Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 με τίτλο «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», προβάλλεται στο Περίπτερο των Εθνών (περ. 6), της 86ης Δ.Ε.Θ. αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς».

Τιμώντας την «Επέτειο των 100 χρόνων» από τη Μικρασιατική καταστροφή, Γιάννος Αιόλου ‘αφηγείται’ μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Μία εμπνευσμένη πρωτότυπη σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το εν λόγω αφιέρωμα.

Δημιουργεί έναν «περίπατο μνήμης» που εκτείνεται σε ένα video installation 32 μέτρων, με θεματικές ενότητες, που θα ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων.

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Περίπτερο 6 του εκθεσιακού κέντρου (Περίπτερο των Εθνών), σε μια έκταση 500 τ.μ. περίπου, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα ανά ομάδες, στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή.

Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση, θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων, καθώς και με μια εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός.

Οι ενότητες του θεάματος, περιλαμβάνουν τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση – η προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος, την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες – η δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Video, φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι πληροφοριακό μουσικό «αφήγημα».

Όπως αναφέρει ο Γιάννος Αιόλου…«Σε μια φωτογραφία μιας οικογένειας που ξεριζωμένη την αποθανατίζει ο φακός, και σήμερα γράφω μουσική γι’ αυτή, δεν είναι πια το ιστορικό ντοκουμέντο της Μικρασιατικής Καταστροφής που «εξιστορώ», αλλά το κρύο, ο πόνος, η πείνα στα μάτια του μικρού παιδιού, ο φόβος και η αγωνία επιβίωσης και προστασίας της φαμίλιας του στα μάτια του πατέρα.

Εδώ η αποστολή μου (αυτή που έχω θέσει εγώ στον εαυτό μου), δεν είναι άλλη από το «να πάω» νοητικά στην ιστορική στιγμή, να γίνω το παιδί που κρυώνει, ο γονιός που φοβάται… από την άνεση της ζωής μας σήμερα αυτό είναι απείρως πιο δύσκολο. Όμως δεν επιζητώ να προσληφθεί το έργο μου ως «τεκμήριο», ως «μέρος της αλήθειας» που φέρει η κάθε φωτογραφία.

Ένας φόρος τιμής είναι. Μια αγωνιώδης προσπάθεια».

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος – Γιάννος Αιόλου
Επιμέλεια – τεχνική σύνθεση: N-CODE ΕΠΕ, Οπτικοακουστικές παραγωγές
Ιστορική επιμέλεια – συλλογή αρχειακού υλικού: Βλάσης Βλασίδης, καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννος Αιόλου
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας – Προγραμματισμός: Γιάννος Αιόλου
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Studio Session Orchestra (Strings, Brass)
Πολίτικη Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας
Κανονάκι: Gorkem Saoulis
Κλαρίνο: Κώστας Κωστούλης
Βιολί: Ρήγας Μακρόπουλος
Πιάνο: Γιάννος Αιόλου
Ηχοληψία: Γιάννης Μαυρίδης (Cue Studios), Yannis Saoulis
Μίξη – Mastering: N-CODE
Οργάνωση: HELEXPO, ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Teaser:

«…Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη, σένα οι ψυχές των ενθυμούνται ακόμη…» Κ.Π.Καβάφης

Στο ίδιο χώρο, στο Περίπτερο 6, θα παρουσιαστεί η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης».

Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης, μέσω της διαδραστικότητας και της πολυαισθητηριακής προσέγγισης, σε συνάφεια με τις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης της Μουσειολογίας. (https://thessaloniki.gr/mikrasia/)

Πληροφορίες

ΔΕΘ-HELEXPO 2022 – 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης-
Εγνατία 154, κέντρο, Θεσσαλονίκη

Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 από τον Γιάννo Αιόλου
Στο περίπτερο των Εθνών (Νο 6)
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Σάββατο 10- Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022
Καθημερινές: 16:00 – 22:00
Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00

Εισιτήρια Δ.Ε.Θ (Ισχύει και για τις Συναυλίες Δ.ΕΘ. 2022)
Γενική Είσοδος 8,00€
Παιδιά έως 4 Ετών Free
Παιδικό Εισιτήριο (4-10 Ετών) 5,00€
Οικογενειακό Εισιτήριο Τεσσάρων (4) Ατόμων 25,00€

Χρήσιμες πληροφορίες:
-Για άτομα ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα η είσοδος είναι δωρεάν.
-Το μειωμένο εισιτήριο για τα παιδιά ισχύει εφόσον υπάρχει συνοδεία ενήλικα.
-Για παιδιά έως 4 ετών η είσοδος επιτρέπεται μόνο με συνοδεία ενήλικα.