, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Δωρεάν συναυλία με την Γεωργία Βεληβασάκη και τον Luis Borda

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει τον βιρτουόζο Luis Borda μαζί με την Ελληνίδα ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00.

Ο Luis Borda και η Γεωργία Βεληβασάκη, έχοντας στη «βαλίτσα» τους εξαιρετικές κριτικές και το χειροκρότημα ενός θερμού κοινού στις συναυλίες τους σε θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, παρουσιάζουν ένα μουσικό υλικό με τον αέρα της Αργεντινής και της Κρήτης, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από πλήθος «συναντήσεων και αποχαιρετισμών» (encuentros y despedidas) των δύο καλλιτεχνών.

Στο πρόγραμμά τους η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντινού δεξιοτέχνη, σμίγοντας με μια μαγική μεσογειακή φωνή αλλά και το παραδοσιακό ηχόχρωμα τη κρητικής λύρας.

Σαγηνευτικές μελωδίες, αργεντίνικα tango, milonga και chacarera, ανταμώνουν με ριζίτικα τραγούδια. Ορμητικοί ρυθμοί, πάθη, αισθήματα βαθιά, κόσμων που τους ενώνει η μουσική και η θάλασσα.

Τα τραγούδια, γεμάτα με βιώματα που υπερβαίνουν το χρόνο, εκφράζουν το δράμα της προσφυγιάς, της απώλειας, και μαζί τον έρωτα, την ελπίδα της αναγέννησης, την ακούραστη εργασία της οικοδόμησης ενός πολιτισμού μέσα από τη συνομιλία διαφορετικών μουσικών κόσμων, μα τόσο κοντινών ως προς το ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Μαζί με τον Luis Borda και τη Γεωργία Βεληβασάκη συμπράττουν κορυφαίοι μουσικοί όπως: ο Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), ο Παντελής Αγκιστριώτης (κρητική λύρα), ο Δημήτρης Αραμπατζής (bandoneon) και ο Ανδρέας Ζιάκας (κιθάρα). Συμμετέχει στο τραγούδι ο Ανδρέας Σμυρνάκης.

Την παράσταση εμπλουτίζει, με φλόγα και ένταση, το αριστοτεχνικό ζευγάρι χορευτών του αργεντίνικου τάνγκο Νάντια Χρονίδου και Γιάννης Σαπατόρης.

Μια μουσική παράσταση υψηλού επιπέδου με τη συνέργεια και το έργο της κοινής διαδρομής των Luis Borda και Γεωργίας Βεληβασάκη.

Καλλιτέχνες χωρίς σύνορα σε καιρούς γεμάτους σύνορα, μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές διερευνούν και πειραματίζονται στο πεδίο της διαχρονικής και διατοπικής μουσικής έκφρασης και δημιουργίας.

Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντί εισιτηρίου συλλέγουμε τρόφιμα υπέρ της ΑΡΩΓΗΣ Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικά συντελεστών

Luis Borda:

Ο Luis Borda γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες. Από το 1996 ζει και δημιουργεί μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες-κιθαριστές και από τους πρωτοπόρους του Tango Nuevo στον κόσμο.

Έχει συμπράξει με τους σημαντικότερους μουσικούς της Αργεντινής σε συναυλίες από την Αυστρία και τη Σιγκαπούρη ως την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Πειραματίζεται με νέες ενορχηστρωτικές φόρμες, όπου παραδοσιακά όργανα της Ανατολής συνομιλούν με την αργεντίνικη κιθάρα δημιουργώντας μουσικές γέφυρες με τη δυτική τζαζ και το τάνγκο.
Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δισκογραφικών εργασιών, καθώς και συνθέσεις μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεωργία Βεληβασάκη:

Η Γεωργία Βεληβασάκη ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance, ως ερμηνεύτρια και δημιουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), καθώς και του Δυτικής Μακεδονίας), ενώ ολοκλήρωσε τα Προγράμματα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης& Κατάρτισης του ΕΚΠΑ, «Performance / Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Πρακτικές Εφαρμογές» και «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων».

Από το 2020 συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (PerformancePoetry).

Πληροφορίες:

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 21.00

«Σκηνή Σωκράτης Καραντινός» – Μονή Λαζαριστών

Αντί εισιτηρίου συλλέγονται προαιρετικά τρόφιμα υπέρ της «ΑΡΩΓΗΣ Θεσσαλονίκης»