12:24, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Αφιέρωμα Ιάννη Ξενάκη: Το dissonArt ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη με το dissonArt ensemble, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι, χάρη στα κρουστά, ο Ξενάκης επανέφερε το πρόβλημα του ρυθμού που εικαζόταν ότι είχε εξαφανιστεί από τη σύγχρονη μουσική.

Λίγα ονόματα σημάδεψαν την πρώτη γραμμή της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας του περασμένου αιώνα όσο εκείνο του Ξενάκη, ανεξάντλητου πολυδημιουργού με ευρύτατη επιρροή, που εγκατέλειψε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί στο Παρίσι στη διάρκεια του εμφυλίου.

Η επινόησή του δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στα παραδοσιακά στεγανά που διαχωρίζουν την επιστήμη από την τέχνη ή τις τέχνες μεταξύ τους: Στη διάρκεια της πεντηκονταετίας κατά την οποία υπήρξε ενεργός, ο Ξενάκης αντιμετώπισε τη μουσική ως προνομιακό πεδίο για την έκφραση παγκόσμιων αρχών και αφηρημένων δομών, διερευνώντας τη σχέση της με άλλους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και δραστηριότητας, όπως η φυσική και η φιλοσοφία, και εφαρμόζοντας στη σύνθεσή του διαδικασίες με καταβολές από τα στοχαστικά μαθηματικά, τη θεωρία συνόλων ή τη θεωρία παιγνίων.

Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής και συνδύασε με ρηξικέλευθο τρόπο τη μουσική με την αρχιτεκτονική σε μια σειρά από καθοριστικά πολύτεχνα έργα.

Το dissonArt ensemble παρουσιάζει ένα πρόγραμμα έργων του Ξενάκη για οργανικό σύνολο που διασκελίζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες της παραγωγής του μεγάλου και ασυμβίβαστου δημιουργού.

Πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: Πλεκτό (1993), Και (1995), Ιχώρ (1978), Ανακτορία (1969), Άκανθος (1977).

Συντελεστές:
Johannes Kalitzke: Διεύθυνση συνόλου
dissonArt ensemble
Ηλέκτρα Πλατιοπούλου: Μέτζο Σοπράνο

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο ΟΜΜΘ, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Μουσικό Σύνολο dissonΑrt ensemble:

Το dissonΑrt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη και είναι το μοναδικό́ ελληνικό́ σύνολο σύγχρονης μουσικής με διεθνή δραστηριότητα. Αν και η βασική δομή του αποτελείται από οκτώ σολίστες, συχνά συνεργάζεται με περισσότερους μουσικούς.

Στην έως τώρα καλλιτεχνική́ του διαδρομή́, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί́ σε φεστιβάλ όπως το KunstFestspiele (Ανόβερο), Klang (Κοπεγχάγη), Salzburg Biennale, Klangspuren (Ίνσμπρουκ), MICO Festival (Μπολόνια), Φεστιβάλ Αθηνών, Darmstadt Ιnternational Μusic Courses, Μusik Protocoll Graz και σε αίθουσες όπως WDR της Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, Piccolo Teatro.

Τα ενδιαφέροντα του συνόλου αφορούν στην πρωτοποριακή μουσική, αλλά και σε πρωτότυπες μορφές τέχνης που συνδυάζουν τόσο το μουσικό θέατρο, όσο και τη χρήση της τεχνολογίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το dissonArt έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως οι Younghi Pagh-Paan, Christian Wolff, Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Manos Tsangaris και Αugustino di Scipio. Έχει λάβει δύο φορές επιχορήγηση για δημιουργία μουσικού θεάτρου από την Ernst Von Siemens Foundation και έχει ηχογραφήσει με την Dissonance Records, Naxos και ΟRF.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 το dissonArt θα εμφανιστεί σε παραγωγή της Deutsche Oper του Βερολίνου και της Μπιενάλε Μουσικού Θεάτρου στο Μόναχο.
H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζει τις συναυλίες του συνόλου στο εξωτερικό από το 2013.

dissonΑrt ensemble:
Γιάννης Ανισέγκος φλάουτο
Αλέξανδρος Σταυρίδης κλαρινέτο
Λενιώ Λιάτσου πιάνο
Θοδωρής Πατσαλίδης βιολί
David Bogorad βιολί
Χαρά Σειρά βιόλα
Βασίλης Σαΐτης τσέλο
Κώστας Αργυρόπουλος κρουστά
Δημήτρης Γκόγκας τρομπέτα
Τραϊανός Ελευθεριάδης κόρνο
Φιλήμονας Στεφανίδης τρομπόνι
Ρέα Πικίου φαγκότο

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2
25ης Μαρτίου και Παραλία
Τηλέφωνο: 2310 895 800
Email: [email protected]

Μουσική παράσταση: Αφιέρωμα Ιάννη Ξενάκη-dissonArt ensemble
Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στις 21:00

Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)

Προπώληση:
Στο Μέγαρο Μουσικής:
25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 10:00πμ-6:00μμ
Τηλέφωνο: 2310 895938-9.
Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παραστάσεις στο κτίριο Μ2 μπορείτε να καλείτε και στο: 2310896000.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο:
10:00πμ-3:30μμ
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
10:00πμ-2:00μμ και 5:30μμ-8:00μμ

Ηλεκτρονικά
Στο www.ticketservices.gr